Lukoil: 44% η αύξηση των καθαρών κερδών το α' τρίμηνο

Μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την αύξηση των εξαγωγών
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2005 13:16

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 44%, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, OAO Lukoil, καθώς η εταιρεία, εξισορρόπησε το υψηλότερο κόστος και το βάρος των φόρων, δαπανώντας λιγότερα και πουλώντας περισσότερο καύσιμο στο εξωτερικό.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στο 1,18 δισ. δολ. ή 1,43 δολ. ανά μετοχή, από 819 εκατ. δολ. ή 99 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στη Μόσχα. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σε ποσοστό 62%, φθάνοντας στα 10,6 δισ. δολ. Τα καθαρά κέρδη ήταν κατά 7,8% χαμηλότερα των προβλέψεων των έξι οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανέλξουν σε 1,28 δισ. δολάρια.

«Η αύξηση στα καθαρά κέρδη, ήταν το αποτέλεσμα των ιδανικών τιμών το πρώτο τρίμηνο του 2005, και της βελτίωσης του ελέγχου του κόστους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. «Ωσόστο, το φορτίο των φόρων έχει περιορίσει την αύξηση της κερδοφορίας μας», τονίζεται.

Η Lukoil, παράγει το 1/5 του αργού πετρελαίου, που αντλείται στη Ρωσία, τη δεύτερη μεγαλύτερη προμηθεύτρια πετρελαίου στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία. Τα κέρδη, αναρριχώνται σε επίπεδα ρεκόρ στις διεθνείς εταιρείες πετρελαιοειδών, συμπεριλαμβανομένης της BP Plc και της ConocoPhillips, μετόχου της Lukoil, καθώς η οικονομική ανάπτυξη στην Ασία και τη Βόρειο Αμερική, τροφοδοτούν τη ζήτηση για το καύσιμο.

Η ρωσική κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού του φόρου εξαγωγών του αργού πετρελαίου, τον Αύγουστο του 2004. Επίσης τώρα, εισπράττει περίπου το 90% για κάθε ένα δολάριο πώλησης αργού, μετά την αύξηση των τιμών διεθνώς, πάνω από τα 25 δολ. το βαρέλι.

Το πρώτο τρίμηνο οι εξαγωγές σε αργό της Lukoil, αυξήθηκαν 2,7%, φθάνοντας στα 11,6 εκατ. τόνους (945.000 βαρέλια ημερησίως), έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου. Προς την Κίνα, η εταιρεία φόρτωσε 613.000 τόνους πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου αυξήθηκε 4,1% στο 1,71 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τρίμηνο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν 18%, στα 782 εκατ. δολ., από 660 εκατ. δολ., πριν από ένα χρόνο. Οι δαπάνες σε ρούβλια έγιναν πιο ακριβές με βάση το δολάριο, το κόστος μεταφοράς της εταιρείας αυξήθηκε και η παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε.

Κατά μέσον όρο, το ρούβλι κατά τη διάρκεια του τριμήνου ήταν 2,8% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg. Οι ρωσικές εταιρείες πετρελαιοειδών, πωλούν πετρέλαιο σε δολάρια και καταβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους τους σε ρούβλια, με αποτέλεσμα το ισχυρό νόμισμα να μειώνει τα έσοδα και να αυξάνει τα έξοδα.

Οι μετοχές της Lukoil υποχωρούσαν 0,5%, φθάνοντας στο 1.029 ρούβλια στο Moscow Interbank Currency Exchange, στις 11:35' π.μ.

Η ConocoPhillips, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών των ΗΠΑ, κατείχε μέχρι τις 31 Μαρτίου, το 11,3% της Lukoil και σχεδιάζει να το αυξήσει σε τουλάχιστον 20%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα