Με το βλέμμα στην ΕΚΤ το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 10:58
UPD:10:58
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ήπια κέρδη σημειώνει στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναμένουν την κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα.

Αυτή τη στιγμή (10.50), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,38% στις 642,84 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 0,44% στις 179,51 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 4,24 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 16 ενισχύονται, 10 υποχωρούν και 16 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη κατά 0,27% στις 41,31 μονάδες, καθώς η Eurobank ενισχύεται κατά 0,51% και η Alpha Bank κατά 0,41%. Αντίθετα, η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί κατά 0,74%, ενώ η Εθνική Τράπεζα παραμένει αμετάβλητη.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ εμφανίζει κέρδη κοντά στο 3%, ενώ της ΕΥΑΘ εκτινάσσεται στο +7%. Άνοδο της τάξης του 1% σημειώνουν και οι Μυτιληναίος - ΔΕΗ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΟΤΕ και Coca-Cola HBC υποχωρούν πέριξ του 1%.

Στα της οικονομίας, η εισήγηση των θεσμών προς την Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup, που συνεδριάζει απόψε και αύριο στις Βρυξέλλες, θα καθορίσει χρονικά και τα επόμενα βήματα μέχρι την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, μετά την επίτευξη της συμφωνίας για τις «ουρές» των προαπαιτούμενων.

Ωστόσο, στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το θέμα της επαναφοράς του waiver από την ΕΚΤ, με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν την απόφαση αυτή να μετατίθεται για την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας. Oι ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να ανακτήσουν την πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ αυτήν την εβδομάδα, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters από Φραγκφούρτη και Βιέννη.

Πάντως, ζήτημα δύο - τριών εβδομάδων θεωρείται πλέον, η εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ, μετά την επιτυχή διευθέτηση και των τελευταίων «ουρών» της πρώτης αξιολόγησης. Πηγές της κυβέρνησης διευκρινίζουν ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής, τετράωρης τηλεδιάσκεψης με τους θεσμούς, «έκλεισε» το σύνολο των ανοιχτών ζητημάτων. Μοναδική εξαίρεση συνιστούν τα «κόκκινα δάνεια». Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι σχετικές εκκρεμότητες είναι διαδικαστικού και νομικού περιεχομένου.

Η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ είναι «πολύ κοντά», εκτίμησε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόσβκις, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC. «Υπάρχει ένα πλαίσιο - ένας οδικό χάρτης - στον οποίο έχουμε συμφωνήσει» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι σ’ αυτόν τον οδικό χάρη, περιλαμβάνεται τόσο η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όσο και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Την εκτίμηση ότι έχει «κλείσει» το 99% των εκκρεμοτήτων, σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εξέφρασε τέλος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC. «Υπάρχουν ορισμένα επιπλέον πράγματα, αλλά νομίζω ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε φθάσει λίγο - πολύ σε συμφωνία» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα