Πτωτικά κινείται το δολάριο της Αυστραλίας

Μετά τη μείωση της τιμής των εμπορευμάτων που εξάγει η χώρα
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 08:24

ΤΙΣ μεγαλύτερες απώλειες, σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός, μετά την υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων, τα οποία αποτελούν περίπου το 60% των εξαγωγών της χώρας, εμφάνισε το δολάριο της Αυστραλίας.

Το νόμισμα, υποχώρησε 1,3% από τα τέλη του Μαρτίου, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειες, μέσα σε ένα έτος. Σήμερα, το δολάριο της Αυστραλίας κινήθηκε πτωτικά, μετά την υποχώρηση του δείκτη Reuters-Jefferies CRB Index των 19 εμπορευμάτων, σε ποσοστό 2,2%, το μεγαλύτερο, από τον Ιανουάριο του 1991. Ο δείκτης, περιλαμβάνει χαλκό και χρυσό, μέταλλα τα οποία εξάγονται από τη χώρα.

«Με τις τιμές των εμπορευμάτων να υποχωρούν, οι επενδυτές γίνονται πολύ νευρικοί για τις επενδύσεις τους σε δολάριο Αυστραλίας», ανέφερε ο Alex Sinton, διαπραγματευτής νομισμάτων με την ANZ Investment Bank, στο Οκλαντ, συμπληρώνοντας: «Μακροπρόθεσμα, τάσσομαι κατά».

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε 0,8%, στα 76,30 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, στις 2:37' μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 76,95 σεντς, που ήταν αργά χθες στην Ασία, οδεύοντας να σημειώσει τις πρώτες του απώλειες σε τριμηνιαία βάση, από το 2000.

Οι ξένες φορτώσεις από την Αυστραλία, τη μεγαλύτερη εξαγωγό σιδηρομεταλλεύματος και νικελίου, στον κόσμο, βοήθησαν στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας, κατά το ήμισυ τον Απρίλιο και συνέβαλαν κατά 1/5 στην οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% τη χρήση, που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Οικονομικές εκθέσεις κατέδειξαν, ότι, οι δαπάνες στη λιανική και τη βιομηχανία μειώθηκαν, από τη στιγμή που η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, Reserve Bank of Australia, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού μεταξύ τον τραπεζών κατά 5,5% τον Μάρτιο.

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές, προβλέπουν, ότι το κόστος δανεισμού θα μείνει αμετάβλητο για το υπόλοιπο του έτους.

Πτωτικά κινήθηκε και το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας, καθώς ανησυχία επικρατεί για την οικονομική ανάπτυξη, η οποία προβλέπεται να συρρικνωθεί, μετά την έκθεση για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στις 27 Ιουνίου, η οποία έδειξε μείωση, στα χαμηλότερα επίπεδα επτά ετών.

Το νόμισμα, υποχώρησε στα 69,92 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 6 Ιουνίου, από 70,65 σεντς, που ήταν αργά χθες στην Ασία. Προσφάτως, το νόμισμα της Ν. Ζηλανδίας, αγοράστηκε στα 70,03 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα