Μεξικό: Ενέκρινε το ν/σ για τη μείωση των φόρων της Pemex

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 09:03
UPD:10:54

ΤΟ νομοσχέδιο, για τη μείωση των φόρων της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών, Petroleos Mexicanos, ενέκρινε το Κογκρέσο του Μεξικό, επιτρέποντας, στην τρίτη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, να κρατήσει περισσότερα κέρδη για να επενδύσει στην εξερεύνηση πετρελαίου και αερίου.

Σήμερα, η Κάτω Βουλή του Κογκρέσου με 330 ψήφους υπέρ, 131 κατά και δύο αποχές, ψήφισε για την έγκριση της έκδοσης της Γερουσίας για το νομοσχέδιο, χωρίς αλλαγές. Τώρα το νομοσχέδιο, πηγαίνει στον πρόεδρο Vicente Fox, για την υπογραφή του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Βουλής. Η κυβέρνηση του Fox, έφερε το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Η εκδοχή της Γερουσίας, μειώνει τους φόρους της Pemex κατά 25 δισ. πέσος τον πρώτο χρόνο, 8 δισ. πέσος περισσότερα, από την αρχική εκδοχή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών του Μεξικό. Ο νόμος, θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2006.

Η κυβέρνηση του Μεξικό, βασίζεται στην Pemex, για να χρηματοδοτήσει περισσότερο από το 1/3 των ετήσιων δαπανών, μέσω της συλλογής του περίπου 60% των εσόδων των κρατικών εταιρειών, αφήνοντας πολύ λίγα, για επενδύσεις, κεφάλαια. Πέρυσι, η εταιρεία πλήρωσε φόρους 42,1 δισ. δολ. ΗΠΑ ή το 61,3% των πωλήσεών της ρεκόρ, ύψους 68,7 δισ. δολαρίων.

Οι χαμηλότεροι φόροι, θα βοηθήσουν την εταιρεία να μειώσει το ύψος του νέου χρέους που θα απαιτηθεί για τη χρηματοδότηση έργων, που σχεδιάστηκαν για την αναστροφή της μείωσης, επί δύο δεκαετίες, των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου, σύμφωνα με συνέντευξη του οικονομικού διευθυντή της Pemex, Juan Jose Suarez Coppel, στις 15 Ιουνίου. Φέτος, η Pemex θα προσθέσει περίπου 2,5 δισ. δολ. στο χρέος της για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων ύψους 12 δισ. δολ., σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Pemex, πληρώνει περίπου 0,50% περισσότερα απ'ό,τι η κυβέρνηση του Μεξικό, για να δανειστεί δολάρια ΗΠΑ, για 10 χρόνια. Τα ομόλογα της εταιρείας που λήγουν το 2015, υποχώρησαν σήμερα 0,33 σεντς, φθάνοντας στα 99,19, αυξάνοντας την απόδοση στο 5,85%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News. Τα ομόλογα του Μεξικό σε δολάρια, λήξης το 2015, σημείωσαν άνοδο 0,15 σεντς, φθάνοντας στα 109,40, περιορίζοντας την απόδοση στο 5,37%, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Σημειώνεται, ότι, η Pemex, υπερδιπλασίασε το χρέος της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στα 46 δισ. δολ. στα τέλη του 2004, καθώς η εταιρεία αύξησε τις επενδύσεις, κατά περίπου 10 δισ. δολ., ετησίως, από τη στιγμή που ο πρόεδρος Fox, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, τον Δεκέμβριο του 2000.

Πέρυσι, η εταιρεία, αντικατέστησε μόνο το 1% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων της, τα οποία μειώθηκαν στα 17,65 δισ. βαρέλι, από 18,9 δισ. βαρέλια πετρελαίου το 2003. Η έλλειψη κεφαλαίων, κράτησε μακριά την Pemex από την άντληση πετρελαίου στα βαθιά νερά του Κόλπου του Μεξικό, όπου η εταιρεία υπολογίζει ότι έχει τουλάχιστον 54 δισ. βαρέλια πετρελαίου.

Οι βουλευτές, που τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Omar Bazan, του Aνεξάρτητου Επαναστατικού Κόμματος, είπαν, ότι το μέτρο θα μειώσει τα έσοδα του κράτους από το πετρέλαιο και θα επηρεάσει αρνητικά στις επενδύσεις στο εσωτερικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα