Βρετανία: 31% η αύξηση των ξένων επενδύσεων το 2005

Σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση
Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2005 09:58
UPD:10:55

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό 31% τη χρήση του 2005, εμφάνισαν οι ξένες επενδύσεις στη Βρετανία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Οι ξένες εταιρείες επένδυσαν σε 1.066 επιχειρηματικά σχέδια τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, έναντι 811 την προηγούμενη οικονομική χρήση, σύμφωνα με το βρετανικό τμήμα Εμπορίου και Επενδύσεων, σκέλους του Foreign Office και του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, σε ανακοίνωση του στο Λονδίνο.

Τα νέα επιχειρηματικά σχέδια, θα δημιουργήσουν περίπου 39.592 θέσεις εργασίας, 55% περισσότερες απ' όσες δημιουργήθηκαν το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η κυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία για την αξία αυτών των επενδύσεων.

Οι διεθνείς συγκρίσεις συνεχίζουν να δείχνουν, ότι η Βρετανία, είναι ο μεγαλύτερος προορισμός επενδύσεων της Ευρώπης, σύμφωνα με τον γραμματέα του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, Alan Johnson. O ίδιος συμπλήρωσε: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ηγετική μας θέση προσθέτοντας αξία και αξιοποιώντας την τεχνολογία».

Η οικονομία της Βρετανίας ύψους 2,1 τρισ. δολ., η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,8% - κατά μέσον όρο ετησίως – από το 1997, θα ξεπεράσει τις 12 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συναλλάσσονται με το ευρώ για 13ο έτος, το 2005, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκτιμά ότι η Βρετανία θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% έναντι 1,6% των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Οι ξένες απ'ευθείας επενδύσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία, τη μεγαλύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αντιστοίχως, μειώθηκαν το 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στις 23 Ιουνίου. Η Βρετανία, δέχθηκε 78 δισ. δολ. και είχε τις δεύτερες μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, στις οποίες έγιναν ξένες επενδύσεις ύψους 107 δισ. δολαρίων.

Οι εταιρείες των ΗΠΑ, ήταν οι μεγαλύτεροι επενδυτές στη Βρετανία, τη χρονιά μέχρι τον Μάρτιο, δημιουργώντας 17.730 θέσεις εργασίας σε 464 επιχειρηματικά προγράμματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τις ΗΠΑ ακολούθησε σε επενδύσεις ο Καναδάς, με 67 επιχειρηματικά σχέδια, η Γερμανία με 60 και η Γαλλία με 57. Η Κίνα, η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, συγκαταλέγεται μεταξύ των 20 μεγαλυτέρων χωρών στον κόσμο, επενδύοντας σε 37 επιχειρηματικά σχέδια.

Σήμερα, η αρμόδια υπηρεσία ξένων επενδύσεων της Βρετανίας, ανακοίνωσε, ότι μέσα στην τρέχουσα χρήση, έγιναν 101 προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, κατά 22% περισσότερα, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση. Τα επιχειρηματικά σχέδια των φαρμακευτικών εταιρειών και των εταιρειών βιοτεχνολογίας, αυξήθηκαν κατά 38% και τα προγράμματα τεχνολογίας και πληροφορικής σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 61%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα