Καθαρά κέρδη 52,8 εκατ. για τον ΟΠΑΠ στο α' τρίμηνο

Διοίκηση: Θα προτείνει στη γ.σ. τη διανομή μικτού μερίσματος 0,57 ευρώ ανά μετοχή
Τρίτη, 31 Μαΐου 2016 12:04
UPD:12:12
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ

Καμίλ Ζίγκλερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ: Η αυξημένη συμμετοχή του Δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα από 30% σε 35% έχει σοβαρή επίπτωση στα οικονομικά μας αποτελέσματα.

Από την έντυπη έκδοση 

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Η αύξηση της εισφοράς (35%) επί των καθαρών εσόδων επιβάρυνε τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη της ΟΠΑΠ Α.Ε. κατά το α’ τρίμηνο 2016, παρά τη σταθερότητα στα καθαρά έσοδα της εταιρείας. Η εταιρεία διατήρησε την ισχυρή ταμειακή της θέση υπολογιζόμενη στα 343,2 εκατ. ευρώ και παράλληλα βελτίωσε το περιθώριο EBITDA α’ τριμήνου, πριν από τον υπολογισμό της αυξημένης εισφοράς, στο 27,3% έναντι 26,2% πέρυσι. Να σημειωθεί πως η εταιρεία την τελευταία τριετία έχει καταβάλει σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε φόρους.

Αναλυτικά, η ΟΠΑΠ Α.Ε. εμφάνισε καθαρά έσοδα προ εισφορών στα 340,7 εκατ. ευρώ έναντι 356,3 εκατ. ευρώ, επηρεασμένα από την πτώση στα Ελληνικά Λαχεία και το Πάμε Στοίχημα, η οποία μερικώς αντισταθμίστηκε από τα αριθμολαχεία. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) χωρίς την αύξηση της εισφοράς διαμορφώθηκαν στα 93 εκατ. ευρώ, σχεδόν σταθερά με το αντίστοιχο διάστημα το 2015. Συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εισφοράς επί των καθαρών εσόδων το EBITDA, διαμορφώθηκε στα 78,8 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 52,8 εκατ. ευρώ έναντι 58,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της εισφοράς επί των καθαρών εσόδων, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 42,8 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2016, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. Καμίλ Ζίγκλερ τόνισε: «Το πρώτο τρίμηνο του 2016, όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της οικονομίας, σημαδεύτηκε από τη συνεχιζόμενη πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα και την ιδιωτική κατανάλωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σε ετήσια βάση μία πτωτική τάση και στα έσοδα από τα παιχνίδια μας.

Επιπρόσθετα, η αυξημένη συμμετοχή του Δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα από 30% σε 35% έχει σοβαρή επίπτωση στα οικονομικά μας αποτελέσματα, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για βελτιστοποίηση του κόστους, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούσαν σε σταθερή λειτουργική κερδοφορία σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Έχοντας καταβάλει τα τελευταία τρία χρόνια σχεδόν 2 δισ. ευρώ σε φόρους και με τη συνεισφορά μας στα δημόσια έσοδα να διευρύνεται περαιτέρω, παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στο μακροπρόθεσμο σχέδιό μας, το οποίο θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Κατηγορίες παιχνιδιών

Σχετικά με τις επιδόσεις ανά κατηγορία παιχνιδιού σημειώνεται από την ΟΠΑΠ Α.Ε. πως τα αριθμολαχεία υπεραπέδωσαν έναντι του ΣΚΡΑΤΣ και των Λαχείων όσο και του αθλητικού στοιχηματισμού, τα οποία κατέγραψαν χαμηλότερα μεγέθη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών των παιχνιδιών αθλητικού στοιχηματισμού ανήλθαν σε 102,4 εκατομμύρια ευρώ έναντι 119,2 εκατ. ευρώ, των αριθμολαχείων σε 201,1 εκατ. ευρώ έναντι 196,3 εκατ. ευρώ, του ΣΚΡΑΤΣ και Λαχείων σε 37,09 εκατ. ευρώ έναντι 40,6 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως στις 26 Μαΐου 2016 το διοικητικό συμβούλιο της ΟΠΑΠ αποφάσισε να προτείνει στην έκτακτη γενική συνέλευση τη διανομή αδιάθετων κερδών, μικτού ποσού 0,57 ευρώ ανά μετοχή.

Υπό την αίρεση της έγκρισης της συνέλευσης, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου, η ημερομηνία αποκοπής θα είναι την Πέμπτη 23 Ιουνίου. Η καταβολή των αδιάθετων κερδών στους δικαιούχους μετόχους θα αρχίσει την Τετάρτη 29 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΠΑΠ



Σχολιασμένα