Του Κώστα Ιωαννίδη
Σήμερα θα παρουσιαστούν αρκετές αναταράξεις, λόγω των αναδιαρθρώσεων θεσμικών χαρτοφυλακίων που υποχρεώνουν οι αλλαγές στην σύνθεση του MSCI, αλλά και οι αλλαγές σταθμίσεων που ισχύουν για αρκετές μετοχές, εκτός από τίτλο της ΔΕΗ. Αυτός εξέρχεται του MSCI Standard Greece. Στο δείκτη MSCI Small Cap προστέθηκαν οι μετοχές των ΑΤΤ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ και οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Σημειώνεται πως στον MSCI Standard Greece θα περιλαμβάνονται οι μετοχές των ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, OTE, OΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ, και ΦΦΓΚΡΠ. Καλό είναι να τα υπενθυμίζουμε αυτά την τελευταία μέρα ενός πραγματικά ανοδικού μήνα.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η δυναμική των συνεδριάσεων μετά το Eurogroup για αρκετούς έχει βάση την απογοήτευση από το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να υπάρξει κάποια γραπτή συμφωνία έστω και για το μέλλον, εξέλιξη που θα έκανε άμεσα την διαφορά στο ταμπλό.
Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός πως θα υπάρξουν στον Ιούνιο εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, έκανε τους θεσμικούς να αποφασίσουν ενθυλάκωση κερδών. Θυμίζουμε ότι πλησιάζει η μέρα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία για το Brexit, οι εκλογές στην Ισπανία, και η σύνοδος της FOMC στα μέσα του μήνα για την απόφαση περί της πιθανής αύξησης των επιτοκίων εκεί.
Στην τρέχουσα εβδομάδα έχουμε το ΔΣ της ΕΚΤ που περιμένουμε κάτι από τον Μάριο Ντράγκι ως χώρα ενώ σε επίπεδο πολιτικής της ΕΚΤ περιμένουμε να μην υπάρξει αλλαγή. Το spread των αποδόσεων μεταξύ των ελληνικών και των Γερμανικών ομολόγων αναφοράς μειώνεται και πλησιάζει τις τιμές που βρισκόταν όταν η χώρα βγήκε στις Αγορές πριν δύο χρόνια. Εγχώριοι αναλυτές υποστηρίζουν πως αν τα καταφέρουμε και πάλι, με την βοήθεια της ΕΚΤ, θα είναι πολύ σημαντικό τόσο για το Κράτος, αλλά ακόμα περισσότερο για τις εταιρείες που θα βρουν διέξοδο για δανεισμό στις Αγορές.
Οι απαισιόδοξοι και φυσικά συμμέτοχοι στην άνοδο της προσφοράς μετοχών ενδοσυνεδριακά, θεωρούν ότι χωρίς μια σημαντική είδηση θα δυσκολευτούν οι τιμές να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα. Επειδή λοιπόν θεωρούν την πτώση ως πιθανότερη κατεύθυνση ρευστοποιούν πρώτοι. Οι θεσμικοί χθες, άνοιξαν σεβόμενοι την καθοδική κληρονομιά. Δηλαδή με πτωτικό χάσμα και άμεση πίεση στις μετοχές του 25άρη και των τραπεζών πιο συγκεκριμένα. Σε χρόνο περίπου 35 λεπτών, ο 25άρης βρήκε τα επίπεδα όπου έγινε η συσσώρευση την δεύτερη βδομάδα του Μαΐου και τότε, ξεκίνησε την ανηφόρα, που στήριξε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τράπεζες. Αυτές ήταν και ο οδηγός στη χθεσινή κάθοδο των τιμών στο πρώτο μέρος. Μεγάλες κινήσεις των δεικτών αφού από το -1,6% πέρασαν εύκολα πριν τη μέση των συναλλαγών στο +1%.
Αλλά αυτά έγιναν με μικρό τζίρο. Ήταν ωστόσο ακριβώς μέσα στα πλαίσια των προσδοκόμενων ορίων, βάσει των εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης. Από ότι έχει φανεί τις μέρες των πιέσεων στα τραπεζικά blue chip, αξιόπιστα αμυντικά χαρακτηριστικά εμφανίζουν οι ΑΛΦΑ και ΕΤΕ, ενώ λυγίζουν ευκολότερα οι ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ.
Γενικότερα πάντως, θα λέγαμε πως χθες, μόλις οι τιμές των τραπεζικών μετοχών ανέβαιναν ένα δύο το πολύ σκαλοπάτια, ξεκινούσαν αδειάσματα χαρτοφυλακίων που υπερτερούσαν για κάμποση ώρα του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ήταν δηλαδή βασανιστική η άνοδος και γεμάτη αρνητικές εκπλήξεις, γιατί ήταν άγνωστο στους συναλλασσόμενους το πλήθος των μετοχών που θα εμφανιζόντουσαν προς πώληση, ξαφνικά. Αυτό κράτησε σε πολύ χαμηλά επίπεδα το τζίρο, το άγνωστο των προθέσεων των ξένων διαχειριστών.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΙΑ
ΗΠΑ: Οι αγορές ήταν σε αργία λόγω της Ημέρας Μνήμης που γιορτάστηκε στις ΗΠΑ.
ΕΥΡΩΠΗ
Οριακά ανοδικά κινήθηκαν τη Δευτέρα τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να αποτιμούν την πρόθεση της Τζάνετ Γέλεν να αυξήσει τους επόμενους μήνες, τα επιτόκια της Federal Reserve. Συγκεκριμένα, o γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 10.343 μονάδες, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Ο γαλλικός CAC 40 παράλληλα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,33% στις 4.529 μονάδες. Από την πλευρά του, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,15% στις 350,17 μονάδες. Tο χρηματιστήριο του Λονδίνου - όπως και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης - ήταν «κλειστά» σήμερα, λόγω τραπεζικής αργίας.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Lufthansa εμφάνισε ήπια κέρδη (0,65%), παρά την αναστολή των πτήσεων προς τη Βενεζουέλα, ενώ η μετοχή της Airbus ενισχύθηκε κατά 0,50% λόγω της δέσμευσης για αύξηση των παραγγελιών εντός του 2016.
Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται οριακά, προσεγγίζοντας εκ νέου τα 50 δολάρια ανά βαρέλι. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 0,26% στα 49,46 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,49% στα 49,55 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, με ρυθμό μεγαλύτερο των εκτιμήσεων αναπτύχθηκε στο α’ τρίμηνο του 2016, η γαλλική οικονομία, δεχόμενη ώθηση από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Συγκεκριμένα, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε, σε τριμηνιαία βάση, κατά 0,6% έναντι 0,5% των αρχικών εκτιμήσεων.
Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που η γαλλική οικονομία αυξάνει τον ρυθμό ανάπτυξή της. Η βελτίωση των επιδόσεων του εγχώριου ΑΕΠ αποδίδεται στην αύξηση κατά 1% των καταναλωτικών δαπανών και κατά 2,4% των επιχειρηματικών επενδύσεων.
Την ίδια ώρα, πτώση για 40ο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 0,1% έναντι του Μαρτίου του 2016 και κατά 6,6% έναντι του Απριλίου του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο και πτώση 6,2% σε ετήσιο επίπεδο. Πτώση κατά 2% εμφάνισαν και οι ετήσιες τιμές εξαγωγών.
Δίχως αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν τέλος, οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση των Bpost και PostNL. Η βελγική Bpost κατέθεσε προ μηνών, «φιλική προσφορά» για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της ολλανδικής PostNL, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν σε συμφωνία για τους όρους μίας τέτοιας συναλλαγής.
Οι δύο ταχυδρομικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σε αγορές και εκτός Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη βόρεια Αμερική και την Ασία. Η Bpost κατά 51%, ανήκει στο βελγικό δημόσιο, ενώ η PostNL βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών από το 1989, όταν η τότε ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε την ιδιωτικοποίησή της.
ΑΣΙΑ
Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 1,35% στις 17.062 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi υποχώρησε οριακά κατά 0,02% στις 1.969 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε κέρδη κατά 0,07% στις 5.410 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη κινήθηκε οριακά πτωτικά κατά 0,01% στις 2.821 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,02% στις 478 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε κέρδη κατά 0,32% στις 20.643 μονάδες.
ΧΑ
Οι θεσμικοί του ΧΑ, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών κατώτερους όλων των προηγούμενων συνόδων. Οι αγορές από το πρωί στην Ασία ξεκίνησαν μικτά, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Ευρώπη. Τα χρηματιστήρια του ευρώ εμφάνισαν ανοδική μεν τάση με οριακά βήματα ωστόσο, που μετά τις πρώτες ώρες δεν άλλαξε. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν αργία αλλά το δολάριο εμφανίστηκε ισχυρό μετά από τις δηλώσεις της Προέδρου της Fed την Παρασκευή και μετά από την διόρθωση προς το καλύτερο για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου.
Η ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων και προσδοκιών οδήγησε σε κλείσιμο του ΧΑ με άνοδο του ΓΔ και του 25άρη. Οι τράπεζες στο ΧΑ επηρέασαν μικτά την προσπάθεια για εγκατάσταση ανοδικής τάσης στην αγορά. Η πτωτική κίνηση για τους βασικούς δείκτες εκφράστηκε με τις επίμονες εντολές πώλησης κύρια στα τραπεζικά blue chip, που επικράτησαν από την έναρξη ως τις 11:05 και μετά τις 15:30.
Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν τζίρο πολύ χαμηλότερο του τζίρου της περασμένης συνεδρίας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία με εναλλαγές σε θετικό ή αρνητικό πεδίο. Η έναρξη έγινε με άνοιγμα με πτωτικό χάσμα για τον 25άρη και για τον ΓΔ. Η εγγραφή του ελάχιστου μέρας έγινε για τον ΓΔ και τον 25άρη ταυτόχρονα στις 11:04 και ήταν οι 626,81 από 636,55 μονάδες και οι 173,741 από 176,61 μονάδες αντίστοιχα. Το μέγιστο για τον 25άρη ορίστηκε στις 15:26 και ήταν οι 179,20 από 181,45 για τον 25άρη. Ο ΓΔ στην τιμή του οποίου οι τράπεζες δεν έχουν τόσο μεγάλο συντελεστή βαρύτητας εμφάνισε μέγιστο στις 14:04 και ήταν οι 642,70 από 648,59 μονάδες. Η εγγραφή του ελάχιστου μέρας έγινε χωρίς διαφορετικό χρονισμό.
Οι δείκτες κινήθηκαν σταθερά πτωτικά από τις 15:30 και ο 25άρης εξάτμισε δραματικά τα ημερήσια κέρδη του, ενώ ο ΓΔ στα τελευταία λεπτά πέρασε αρκετά κάτω από το κλείσιμο της Παρασκευής. Το κλείσιμο για τον ΓΔ και τον 25άρη μετά τις δημοπρασίες, και ήταν αρκετά πάνω από την τιμή τους στο πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσής τους.
Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (12 από 18) έναντι των ανοδικών (9 από 5) με τρία αμετάβλητα ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ και ΠΕΙΡ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 14 είχαν άνοδο και 8 ήταν αμετάβλητες. Στα 46,114 από 63,267 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 27,19 από 42,42 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος άλλαξε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 59% από 67,05% του συνολικού τζίρου.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,38%, ο CAC είχε μεταβολή +0,22%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,08%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν αργία.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,66% και έφθασε στις 641,04 από 636,83 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 178,58 από 176,75 με μεταβολή +1,04%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών προς τα άνω κατά 3,4 της μονάδας στον ΓΔ και 1,1 της μονάδας τον 25άρη και έκλεισαν πιο κοντά στο ανώτερο του εύρους της διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Μέσων Ενημέρωσης +9,86% από 0,00%, Ταξίδια Αναψυχή +2,23% από -1,06%, Χημικών +2,08% από -1,37%, Ακίνητης Περιουσίας +2,05% από -0,25%, Τραπεζών +1,78% από -4,33%, Τεχνολογίας +1,59% από +0,46%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,50% από +0,92%, Πετρελαίου Αερίου +1,08% από +0,72%, ο 25άρης +1,04% από -2,21%, ο ΓΔ +0,66% από -1,33%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Κοινής Ωφέλειας -2,28% από -0,61%, Εμπορίου -1,66% από -0,46%, Πρώτων Υλών -1,42% από -1,99%, Κατασκευές Υλικά -0,74% από +0,55%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,70% από -1,22%, Τηλεπικοινωνιών -0,68% από -4,11%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,34% από +1,31%, και ο FTSEM -0,21% από +0,59%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, και Υγείας +0,00% από +5,12%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,881 από 63,267 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,213 από 4,200 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 40,804 από 55,05 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,934 από 3,398 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,880 από 45,588 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 57,242 από 94,898 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 53 από 41 των καθοδικών σε 58 από 54 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 22 από 17.
Τεχνική ανάλυση
Η πτώση των όγκων στα ΣΜΕ επί μετοχών χθες δεν επηρέασε το τζίρο γιατί εκτινάχθηκαν σε σχέση με την Παρασκευή οι όγκοι στα ΣΜΕ τρέχουσας σειράς. Αυτή η διαφοροποίηση γεννήθηκε από την πορεία του 25άρη χθες που ήταν κατάλληλη για να εξυπηρετήσει όλα τα πιθανά στοιχήματα των traders.
Διακινήθηκαν 3061 από 842 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου με ανώτερο μέρας στις 179,75 μονάδες και κατώτερο τις 174,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 178,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 210 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 180,00 μονάδες και για την επόμενη σειρά ορίστηκε στις 179,75 με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου 25758 ΣΜΕ και 852 για τη σειρά Ιουλίου. Διατήρησαν, μετά από τη χθεσινή επιβράβευση, οι traders την προπορεία του ΣΜΕ έναντι του FTSE25.
Από τη δυναμική των συναλλαγών την εβδομάδα του Eurogroup για την Ελλάδα, γίνεται σαφές, ότι εκείνοι που αγόραζαν από τα μέσα Μαρτίου ως τις 20 Απριλίου, ήταν διαχειριστές κεφαλαίων που προεξοφλούσαν την επίτευξη συμφωνίας της χώρας με τους πιστωτές της. Τότε ο 25άρης συσσώρευε στην ζώνη των 147 ως 157 μονάδων.
Άρα μια διόρθωση ως τις 167 μονάδες, θα είναι ανεκτή και ευπρόσδεκτη για τους ισχυρούς θεσμικούς, που στοιχημάτισαν έγκαιρα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Φυσικά η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών δεν διαμορφώνεται μόνο από όσους χρησιμοποιούν πολιτικά κριτήρια, κυρίως, για τις επενδυτικές τους στρατηγικές. Όσοι δηλαδή τοποθετήθηκαν στο ΧΑ τους δυο προηγούμενους μήνες, δεν ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν το σύνολο του χαρτοφυλακίου τους και να φύγουν. Ξεπουλάνε ωστόσο Τραπεζικές μετοχές, που είχαν και τις καλύτερες επιδόσεις, αγοράζοντας την ίδια ώρα άλλα blue chip. Η στατιστική προτείνει ένα ακόμα επίπεδο στήριξης, μετά από αυτό των 167 μονάδων, που το εντοπίζουμε στις 162.
Αυτά αφορούν στις απαισιόδοξες προσδοκίες που φάνηκε ότι κυριάρχησαν στην αγορά, μια βδομάδα που είχαν ράλι τα ξένα χρηματιστήρια. Οι traders στα παράγωγα ωστόσο, δεν φάνηκε να συμμερίζονται τις προσδοκίες για συνέχεια στην πτώση του 25άρη. Έδωσαν στα ΣΜΕ, προπορεία ύψους 1,5 μονάδων, έναντι του υποκείμενου δείκτη. Θεωρώντας ότι υπάρχει ισχυρή στήριξη στη γειτονιά των 175, που θα λειτουργήσει ως βάση για την επαναφορά του πάνω από τις 180 μονάδες. Εκτίμηση εκ των δεδομένων των 4 πρώτων συνόδων συσσώρευσης της προπερασμένης εβδομάδας και του ΚΜΟ 200 ημερών (174,72).
Χθες το ελάχιστο στα ΣΜΕ του 25άρη ήταν οι 174 μονάδες και οι τιμές όταν έφθασαν σε αυτά τα επίπεδα αντέδρασαν αναγνωρίζοντας τα ως ισχυρό επίπεδο στήριξης.
Επαναλαμβάνουμε τα χθεσινά για τον ΓΔ, καθώς δεν άλλαξαν τα πράγματα μετά τη σύνοδο της Δευτέρας από την άποψη της στατιστικής ανάλυσης.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Εγκλωβισμένος μέσα στο επίπεδο αντίστασης των 650 με 635 μονάδων εμφανίζεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης παρά το 'νέο' της αξιολόγησης, αδυνατώντας, μέχρι στιγμής, να μαζέψει τις απαραίτητες δυνάμεις για να κινηθεί προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 680 μονάδων.
Η εκδήλωση, όμως, της εν λόγω ανοδικής κίνησης προς την περιοχή των 680 μονάδων θα πρέπει να συνοδευτεί με υψηλό τζίρο συναλλαγών και με διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, για να μπορέσει έτσι να επιβεβαιωθεί η διαφυγή, "ανοίγοντας τα φώτα" προς τον "διάδρομο" των 720 μονάδων.
Στην αντίθετη περίπτωση, που ο Δείκτης δηλώσει αδυναμία πιστοποίησης της ισχυρής ανοδικής τμήσης και ανοδικής κατεύθυνσης πέριξ των 650 με 660 μονάδων, θα πρέπει να αναμένουμε το "πολυδιαφημιζόμενο" "pullback" προς τη βραχυχρόνια ζώνη στήριξης των 625 με 615 μονάδων.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέο υψηλό έτους στην συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ από το Πάσχα και μετά μετράει μόλις δύο αρνητικά εβδομαδιαία πρόσημα στα επτά. Η κόπωση που υπάρχει στα επίπεδα των 650 μονάδων ήταν εμφανής και δικαιολογείται και από την είσοδο των ταλαντωτών σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών. Ωστόσο η εναλλαγές των ημερήσιων πρωταγωνιστών στην διαμόρφωση της τελικής εικόνας περιόρισαν το εύρος της διόρθωσης και διατήρησαν το Γενικό Δείκτη σε επαφή με τα ετήσια υψηλά έτους.
Πλέον ο Γενικός Δείκτης διέσπασε και τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών ο οποίος κινείται οριζόντια στην περιοχή των 630 μονάδων και αποτελεί το πρώτο επίπεδο στήριξης. Η ήπια κίνηση της Αγοράς την εβδομάδα που πέρασε έφερε πιο κοντά την πλαγιονανοδική γραμμή στήριξης, η οποία βρίσκεται στις 625 μονάδες ανεβαίνοντας μία μονάδα σε κάθε συνεδρίαση.
Οι συναλλακτικοί όγκοι την εβδομάδα που πέρασε ήταν από τους καλύτερους φετινούς, ως προς την κατανομή τους στις συνεδριάσεις αλλά και την διάχυση του σε μετοχές με φθίνουσα πορεία. Αυτή η παράμετρος αποτελεί ενδεχομένως και απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε ανοδική συνέχεια.
Λόγω των ισχυρών χρηματιστηριακών κερδών που έχουν καταγραφεί, μεσοπρόθεσμα, το ενδεχόμενο διόρθωσης αρχίζει πλέον και αποκτά προβάδισμα για την συνέχεια. Η μείωση των τζίρων προς το τέλος της εβδομάδας ίσως να δίνει μια πρώτη ένδειξη τοπικής κορύφωσης.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σειρά έχουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ σε σχέση με το "waiver" και το "QE", με τα όποια πολύ σημαντικά οφέλη όχι μόνο στον κλάδο των Τραπεζών αλλά εν γένει και στην Οικονομία.
Στο κομμάτι του χρέους δεν καταφέραμε να πάρουμε έστω κάποια γραπτή συμφωνία και για το μέλλον με όρους, γεγονός που θα έκανε άμεσα την διαφορά στο ταμπλό. Αντίθετα το κλείσιμο της συμφωνίας ήταν αρκετό για να υπάρξει κατοχύρωση κερδών, μετά από την προεξοφλητική κίνηση τιμών το τελευταίο διάστημα. Η αλήθεια είναι πως το IMF δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του κουβέντα.
Η διόρθωση είναι υγεία, ειδικά όταν έχει να κάνει με χρόνο εκτός από τιμές. Ο τραπεζικός κλάδος έχει το επίπεδο στις 52 μονάδες σαν σημαντική στήριξη που πρέπει να κρατήσει σε κλείσιμο, αν δεν θέλει να βγάλει μεγαλύτερη "νότια" κίνηση.
Εν κατακλείδι, η Οικονομία πήρε επιτέλους "διαβατήριο" για το κλείσιμο της αξιολόγησης που θα έπρεπε και θα μπορούσε να έχει τελειώσει από το 2014, αν δεν είχαμε μπει σε πολιτικές περιπέτειες. Πλέον σκοπός μας είναι να κερδίσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη και να συνεχίσουμε να υλοποιήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που μας έχουν μείνει, και που είναι πολύ σημαντικές για την Οικονομία.
Πολύ σημαντικό θα είναι το γεγονός να κλείσουν τα χρέη του Κράτους προς τους Ιδιώτες, μιας και αυτό θα δώσει σημαντική ρευστότητα και ολοκλήρωση σχεδίων που περίμεναν στο "ψυγείο". Το spread πλησιάζει τις τιμές που βγήκαμε στις Αγορές πριν δύο χρόνια και αν τα καταφέρουμε και πάλι, με την βοήθεια της ΕΚΤ, θα είναι πολύ σημαντικό τόσο για το Κράτος, αλλά ακόμα περισσότερο για τις εταιρείες που θα βρουν διέξοδο για δανεισμό στις Αγορές.
Μπορεί να περάσαμε ένα σημαντικό "κάβο" παρόλα αυτά πρέπει να τρέξουμε αν θέλουμε η Οικονομία να κάνει την διαφορά. Πλέον, κλείνει, με το καλό, τρίτος συνεχόμενος θετικός μήνας, κάτι που είδαμε τελευταία φορά στις αρχές του 2014, με την Αγορά να έχει αλλάξει μεσοπρόθεσμη τάση ανεξαρτήτως διόρθωσης το επόμενο διάστημα.
Επόμενος, σοβαρός, μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η περιοχή των 750 - 780 μονάδων.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές αναρρώνουν από μια ασταθή έναρξη σήμερα Τρίτη, αλλά παρέμειναν σε τροχιά για μηνιαία πτώση, ενώ το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα από την πρόσφατη κορυφή που έπιασε με τις προσδοκίες πως η Federal Reserve των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 0,5%, έτοιμος για απώλειες για το μήνα κατά 1,7%. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας γλίστρησε -0,5% μετά από ράλι +1,4% στην προηγούμενη συνεδρίαση αλλά στο δεύτερο μέρος εμφάνισε κέρδη της τάξης του +1%. Υπολογίζεται άνοδός του κατά +4% για το μήνα Μάιο, χάρη σε ένα ούριο άνεμο από το αδύναμο γιέν.
Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα στη σύνοδο έδειξαν πως η ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε απροσδόκητα 0,3% τον Απρίλιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η παραγωγή κρατάει γερά παρά τις αδύναμες εξαγωγές και τις επιπτώσεις από μια σειρά σεισμών που έπληξαν τη νότια Ιαπωνία κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα.
Ο CSI 300 της Κίνας κέρδισε 2,6% και ο Shanghai Composite +2,79%, σε καλό δρόμο για μηνιαίες απώλειες της τάξεως του -0,3% και -1,6%, αντίστοιχα.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κέρδιζε 1,38%, οδεύει προς πτώση -0,8% το Μάιο. Υποστήριξαν το επενδυτικό συναίσθημα στις συναλλαγές της Ασίας, οι ευρωπαϊκές μετοχές που χτύπησαν υψηλά ενός μήνα, τη Δευτέρα.
Στο επίκεντρο αυτή τη βδομάδα θα βρεθούν τα δεδομένα των ΗΠΑ αφού οι επενδυτές είναι περίεργοι να δούνε αν αυτά θα επιβεβαιώσουν τον αισιόδοξο τόνο της Fed.
Το δολάριο έχει σημειώσει άνοδο πρόσφατα από τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις της Janet Yellen την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια "κατά τους προσεχείς μήνες", εάν η οικονομική ανάπτυξη δυναμώσει και η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
«Οικονομική ανοησία» χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την αύξηση του ΦΠΑ,επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, λόγω της υστέρησης εσόδων του ελληνικού κράτους.
Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο υψηλό ποσοστό φόρων που πρέπει να καταβληθούν, αλλά δεν καταβάλλονται, είπε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι, όταν τώρα η Ελλάδα αυξάνει τον ΦΠΑ, αυτό είναι «οικονομική ανοησία», αλλά διευκρίνισε ότι, όταν το κράτος δεν έχει άλλα φορολογικά έσοδα, δεν μένει παρά αυτό.
Η δόση θα «σπάσει» σε πολλές εκταμιεύσεις και η πρώτη μπορεί να γίνει στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου εφόσον η Ελλάδα ικανοποιήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις,αναφέρει ο ESM σε σημειώμά του όπου επεξηγεί τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup.
Με τη μορφή «απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις», στο σημείωμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα γίνεται αναφορά στην απόφαση του Eurogroup υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση εναπόκειται στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων και την έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών.
Πολύ πειστικά και κοστολογημένα θα πρέπει να είναι τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης για να «περάσει» από τους θεσμούς τη νέα πρότασή του για τα τέλη κυκλοφορίας. Ο κ. Αλεξιάδης ζήτησε να μειωθούν τα τέλη κατά 50% και η διαφορά να καλυφθεί στους οδηγούς που κάνουν συχνή χρήση του οχήματός τους μέσα από τη νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων. Τι λένε επί της πρότασης οι αριθμοί; Το 50% των τελών κυκλοφορίας αντιστοιχεί σε περίπου 530 εκατ. ευρώ. Για να αντλήσεις 530 εκατ. ευρώ από τα καύσιμα, η τιμή τόσο της αμόλυβδης όσο και του πετρελαίου κίνησης θα πρέπει να αυξηθεί πάνω από 20% που σημαίνει ότι ο ειδικός φόρος της αμόλυβδης θα πρέπει να αναρριχηθεί πάνω από τα 820 ευρώ στα 1.000 λίτρα.
Με εννιαμελή αντιπροσωπεία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων συναντήθηκε τη Δευτέρα η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας και των προοπτικών συνεργασίας που ανοίγονται στους τομείς των μεταφορών.
Η συνάντηση της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ διεξήχθη σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και στα στελέχη των Ρωσικών Σιδηροδρόμων παρουσιάστηκαν τα στοιχεία και η πορεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Δεν είναι ρεαλιστικοί οι φόβοι και οι διαμαρτυρίες για ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων περιφερειακών λιμανιώνδιαβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας στις εκδηλώσεις για την Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο. Ομάδα συγκεντρωμένων αποδοκίμασε τον κ. Δρίτσα και τον κάλεσε να παραιτηθεί. Το συμβάν σημειώθηκε έξω από γραφεία του ΟΛΒ και η ομάδα αποτελούνταν από άτομα της ΛΑΕ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. «"Η χάραξη της νέας λιμενικής πολιτικής πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Λιμανιών και αυτό συμβαίνει και με το Βόλο» ανέφερε ο κ.Δρίτσας.
Ελαφρά επιδείνωση εμφάνισε τον Μάιο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 89,7 μονάδες έναντι 90,3 μονάδων τον Απρίλιο. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 104,7 μονάδες έναντι 104 μονάδων τον Απρίλιο και 104,4 μονάδων των εκτιμήσεων.
Στην αναγκαιότητα εξορθολογισμού του κόστους παραγωγής εστίασε ο πρόεδρος της ΕΒΖ Α.Ε., Χρήστος Ρώσσιος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα. Παράλληλα, εκφράστηκε η συναντίληψη ότι θα γίνουν από κοινού οι απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη της βιωσιμότητας μιας «τόσο σημαντικής βιομηχανίας» για τη βόρεια Ελλάδα.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Οι Εταιρείες στην Ρωσία και στο Ηνωμένο Βασίλειο απολαμβάνουν τους χαμηλότερους συντελεστές (αντιπροσωπεύοντας μόλις το ένα πέμπτο των κερδών τους) από τις μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες που περιλαμβάνονται στη νέα μελέτη της UHY, ένα κορυφαίο διεθνές δίκτυο ελεγκτών, λογιστών και συμβούλων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη της UHY, στη Ρωσία ο βασικός εταιρικός συντελεστής φορολογίας ανήρχετο το 20% επί φορολογητέων κερδών USD 1,000,000 για το οικονομικό έτος 2015*, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό φορολογίας ήταν 21%.
Βελτίωση εμφάνισε τον Μάιο το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 104,7 μονάδες έναντι 104 μονάδων τον Απρίλιο και 104,4 μονάδων των εκτιμήσεων. Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος αντανακλά τη μεγαλύτερη αισιοδοξία στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών. Την ίδια ώρα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ενισχύθηκε στις 0,26 μονάδες έναντι 0,15 μονάδων τον Απρίλιο και 0,16 μονάδων των εκτιμήσεων.
Κατά 0,8% αναπτύχθηκε στο α’ τρίμηνο του 2016, η οικονομία της Αυστρίας, δεχόμενη ώθηση από την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Οι αρχικές εκτιμήσεις της εθνικής στατιστικής αρχής έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Σημειώνεται ότι στο δ’ τρίμηνο του 2015, η ανάπτυξη της Αυστρίας διαμορφώθηκε μόλις στο 0,3%.
Με ρυθμό μεγαλύτερο των εκτιμήσεων αναπτύχθηκε στο α’ τρίμηνο του 2016, η γαλλική οικονομία, δεχόμενη ώθηση από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών. Συγκεκριμένα, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε, σε τριμηνιαία βάση, κατά 0,6% έναντι 0,5% των αρχικών εκτιμήσεων.
Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που η γαλλική οικονομία αυξάνει τον ρυθμό ανάπτυξή της.
Πτώση για 40ο συνεχόμενο μήνα εμφάνισε τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν κατά 0,1% έναντι του Μαρτίου του 2016 και κατά 6,6% έναντι του Απριλίου του 2015. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο και πτώση 6,2% σε ετήσιο επίπεδο. Πτώση κατά 2% εμφάνισαν και οι ετήσιες τιμές εξαγωγών.
Πτώση εμφάνισαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία,λόγω των μειωμένων τιμών στον κλάδο των καυσίμων. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο υποχώρησαν κατά 0,8% έναντι πτώσης 1% τον Μάρτιο. Οι πωλήσεις παράλληλα, στις αλυσίδες καταστημάτων συρρικνώθηκαν κατά 0,7%.