Εταιρείες στο Ην. Βασίλειο και την Ρωσία απολαμβάνουν τον χαμηλότερο συντελεστή φόρων

Μελέτη της UHY για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων
Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016 13:52
UPD:14:29
REUTERS/STEFANO RELLANDINI

Οι Εταιρείες στην Ρωσία και στο Ηνωμένο Βασίλειο απολαμβάνουν τους χαμηλότερους συντελεστές (αντιπροσωπεύοντας μόλις το ένα πέμπτο των κερδών τους) από τις μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες που περιλαμβάνονται στη νέα μελέτη της UHY,  ένα κορυφαίο διεθνές δίκτυο ελεγκτών, λογιστών και συμβούλων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη της UHY,  στη Ρωσία ο βασικός εταιρικός συντελεστής φορολογίας ανήρχετο το 20%  επί φορολογητέων κερδών USD 1,000,000 για το οικονομικό έτος 2015*, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό φορολογίας ήταν 21%.

Και τα δύο ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα απ’ το μέσο παγκόσμιο συντελεστή φόρου 27%. Στις  οικονομίες BRICs ο μέσος συντελεστής είναι 27.9% και στις χώρες G7  ο συντελεστής είναι περισσότερο υψηλός στο 32.3%.

Η UHY, στην μελέτη της εξηγεί ότι οι χαμηλοί συντελεστές φορολογίας εταιρειών μπορούν να δημιουργήσουν ένα οικονομικό πλεονέκτημα και να ωθήσουν την ανάπτυξη απελευθερώνοντας περισσότερα κεφάλαια ενθαρρύνοντας τις εταιρικές  επενδύσεις  και την προσέλκυση ξένων εταιρειών στις χώρες με χαμηλούς συντελεστές φορολογίας..

Η UHY επισημαίνει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο βασικός συντελεστής μειώθηκε κατά 3%  από το προηγούμενο ποσοστό 24% του προηγούμενου έτους **,  και έχει οριστεί να μειωθεί κατά πρόσθετο ποσοστό ήτοι, από 20% για το 2015/16 σε 18% το 2020, επιδιώκοντας η κυβέρνηση να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό εταιρικό  περιβάλλον.

Το Ρωσικό σύστημα εταιρικής φορολογίας  είναι πολύ ευνοϊκό συγκρινόμενο με  αυτό των οικονομιών των χωρών ΒRICs. Είναι χαμηλότερο κατά πέντε μονάδες με αυτό της Κίνας    (με συντελεστή επιβάρυνσης 25%) και κατά 13 μονάδες χαμηλότερο αυτών της Ινδίας και Βραζιλίας (όπου οι αντίστοιχοι συντελεστές φορολογίας είναι 33.1% και 33.7%).

Η UHY δηλώνει ότι για την Ρωσία, η διατήρηση του ανταγωνιστικού συντελεστή είναι ιδιαίτερης ζωτικής σημασίας, λόγω των οικονομικών κυρώσεων και των γεωπολιτικών εντάσεων  έχουν καταστήσει όλο και πιο δύσκολο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Οι επαγγελματίες φορολογικοί σύμβουλοι της UHY έχουν μελετήσει την φορολογία εταιρειών με φορολογητέα κέρδη  USD 1,000,000 σε 31 χώρες του διεθνούς δικτύου της, περιλαμβανομένων των χωρών G7,  καθώς και κύριες αναδυόμενες οικονομίες.

Οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στην κορυφή του πίνακα των οικονομιών με τον υψηλότερο συντελεστή φορολογίας εταιρειών 41.1%. Ωστόσο η UHY επισημαίνει ότι αυτό στην πραγματικότητα μετριάζεται από μία ποικιλία σχημάτων μειώσεων που σαν αποτέλεσμα έχει τον μετριασμό σε χαμηλότερο πραγματικό συντελεστή φορολογίας εταιρειών

Η Ιαπωνία είναι επίσης στην πρώτη τριάδα, παρά την μείωση φόρου εταιρειών κατά 2.5% μονάδες σε ένα χρόνο στο πλαίσιο της πολιτικής “Abenomics” του πρωθυπουργού Shinzo Abe για την τόνωση της ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας μετά από περισσότερο από δύο δεκαετίες στασιμότητας.

Είναι ενδιαφέρον και σημειώνεται στην μελέτη  ότι η Μάλτα έχει τον τέταρτο υψηλότερο συντελεστή 35%.  Όμως  στην μελέτη της UHY επισημαίνεται  ότι στην Μάλτα συμψηφίζεται (πιστώνεται) ο τυχόν Φόρος Εισοδήματος επί των διανεμηθέντων κερδών στους μετόχους.  Η πίστωση αυτή μαζί με σύστημα επιστροφών μειώνει τον πραγματικό συντελεστή φόρου.

Ο Πρόεδρος της UHY Bernard Fay, τονίζει ότι : “ όταν οι οικονομίες είναι υπό πίεση – όπως συμβαίνει και συνεχίζει με πολλές ανά τον κόσμο χώρες – διατηρώντας την επιβάρυνση στις εταιρείες όσο δυνατόν χαμηλότερη είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι μια εύκολη λύση σε περιτυλιγμένες  στο βρόχο  σε μετρητά κυβερνήσεις. (cash-strapped governments) “

“Βοηθώντας τις εταιρείες να διακρατήσουν περισσότερα από τα κέρδη τους ενθαρρύνονται εκ νέου να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια στην εταιρεία τους,  βοηθώντας τις επιχειρήσεις  να καινοτομήσουν και να γίνουν πιο αποτελεσματικές  με  βελτιώσεις στην παραγωγικότητα και στην μείωση των τρεχουσών δαπανών..”

“Σε περισσότερο από δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο του μέσου ύψους εταιρικής  φορολογίας των G7, το Ηνωμένο Βασίλειο τώρα έχει ένα από τα πλέον ανταγωνιστικά καθεστώτα στον κόσμο. Αυτό ευνοεί όλων των μεγεθών εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στο Ηνωμένο Βασίλειο .”

“ Με περαιτέρω περικοπές που σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια , το Ηνωμένο Βασίλειο ψάχνει να βοηθήσει τις εταιρείες που είναι εγκατεστημένες και να αυξήσει τον αριθμό τους,  ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιες εταιρείες αυξάνουν τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό ”

“ Η Ρωσία προσπάθησε να δώσει μία πολυπόθητη ώθηση σε γηγενείς εταιρείες και σε ξένες εταιρείες που είναι ήδη  εγκατεστημένες στην Ρωσία διατηρώντας σε χαμηλό επίπεδο τον συντελεστή φορολογίας επί των κερδών των εταιρειών, ώστε να αντισταθμισθούν οι οικονομικές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν καθώς και οι επιδράσεις στην οικονομία της που προήλθαν από την πτώση των τιμών πετρελαίου ”.

Στην μελέτη της UHY αναφέρεται ότι 31 χώρες ήτοι το (74%)  διατήρησαν τους συντελεστές φορολογίας  για τα δύο τελευταία έτη.  Έξη χώρες (19%) μείωσαν τους συντελεστές φορολογία το τελευταίο έτος,  ενώ μόνο δύο χώρες (το Ισραήλ και η Ινδία) αύξησαν τον συντελεστή φορολογίας (όπως απεικονίζεται στον παρακάτω πίνακα).

Ο Bernard Fay ανέφερε ότι, “ Σαφώς δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τα ποσοστά φόρου εταιρειών υπό τις παρούσες συνθήκες, αλλά ούτε υπάρχει μεγάλη όρεξη να τους μειώσουν. Για τις κυβερνήσεις των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά φορολογίας, αυτό θα μπορούσε να είναι μια κοντόφθαλμη στρατηγική”

«Χωμένοι γύρω από μια ποικιλία από ατέλειες και απαλλαγές  δημιουργούνται πολύπλοκα συστήματα, που είναι πολύ ανοικτά σε καταχρήσεις και σε σφάλματα.  Απλά μειώνοντας τον βασικό συντελεστή στέλνεται ένα πολύ σαφές μήνυμα στην οικονομία ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι υπέρ των εταιρειών και των ξένων επενδύσεων»

Η UHY στην μελέτη της προσθέτει ότι  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τον χαμηλότερο συντελεστή εταιρικής φορολογία  από κάθε άλλη χώρα που περιλαμβάνεται στην μελέτη -  χωρίς καθόλου επιβάρυνση  με την Ιρλανδία να ακολουθεί με συντελεστή (12.5%)  και με αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης περιλαμβανομένων της  Ρουμανίας , της Τσεχίας και Κροατίας.

Ο Kresimir Budiša της UHY HB EKONOM στην Κροατία παρατηρεί τα εξής: “ Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Κροατία είναι σε θέση να αδράξουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από τις συγκριτικά υψηλότερες σε φόρους εταιρειών γειτονικών τους Δυτικών ή Ευρωπαϊκών χωρών όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, που το κόστος ζωής ή λοιπές δαπάνες είναι υψηλότερες σε σύγκριση με αυτά που ισχύουν στην Κροατία.”

“Καθώς τα επίπεδα υποδομής και οι δεξιότητες βελτιώνονται δραματικά, η Ανατολική Ευρώπη καθίσταται δυναμικός και επωφελής χώρος εγκατάστασης  επιχειρήσεων και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι το βάρος της ζυγαριάς υπέρ αυτών.

Ο κύριος Ευθύμιος Αντωνόπουλος Δ/νων Σύμβουλος της UHY ΑΞΩΝ Ορκωτοί Ελεγκτές ΑΕ αναφέρει «Είναι καιρός και στην χώρα μας να δούμε μία μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρειών σε ένα μακροπρόθεσμο σταθερό πλάνο αμετάβλητων συντελεστών φορολογίας».

*2014/15
**2013/14
***Στα τελευταία έτη η Ισπανία μείωσε τους συντελεστές  της φορολογίας εταιρειών από 30% στο
28% το 2015 και στο 25% το 2016, και για τις νέο-ιδρυθείσες εταιρείες 15%  στο πρώτο κερδοφόρο έτους τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα