Στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στη μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση του Δημόσιου Τομέα μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις νέες τεχνολογίες, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας στο 3ο συνέδριο του «Εκόνομιστ» για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
«Στην Ελλάδα, δυστυχώς, οι έννοιες της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, λόγω της έλλειψης συνεκτικού σχεδιασμού κατά τα πρώτα τρία χρόνια υλοποίησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αντιμετωπίσθηκαν ως ένα ασύνδετο σύνολο έργων πληροφορικής για τον δημόσιο τομέα, που κατά κάποιο «μαγικό» τρόπο θα εξασφάλιζαν τη βελτίωση της παραγωγικότητας του κράτους, μέσα από την απλή μετατροπή των «ξύλινων» σφραγίδων σε ηλεκτρονικές...
Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών δεν είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε να επιτύχουμε –που θέλουμε να πάμε- για να υπάρξει μια σωστή και λειτουργική ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Κοινωνία της Πληροφορίας ως ένα μέσο για την επίτευξη των στόχων μας. Ούτε ως τον στόχο καθεαυτό, ούτε ως έναν μηχανισμό για την απορρόφηση κονδυλίων...
Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι οι τεχνολογίες πληροφορικής στο δημόσιο τομέα δεν αφορούν μόνο στην παραγωγικότητα του κράτους και στη σχέση του με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, βασικό «εργαλείο» για την υιοθέτηση πιο διαφανών διαδικασιών για τον περιορισμό της διαφθοράς. Θέλουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση γιατί αφορά πολύ περισσότερο στην αλλαγή της οργάνωσης και του τρόπου δουλειάς, και πολύ λιγότερο στην απλή και ξεκομμένη από την οικονομία εισαγωγή ενός νέου πληροφοριακού συστήματος. Η τεχνολογία είναι απλά το εργαλείο, το μέσο, για την αποτελεσματικότερη και καλύτερη σχέση με τον πολίτη και την επιχείρηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές χώρες παγκοσμίως, η ευρεία εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικής διεξαγωγής προμηθειών στο δημόσιο τομέα (συστήματα e-procurement) εκτός από τα προφανή οφέλη που επέφερε στο κόστος των προμηθειών, αντιμετώπισε σε σημαντικό βαθμό και τις ποικίλες εστίες διαφθοράς, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση του δημόσιου τομέα με τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Παράλληλα, η ανάγκη εγκατάστασης νέων ηλεκτρονικών συστημάτων για την ταχύτερη, πιο αξιόπιστη και τη συνεχή εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω του Διαδικτύου, επέφερε αναπόφευκτα αλλαγές και στον τρόπο οργάνωσης των διαδικασιών του δημόσιου τομέα. Συνεπώς, οι τεχνολογίες πληροφορικής αποτελούν βασική παράμετρο για τη μεταρρύθμιση του κράτους, η οποία αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησής μας».
Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στο διπλασιασμό των συμβάσεων για νέα έργα πληροφορικής τους τελευταίους μήνες και στους έως και 60% υψηλότερους ρυθμούς απορρόφησης δαπανών σε σχέση με το παρελθόν της περιόδου 2000-2003 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση, μέσω της Επιτροπής Πληροφορικής, θα δώσει για διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες μια νέα ψηφιακή στρατηγική για τη χώρα για την επόμενη προγραμματική περίοδο, 2007-2013.
Η νέα ψηφιακή στρατηγική της χώρας, επανατοποθετεί τον πολίτη -είτε ως ιδιώτη, είτε ως επιχειρηματία, είτε ως μαθητή, είτε ως εργαζόμενο- στο επίκεντρο της Κοινωνίας της Πληροφορίας και αποτελεί μια κατ' εξοχήν οριζόντια παρέμβαση που αγγίζει ευεργετικά κάθε πτυχή της κοινωνίας και της οικονομίας, σημείωσε.