Τα μέτρα είναι υφεσιακά, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», τονίζοντας παράλληλα, ότι διαθέτουν «υφεσιακή ροπή» και ως εκ τούτου, «θα δυσκολέψουν τον κόσμο».
Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει, ότι «δεν είναι καινούρια μέτρα», καθώς περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού, η οποία προέβλεπε τη λήψη μέτρων, ύψους 1% του ΑΕΠ.
Όπως εξήγησε, οι δανειστές ζητούσαν να αυξήσουμε 10% τους φόρους σε ηλεκτρικό και νερό, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβουμε μέτρα για μικρές αυξήσεις σε πολλά πράγματα, ώστε να καταμεριστεί το βάρος.
«Κάναμε τεράστιες προσπάθειες να είναι τα μέτρα προοδευτικά και ταξικά» συνέχισε και παραδέχθηκε ότι «υπάρχει αδικία». «Εγώ ξέρω πάντως, ότι στον φόρο εισοδήματος βάλαμε πολύ λίγο φόρο στους φτωχούς, 5-6 ευρώ, ενώ στα μεσαία εισοδήματα βάλαμε παραπάνω» συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Όσον αφορά τις συντάξεις, διαβεβαίωσε ότι «προστατεύσαμε τις κύριες συντάξεις», καθώς δεν υπάρχουν μειώσεις για όποιον έχει σύνταξη 1.400 ευρώ.
Αναφορά έκανε και στη φοροδιαφυγή, προαναγγέλλοντας την κατάθεση νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, τη χρήση «πλαστικού» χρήματος και την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού.
Σχετικά με το αφορολόγητο, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι η μείωσή του αποτελεί απόρροια της «δύσκολης συμφωνίας του καλοκαιριού» και παραδέχθηκε ότι «ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται, αλλά λίγο».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, εξηγώντας ότι «δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά, έχοντας μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, διότι πάνε για παράδειγμα στη Ρόδο, εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και χάνονται τεράστια ποσά από φόρους».
«Εγώ λέω ότι ο τρόπος να τους βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Άλλωστε, αυτό είναι άδικο και σε ότι αφορά τους κατοίκους άλλων περιοχών» συνέχισε στο ίδιο ύφος.
Μάλιστα, ανέφερε ότι «αυτό είναι ένα από τα σημεία - τα λίγα σημεία - στα οποία συμφωνώ με τους δανειστές», καθώς «αν έχεις πολλούς συντελεστές είναι πιο εύκολη η φοροδιαφυγή».
Τέλος, όσον αφορά τον «κόφτη» δαπανών, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι δεν θα ενεργοποιηθεί, καθώς εκτός των ήδη καλών αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού, η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη, αυξάνοντας τα έσοδα.