Π. Λιαργκόβας: «Μεταρρυθμίσεις για απενεργοποίηση του κόφτη»

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή
Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016 12:22
UPD:12:26
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου​
[email protected]

Ικανοποίηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την άρση της αβεβαιότητας εξέφρασε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με αφορμή τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, αλλά ταυτόχρονα απηύθυνε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να μην τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης.

«Το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι κομβικής σημασίας. Εκπέμπει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε σταθεροποίηση ή ακόμη και σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της οικονομίας» είπε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας στην κοινοβουλευτική επιτροπή παρακολούθησης της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Δήλωσε, μάλιστα, «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας λόγω της συμφωνίας στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης. Ο κ. Λιαργκόβας εστίασε στις ευεργετικές επιδράσεις της συμφωνίας στο θέμα της ρευστότητας.

«Η συμφωνία θα επιτρέψει την εκταμίευση αποτρέποντας μια καταστροφική νέα κρίση ρευστότητας» είπε και επισήμανε ότι μέρος των δόσεων θα βοηθήσει να καλυφθούν οφειλές του κράτους προς τους προμηθευτές. «Μπορεί κανείς να είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. Θα αυξηθεί η ρευστότητα, θα αρχίσει να πληρώνεται ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων» συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού δεν έκρυψε, πάντως, τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο εφαρμογής του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το σύνολο των ψηφισθέντων μέτρων και δεν υλοποιηθούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. «Με ρωτήσατε εάν θα εφαρμοστεί ή όχι ο κόφτης… Εξαρτάται» είπε, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών.

Ειδικότερα εξήγησε ότι υπάρχουν δύο δυνάμεις που λειτουργούν προς αντίθετη κατεύθυνση. Η μία, όπως ανέφερε, είναι η πολύ θετική εξέλιξη της ενεργοποίησης της συμφωνίας και η άλλη, η αρνητική, είναι η υλοποίηση υφεσιακών μέτρων. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η εφαρμογή του κόφτη είναι να ακολουθήσει η κυβέρνηση έναν πιο αναπτυξιακό δρόμο και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Υπογράμμισε, πάντως, ότι ο κόφτης είναι ένας μηχανισμός που προϋπήρχε του πολυνομοσχεδίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα