Προβληματισμός στο Μαξίμου για τα επακόλουθα της συμφωνίας

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016 12:15
UPD:12:15
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Το ραντεβού τον ερχόμενο Σεπτέμβρη που έδωσαν οι Βρυξέλλες με το ΔΝΤ πέρα από το γεγονός ότι αφήνει πολλές και σοβαρές εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι, βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση, τα στελέχη της οποίας επιχειρούν να ανιχνεύσουν τις «σκιές» της συμφωνίας της περασμένης Τρίτης.

Στο Μαξίμου, με «καρότο» την ελάφρυνση του χρέους, διαβλέπουν τον κίνδυνο η Αθήνα να βρεθεί ενώπιον «σκληρών» απαιτήσεων και για νέα μέτρα, ειδικά όσον αφορά στην εργασιακή μεταρρύθμιση η οποία εκκρεμεί, την ώρα μάλιστα που λόγω της αλλαγής ηγεσίας στον Λευκό Οίκο εκ των πραγμάτων θα αμβλυνθεί η πίεση που ασκούσε η Ουάσιγκτον τόσο στη Γερμανία όσο και στο Ταμείο για επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

Πολλώ δε μάλλον που και οι δύο πλευρές (ΔΝΤ, Ευρωπαίοι) φάνηκαν να συμφωνούν ότι τόσο η έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου το φθινόπωρο όσο και η όποια ελάφρυνση του χρέους από το 2018, θα κριθούν από τις μεταρρυθμιστικές επιδόσεις της Αθήνας.

Με το κίνημα «Άγρυπνες νύχτες» στη Γαλλία, λόγω των αντιδράσεων στο εργατικού νομοσχέδιο του Μ. Βάλς, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι να αναγκαστεί το φθινόπωρο να νομοθετήσει μια περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας την ώρα μάλιστα που το Μαξίμου ποντάρει πολλά στον «οδικό χάρτη» Τσίπρα και στο αφήγημα «βγαίνουμε από την κρίση».

«Περιμέναμε τέσσερα χρόνια να υπάρξει μια απόφαση που βάζει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη και δεσμεύσεις για το χρέος» ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, σημειώνοντας πως «το σημαντικότερο είναι ότι αποκαθίσταται πλήρως η σταθερότητα, φεύγει η αβεβαιότητα, τελειώνει όλη αυτή η συζήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να παραμείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης».

Στα θετικά της συμφωνίας, λέει κυβερνητικό στέλεχος, είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να κάνει δεκτά την επόμενη Πέμπτη τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για τη χορήγηση δανείων, ενώ και η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα κριθεί το προσεχές διάστημα.

Στο Μαξίμου χθες έλαβε χώρα σύσκεψη με αντικείμενο τα προαπαιτούμενα που είναι σε εκκρεμότητα και αποφασίσθηκε να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες αφού πρέπει να αποφασισθεί ποια εξ αυτών πρέπει να νομοθετηθούν και ποια χρειάζονται απλά υπουργική απόφαση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή