+4% στα έσοδα, +6,8% στις δαπάνες του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2005 15:02

Αύξηση 4% παρουσίασαν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουάριος-Μάιος 2005 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο στόχος του προϋπολογισμού προβλέπει αύξησή τους 10,2% σε ετήσια βάση.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση 6,8% στο ίδιο διάστημα, έναντι ετήσιου στόχου 4,6%.

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 4,1% έναντι στόχου του προϋπολογισμού 4,9%. Αύξηση 13,5% παρουσιάζουν οι δαπάνες για τόκους στο πεντάμηνο έναντι ετήσιου στόχου 3,5%.

Τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων παρουσιάζονται αυξημένα κατά 4,9% έναντι στόχου αύξησης κατά 10,3% σε ετήσια βάση.

Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων παρουσίασαν μείωση κατά 39,1% το πεντάμηνο έναντι στόχου του προϋπολογισμού για μείωσή τους κατά 15,4% το 2005.

Ετσι, το πεντάμηνο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 6,168 δισ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 8,517 δισ. ευρώ.

Το ποσό του ελλείμματος είναι μειωμένο κατά 6,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα απο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησης των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού το πεντάμηνο οφείλεται στις ακόλουθες μεταβολές:

- στην αύξηση κατά 5,4% των προκαταβολών για επιχορηγήσεις στην ασφάλιση και περίθαλψη

- στην αύξηση κατά 5,5% των δαπανών για αποδοχές προσωπικού κεντρικής διοίκησης

- στην αύξηση κατά 31,9% των αποδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις γεωργικές επιδοτήσεις

- στη μείωση κατά 8% των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου

- στη μείωση κατά 1,2% των αποδόσεων πόρων σε τρίτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα