Κατά 13,7% αυξήθηκαν τα κέρδη των εισηγμένων στο α΄ τρίμηνο

Ερευνα της Hellastat
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2005 16:27

Θετικά στο σύνολο τους εμφανίζονται τα αποτελέσματα των 305 επιχειρήσεων που δημοσίευσαν εμπρόθεσμα τις οικονομικές καταστάσεις του α’ τριμήνου του 2005, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης.

Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Hellastat, τα συνολικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 8,1% και η καθαρή προ φόρων κερδοφορία κατά 13,7%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έρευα, η γενική εικόνα της ευφορίας δεν είναι και καθολική, αφού 140 επιχειρήσεις εμφανίζουν κάμψη των πωλήσεων, 73 είναι ζημιογόνες και 106 παρουσιάζουν πτώση της καθαρής κερδοφορίας (σε μη-ενοποιημένη βάση).

Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης των εσόδων ανά εταιρεία εκτιμάται στο οριακό 0,6%, φανερώνοντας ότι το στοίχημα της ανάπτυξης συνεχίζουν να κερδίζουν οι μεγάλοι. Αντίστοιχα, η μέση μεταβολή των καθαρών προ φόρων αποτελεσμάτων εκτιμάται αρνητική, στο -2,4%, σε αντίθεση με την ενοποιημένη εικόνα όπου η συνολική βελτίωση είναι της τάξης του 19,4%, με μέσο ρυθμό αύξησης ανά εταιρεία στο 14,5%.

Σε επίπεδο κλάδων, ενισχυμένοι εμφανίζονται βάσει των ενοποιημένων πωλήσεων τα διυλιστήρια (+29,5%), το leasing (+25%), τα τυχερά παιχνίδια (24,4%), το χονδρικό εμπόριο (+25,1%), αλλά και οι Τράπεζες (17,4%). Αντίθετα, σημαντική μείωση των ενοποιημένων εσόδων εμφάνισαν οι κλάδοι Κλωστοϋφαντουργίας (-17,4%), Ενδυμασίας (-19,7%), Κατασκευών (-25%) και Χημικών (-31,8%), ενώ οι λιγοστές επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό αναστολή διαπραγμάτευσης και δημοσίευσαν αποτελέσματα εμφάνισαν μείωση των πωλήσεων κατά 26%. Βέβαια, όπως τονίζει η Hellastat, η ανάγνωση και αξιολόγηση των οικονομικών καταστάσεων του 1ου τριμήνου γίνεται με επιφύλαξη, αφού αυτές δεν είναι ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές -δεν απαιτείται από την ΕΚ- ενώ αποτελεί κοινό μυστικό στον επιχειρηματικό χώρο ότι οι οικονομικές καταστάσεις ετοιμάστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις πρόχειρα και με αρκετές «παραδοχές».

¶λλωστε, σε επίπεδο οικονομικών διευθύνσεων και πληροφοριακών συστημάτων των εισηγμένων ο βαθμός ετοιμότητας για τη σύνταξη οικονομικών καταστάσεων βάσει Δ.Π.Χ.Π. θεωρείται σε γενικές γραμμές ανεπαρκής.

Ως συνέπεια των παραπάνω, η αγορά θα πρέπει να συμβιβαστεί στο ενδεχόμενο εμφάνισης δυσάρεστων εκπλήξεων στα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου, σε σχέση με τα όσα παρουσιάζονται στο 1ο τρίμηνο, καταλήγει η Hellastat.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα