Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Ώρες μένουν ως τη μέρα που θα ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο και υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει η παράθεση της πρώτης παραγράφου, που είναι μόνιμη στο καθημερινό σχόλιο. Πολλοί θα παραδεχθούν ότι στο κοινοβούλιο χθες σημειώθηκε ένα «άθλος» πολιτικά, που ήταν η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ θα μπορούσε να το περάσει χωρίς μια σημαντική αναταραχή στην κοινωνία και με οριακές απώλειες στο κοινοβουλευτικό της γόητρο.
Η θέση μας είναι ότι αυτή την περίοδο ό,τι ανεβαίνει θα συνεχίσει να ανεβαίνει και η αναζήτηση των μετοχών που υστερούν σε επιδόσεις, είναι πιθανά… οδηγός για την επίτευξη κερδών μικρότερων του μέσου όρου, σε μια ανοδική αγορά. Αυτό δεν σημαίνει πως, αφού τα μέγιστα της βδομάδας για εννέα blue chip έγιναν και μέγιστα τελευταίων τριών μηνών, δεν θα υπάρξουν σύνοδοι που θα δοκιμάσουν το φρόνημα των αισιόδοξων. Αν πιστέψουν οι θεσμικοί την ρητορική της αντιπολίτευσης, πως εκχωρούνται εξουσίες στους εταίρους, η άνοδος θα φέρει βαρύνουσα σφραγίδα εμπιστοσύνης στην μελλοντική ανάπτυξη, λόγω αξιοπιστίας των Βρυξελλών.
Η κίνηση των δεικτών την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαΐου ήταν αρκετά παραπλανητική, κατά την εκτίμηση αρκετών εγχώριων αναλυτών, που περιμένουν, μετά την απόφαση του Eurogroup της Τρίτης, να ξεκινήσει κύμα ρευστοποίησης θέσεων. Στόχος η ενθυλάκωση των κερδών που σχηματίστηκαν συσωρευτικά μετά από αρκετές ανοδικές εβδομάδες. Δεν συμφωνούμε με αυτή την άποψη, γιατί μετά την σημαντικά ανοδική σύνοδο της 12/5, που πρωτοέφερε τον ΓΔ πάνω από τις 630, μεσολάβησαν μέχρι την Παρασκευή 20/5 πέντε συνεδριάσεις που τον έφεραν πάλι στα χαμηλά από όπου ξεκίνησε το rebound της 12/5. Άρα η αφομοίωση των υψηλών που κατακτήθηκαν στη δεύτερη βδομάδα του μήνα έγινε και μάλιστα, φάνηκε μια άρνηση να δοθούν προς πώληση μετοχές τις μέρες που οι πιέσεις ανέβασαν το μέγεθος της ημερήσιας πτώσης.
Όσοι έχουν θέσεις τις διακρατούν, αφού το στατιστικό αποτύπωμα των συνεδριάσεων από την Δευτέρα ως και την Πέμπτη έδειξε βασανιστική συσσώρευση πριν το ξέσπασμα της Παρασκευής, που ήταν και αυτό που έφερε το 100% της εβδομαδιαίας ανόδου. Ο δε τζίρος σχηματίστηκε με ρυθμούς που υποσχέθηκαν, αρχικά, κάτι παραπάνω από τα 141,5 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν ωστόσο ο ανώτερος των τελευταίων οκτώ συνόδων. Οι επενδυτές χρειάζεται να απαντήσουν στο ερώτημα αν η αγορά θα κινείται με βάση το momentum των μετοχών που διαθέτει ή, βάσει των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας και των εισηγμένων.
Όσοι πιστεύουν ότι οι τράπεζες έχουν διαγράψει μεγάλη άνοδο και θα πιεστούν θα επιλέξουν, αν συνεχιστεί η άνοδος, να πουλήσουν, αν έχουν, τις θέσεις τους στα τραπεζικά χαρτιά, για να τοποθετηθούν στις μετοχές που δεν έχουν ακόμα εμφανίσει το rebound που «δικαιούνται». Συνεπώς η τρέχουσα εβδομάδα είναι κρίσιμη αφού θεωρούνται σημαντικά τα αποτελέσματα α' τριμήνου που θα ανακοινωθούν ξεκινώντας με Ελληνικά Χρηματιστήρια σήμερα, ακολουθεί ο Fourlis την Τρίτη και συνεχίζεται με Τράπεζα Πειραιώς και Motor Oil το απόγευμα της Τετάρτης. Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από FFGroup, Εθνική Τράπεζα αλλά και ενημέρωση των αποτελεσμάτων δραστηριότητας από την Αεροπορία Αιγαίου.
Αν υπάρξει συμφωνία και μέσα σε αυτή δεν εμπεριέχεται ουσιαστική λύση - διευθέτηση για το Ελληνικό Δημόσιο χρέος, πιθανότατα η επόμενη μέρα της συμφωνίας θα είναι μία εξαιρετική ευκαιρία μείωσης θέσεων και κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Η επέτειος που εντείνει την κόντρα της Fed με τις αγορές
Έχουν περάσει δυο - τρεις μέρες από την ημερομηνίαπου τα χρηματιστήρια στην Wall Street, τον Μάιο του 2015, εμφάνισαν τα νέα ρεκόρ βίου για τους Dow και S&P500. Η δε τρίτη εβδομάδα του Μαΐου ξεκίνησε άτονα, εξελίχθηκε πτωτικά, αλλά κατέληξε ανοδικά για τις αγορές του ευρώ. Ενώ στις ΗΠΑ τα χρηματιστήρια, με οριακές εβδομαδιαίες μεταβολές, διατήρησαν τα οριακά για το 2016 κέρδη τους, αποτυπώνοντας τη δυναμική στη σχέση των ιθυνόντων της Fed και των αγοραίων δυνάμεων.
Θυμίζουμε ότι την ίδια εποχή πριν από ένα χρόνο, η Fed ειδοποίησε για την επιθυμία της να αυξήσει τα επιτόκια, τονίζοντας ότι θα το πράξει αργά και σταδιακά. Η Wall Street τότε έδειξε να ευνοεί μια αύξηση των επιτοκίων, λέγοντας ότι θα είναι σημάδι της εμπιστοσύνης, που θα είχε η Κεντρική Τράπεζα ως κάτοχος της πληρέστερης εικόνας, στην οικονομία των ΗΠΑ. Για τον Μάιο του 2015 μέτρησε ότι συνεχίστηκε αύξηση της απασχόλησης με καλό βηματισμό (πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας το μήνα) και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 5,5%. Αλλά η Fed εξέφρασε την ανησυχία, ότι ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός, συμπιεσμένος σε μεγάλο βαθμό από την βουτιά των τιμών του πετρελαίου, αποτελούσε σημάδι αδυναμίας, παγκόσμια. Έτσι επέλεξε να μην αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο του 2015, ούτε τον Ιούλιο, ενώ υπαινίχθηκε ότι η αύξηση των επιτοκίων ήταν πιθανό να έρθει το Σεπτέμβριο.
Αλλά μετά ήλθε η απότομη διψήφια πτώση στις αγορές μετοχών τον Αύγουστο η οποία πυροδοτήθηκε από μια υποτίμηση στο νόμισμα της Κίνας το περασμένο καλοκαίρι. Η Fed και πάλι επέλεξε να περιμένει. Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε μια δεκαετία, και η τελευταία σε αυτόν τον κύκλο μέχρι τώρα, δεν θα φτάσει, παρά το Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ήταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο που η χρηματιστηριακή αγορά χτύπησε στα υψηλά όλων των εποχών. Ο S&P 500, έφτασε στις 21 Μαΐου του 2015 στις 2.130,82 μονάδες και ο έπιασε τις 18.285,74 στις 18 Μαΐου. Ένα χρόνο αργότερα, αυτά τα ρεκόρ διατηρούνται, με τους δύο δείκτες να κάθονται περίπου 4% έως 5% χαμηλότερα από τις κορυφές τους αντίστοιχα.
Η οικονομική ανάπτυξη του σήμερα είναι μάλλον παρόμοια με ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο. Δηλαδή η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, αν και η δημιουργία νέων θέσεων έχει επιβραδυνθεί ελαφρώς, και η στεγαστική αγορά φαίνεται υγιής, ενώ ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή ανοδικά. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι σε γενικές γραμμές, η Fed είναι σε καλύτερη θέση για να αυξήσει τα επιτόκια αυτό το καλοκαίρι, από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο. Αλλά η παγκόσμια αγορά δείχνει γεμάτη αδυναμίες.
Η χρηματιστηριακή ανάπαυλα θα τελειώσει
Τους τελευταίους τρεις μήνες, ο Dow με μια αλυσίδα συναλλαγών έχει κολλήσει εντός ζώνης εύρους 500 μονάδων. Αλλά ήδη πολλές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν αποκτήσει καθοδική δυναμική και τα όρια για να μην ξεσπάσουν κύματα ρευστοποιήσεων είναι για τον Dow τα επίπεδα στις 17.500.
Οι αντιξοότητες προστίθεται γρήγορα αθροιστικά, και είναι: α) η άνιση οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, β) η προσοχή στις δαπάνες από τους καταναλωτές των ΗΠΑ, γ) η μείωση των όγκων στο παγκόσμιο εμπόριο, δ) πτωχεύσεις στον τομέα της ενέργειας, ε) μια όλο και περισσότερο αμφιλεγόμενη αμερικανική προεκλογική διαδικασία, στ) τα προβλήματα του πιστωτικού τομέα στην Κίνα, ζ) η πτώση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και, το σημαντικότερο, η) οι ενδείξεις ότι η Fed, ωθούμενη από σταθερή αύξηση των θέσεων εργασίας και ένα ριμπάουντ του πληθωρισμού, ειδοποιεί ότι μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια ως και τρεις φορές φέτος. Αυτά συμβαίνουν καθώς ξεκινά η περίοδος για την ιστορική εποχική αδυναμία των μετοχικών αξιών και οι επενδυτές ειδοποιούνται από αρκετούς, ότι καλά θα κάνουν να προετοιμαστούν για ένα ταραγμένο καλοκαίρι.
Οι αναταράξεις ξεκίνησαν, την περασμένη Τετάρτη, με την δημοσίευση των πρακτικών από τη συνάντηση των αρμοδίων της Federal Reserve τον Απρίλιο, για τα επιτόκια, που θεωρήθηκε εκπληκτικά επιθετική και ταρακούνησε τους επενδυτές. Τα πρακτικά αυτά προκάλεσαν μια απότομη μεταστροφή γύρω από την θεώρηση της Fed, με βάση το επίσημο ανακοινωθέν της τον περασμένο μήνα. Στα πρακτικά φάνηκε ότι μια αύξηση των επιτοκίων Ιούνιο θα ήταν σκόπιμη, αν τα οικονομικά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο δείξουν επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Η αγορά των Futures σχετικά με το ύψος των επιτοκίων έδειξε αύξηση των πιθανοτήτων για άνοδο στο βασικό επιτόκιο ως το 30% ή 35% τον Ιούνιο από το 4% μια εβδομάδα πριν τα πρακτικά της FOMC.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2052,32 μονάδες είχε επίδοση +0,28% και στο 2016 διατήρησε θετική επίδοση +0,41%. Ο Dow υποχώρησε -0,20% στις 17.500,94 μονάδες και αποδίδει +0,44% στο έτος. Ο S&P400 ανέβηκε +0,66% με επίδοση φέτος +3,68%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,89%, αποδίδει στο έτος -2,08%. Ο δε Nasdaq, με κέρδη +1,10%, εμφανίζει για το 2016 πτώση -4,75%. Ο χρυσός υποχώρησε κατά -1,68%, με κλείσιμο στα 1252,90 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ αντέδρασε ανοδικά μέσα στη βδομάδα, πλησιάζοντας πάλι τα 49 δολάρια, κλείνοντας στα 48,48 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο +4,55% και επίδοση στο έτος +30,78%. Η μεγάλη κίνηση εμφανίστηκε στην αγορά ομολόγων ΗΠΑ, όπου η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 1,84% αργά την Παρασκευή, από 1,70% την προηγούμενη εβδομάδα. Η απόδοση των 2ετών αναρριχήθηκε επίσης στο 0,88%. Ο δείκτης του δολαρίου αυξήθηκε 0,8 τοις εκατό για την εβδομάδα, με το δολάριο σε άνοδο έναντι των περισσότερων νομισμάτων.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας από την ισχυροποίηση του δολαρίου, ενισχύθηκε +1,97% και στο έτος χάνει -12,07%. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε κατά -0,37%, με απόδοση -7,70% το 2016 και ο CAC κέρδισε +0,78% με ετήσια μεταβολή -6,11%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχύθηκε κατά 0,57%. Στο έτος χάνει -8,10%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +0,47% και στο 2016 υποχωρεί -16,84%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε απώλειες -4,02%, με κέρδη στο έτος +14,70%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έχασε -0,54%, μειώνοντας τα κέρδη του στο 2016 στο +5,07%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,98%, με επίδοση για το 2016 -0,70%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία υποχώρησε -0,74%, και στο 2016 αποδίδει -3,28%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +0,67% και στο 2016 χάνει -9,41%. Μικρή πτώση -0,06% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -20,17%.
Ο χρυσός αποτιμά τη σοφία των Κεντρικών Τραπεζών
Οι βιαστικές κινήσεις για απόκτηση του πολύτιμου μετάλλου στο 2016, έχουν αρχίσει να επιταχύνονται. Οι συμμετοχές σε διάφορα exchange-traded funds έχουν πλέον αυξηθεί κατά 25%, με τους επενδυτές να προσπαθούν να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Αυτές προέκυψαν από τη μεγέθυνση στα στοιχήματα τα σχετικά με την αυξανόμενη ανησυχία για την χάραξη της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο.
Οι συμμετοχές έχουν αυξηθεί σε 1.822,3 μετρικούς τόνους, το πιο υψηλό επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, μετά την εμφάνιση των χαμηλών επταετίας του Ιανουαρίου. Στις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι τιμές έχασαν -1,6%, τα ETFs διογκώθηκαν κατά 63,2 τόνους, καθώς οι θέσεις σε αυτά αυξανότανε κάθε μέρα. Ο χρυσός έχει την καλύτερη απόδοση μεταξύ των μετάλλων φέτος, μετά το ασήμι, εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Επίσης ανησυχία προκαλείται και από το αν η Federal Reserve θα είναι σε θέση να ενισχύσει τα επιτόκιά της περαιτέρω.
Το αρνητικό περιβάλλον επιτοκίων και οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης μειώνουν την δέσμη των κατάλληλων επενδυτικών επιλογών, κάνοντας τη διακράτηση του χρυσού λιγότερο δαπανηρή. Το ψηλότερο κόστος δανεισμού των ΗΠΑ συνήθως επιδρά αρνητικά στις τιμές για το χρυσό ενισχύοντας παράλληλα το δολάριο. Ωστόσο οι ράβδοι χρυσού για άμεση παράδοση κέρδισαν 20% αυτό το έτος και έφθασαν στα 1.303,82 δολάρια η ουγγιά στις 2 Μαΐου, την υψηλότερη τιμή από τον Ιανουάριο του 2015. Ενώ οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών έχουν συμβάλει στην άνοδο του χρυσού, οι τράπεζες ορισμένων χωρών - κυρίως στην Κίνα, τη Ρωσία και το Καζακστάν - αποτελούν παράλληλα ουσιαστικούς και συνεπείς αγοραστές. Το World Gold Council εκτιμά ότι τα έθνη αναμένεται να αγοράσουν 400 έως 600 τόνους φέτος, σε σύγκριση με 566,3 τόνους το 2015, σύμφωνα με Alistair Hewitt, επικεφαλής των πληροφοριών για την αγορά.
ΧΑ
Η εβδομάδα εκπνοής των σειρών Μαΐου κατέληξε με κέρδη για τους βασικούς δείκτες, από την άνοδό τους στην τελευταία σύνοδο. Όταν οι υπόλοιπες τέσσερις είχαν μηδενικό αποτέλεσμα, σε σχέση με το κλείσιμο στο τέλος της δεύτερης και ανοδικής εβδομάδας του μήνα. Οι εγχώριοι αναλυτές, μετά από αυτά, χωρίστηκαν σε εκείνους που θεώρησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής σαν ένδειξη διαφυγής από μια συσσώρευση πολλών ημερών προς τα άνω, και σε όσους την θεώρησαν το τελευταίο ξέσπασμα της ανοδικής τάσης που εγκαταστάθηκε από την πρώτη σύνοδο του Μαΐου.
Η εκτίμησή μας είναι ότι τη δυναμική στην τρίτη εβδομάδα του μήνα αξίζει να την δούμε ως συνέχεια της δυναμικής στη δεύτερη. Γιατί από την Τρίτη 10 Μαΐου, ο ΓΔ πέρασε για πρώτη φορά πάνω από τις 619 μονάδες και παρέμεινε σε αυτά τα επίπεδα ως την περασμένη Παρασκευή. Καθώς την Πέμπτη είχε κλείσει στις 622,28 και την Παρασκευή 13/5 έκλεισε στις 622,71. Η εβδομάδα που πέρασε, αν και είχε ενδιαφέρουσα ροή ειδήσεων, δεν επηρέασε το φρόνημα των επενδυτών. Αφού αφιέρωσαν τις συναλλαγές στην αφομοίωση των υψηλών που από τις 12/5 ήταν στις 634,85 μονάδες, με κλείσιμο τότε τις 632,75. Το γεγονός που άλλαξε τη στάση των θεσμικών του ΧΑ ήταν κατά την εκτίμησή μας η κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.
Η αφομοίωση
Ξεκίνησε τη Δευτέρα, με τα τραπεζικά blue chip να αποτελούν το 63,7% του συνολικού τζίρου και να προκαλούν στο δείκτη τους πτώση -1,47% με απώλειες, άνω του -2%, για τους κλάδους του Εμπορίου και των Πρώτων Υλών. Αντιστάθμισμα έφεραν τα κέρδη των Τροφίμων Ποτών +4,28%, Χημικών +2,73%, στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +2,64%, και των Ασφαλειών +1,71%. Με τζίρο στα 49 εκατ. ευρώ ο ΓΔ έπεσε -0,35%, ο 25άρης -0,20% και δεν ανησύχησε κανένας. Την Τρίτη, ήρθε ανοδικό κλείσιμο, κόντρα στο διεθνές ρεύμα, με τα τραπεζικά blue chip στη θέση του οδηγού της ανόδου, αφού κλαδικά κέρδισαν +3,71%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,95% και έφθασε στις 626,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 176,61 με μεταβολή +1,63%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 104,634 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα (ασυνήθιστα μεγάλος) είχαν αξία 27,270 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη οι δείκτες μετά από αυξημένη νευρικότητα έκλεισαν ανοδικά, με βάση της ανόδου τις εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή στο +1,48%, των Τραπεζών +1,46%, και στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,01%. Στον αντίποδα απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι Υγείας -4,24%, Πρώτων Υλών -1,57%, Τροφίμων Ποτών -1,31%, Ακίνητης Περιουσίας -1,20%, Εμπορίου -1,00%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,468 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,041. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,31% και ο 25άρης έκλεισε με μεταβολή +0,41%. Την Πέμπτη όμως, οι θεσμικοί αποφάσισαν να πιέσουν ισχυρά και γενικευμένα τις μετοχές, μια μέρα που διεθνώς οι επενδυτές τρόμαξαν από την προσπάθεια της Fed να ειδοποιήσει, ότι μπορεί να ξεκινήσει την άνοδο των βασικών της επιτοκίων νωρίτερα από τους υπολογισμούς των αγορών. Με κέρδη έκλεισαν μόνο οι εταιρίες Πρώτων Υλών +0,63%. Οι υπόλοιποι κλάδοι έχασαν και πάνω από -2% οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη και Τροφίμων Ποτών, ενώ πάνω από -1,1%, που ήταν η μεταβολή του 25άρη, έχασαν Κατασκευές Υλικά, Κοινής Ωφέλειας, και Βιομηχανικών Προϊόντων. Οι απώλειες των Τραπεζών ήταν -1,03% και ο ΓΔ έπεσε -0,96% στις 622,28 μονάδες με τζίρο στα 43,4 εκατ. ευρώ, που υπογράμμιζε την άρνηση των επενδυτών να πουλήσουν θέσεις τους σε πτωτική σύνοδο.
Το ξέσπασμα
Την Παρασκευή οι τράπεζες κάθισαν στο τιμόνι για την τάση της αγοράς. Η ανοδική κίνηση για τους βασικούς δείκτες στηρίχθηκε στις επιθετικές εντολές αγορών, μόλις ένας κλάδος εμφάνισε οριακές απώλειες. Οι θεσμικοί κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν αξία συναλλαγών (141,45 εκατ. ευρώ) υπερτριπλάσια της περασμένης. Η έναρξη έγινε με άνοιγμα με ανοδικό χάσμα, που για τον ΓΔ ήταν το ελάχιστο μέρας, ενώ για τον 25άρη το ελάχιστο ήταν λίγο κάτω από το άνοιγμά του. Το μέγιστο ορίστηκε στις δημοπρασίες. Ήταν οι 639,79 μονάδες για τον ΓΔ (κλείσιμο στις 639,48 στο +2,76%) και οι 182,34 για τον 25άρη (κλείσιμο στις 182,18 στο +3,87%) ρεκόρ τελευταίου εξαμήνου. Στατιστικά, ο ΓΔ κέρδισε +2,78% στη βδομάδα και ο 25άρης πέρασε πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών έχοντας συμπληρώσει 4 μέρες ψηλότερα από τον ΚΜΟ, που υπολογίζουν όλοι οι επαγγελματίες για να χαρακτηρίσουν την μεσοπρόθεσμη τάση. Ο ΓΔ για πρώτη φορά στο 2016 εμφανίζει κέρδη από το τέλος του 2015.
Οι επιμέρους μετοχές αυτή τη βδομάδα χωρίζονται σε εκείνες με μεγάλα κέρδη ή μεγάλες απώλειες και σε αυτές που στην σημαντική άνοδο των δεικτών εμφάνισαν υπο-απόδοση. Κερδισμένες πάνω από τους δείκτες ήταν οι ΑΛΦΑ +15,91%, ΕΕΕ +5,11% και ΜΠΕΛΑ +5,26%. Με σημαντικές απώλειες σε ανοδική βδομάδα οι ΑΡΑΙΓ -5,07%, ΓΡΙΒ -3,42%, ΦΦΓΚΡΠ -3,37% και ΤΙΤΚ -2,77%. Ενώ μικρότερες οι απώλειες για ΜΟΗ -1,81%, ΕΛΠΕ -0,50% και ΔΕΗ -0,34%. Πάνω από +3% αλλά κάτω από τη μεταβολή του 25άρη τα κέρδη των ΓΚΤΕΡΝΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ και ΤΕΝΕΡΓ.
Τεχνική ανάλυση
Η εκπνοή των σειρών Μαΐου συνδέθηκε με άνοδο σε εβδομαδιαία βάση που την καθόρισαν οι συναλλαγές της Παρασκευής. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με μέσο ημερήσιο τζίρο άνω των 80 εκατ. ευρώ και στα παράγωγα ήταν η πρώτη στο τρέχον έτος με βάση το πλήθος των ανοικτών συμβολαίων στα ΣΜΕ του 25άρη. Για να γίνουμε σαφέστεροι αναφέρουμε ότι στο 2016 μόνο την εβδομάδα προ της εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου όταν και εμφανίστηκε ο πυθμένας του ΧΑ, μετά από πτώση διαρκείας δυο ετών, είχαμε τότε 20.578 ανοικτά συμβόλαια στα ΣΜΕ του 25άρη. Την Παρασκευή ωστόσο, μόνο η σειρά Ιουνίου, που θα είναι από σήμερα κυρίαρχη, είχε 29.443 ανοικτά συμβόλαια.
Η αύξηση της έκθεσης των θεσμικών στα παράγωγα προϊόντα του δείκτη FTSE25, αποκαλύπτει την πρόθεση για ακόμα μεγαλύτερη έκθεση στις μετοχικές αξίες της ελληνικής αγοράς. Συνεπώς από μόνο του αυτό το δεδομένο θεωρείται θετικό για το μέλλον της τάσης των τιμών.
Οι επενδυτές χρειάζεται να απαντήσουν στο ερώτημα αν η αγορά θα κινείται με βάση το momentum των μετοχών που διαθέτει ή, βάσει των θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας και των εισηγμένων.
Στην περίπτωση που μετρά το momentum, το οποίο θα αυξομειώνεται από την ποιότητα των ειδήσεων που θα παραχθούν στο εξωτερικό και το εσωτερικό σχετικά με την οικονομία της χώρας, ότι ανεβαίνει θα συνεχίσει την άνοδό του. Δεν λέμε ότι το ΧΑ δεν έχει διαχειριστές που αποσκοπούν σε κέρδη από βραχυχρόνιες κινήσεις. Αλλά θεωρούμε πως το μέγεθος μιας πτώσης που σχετίζεται με την πιθανότητα ανάληψης της εξουσίας από τον κυβερνητικό σχηματισμό ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τον Ιούνιο του 2014 ως και τον Φεβρουάριο φέτος το 2016, όταν έπιασαν σκληρό πυθμένα όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη, επιτρέπει μια άνοδο ακόμα και 100% για τον ΓΔ. Από τις 1300 μονάδες σταμάτησε μετά από 20 μήνες πτώσης στις 421 και ακόμα και αν περάσει ως τις 840, θα είναι πάλι κάτω κατά -35,5% από τα ψηλά του προπερυσινού Ιουνίου.
Η αντίδραση του ΧΑ από τα χαμηλά του Φλεβάρη έφερε στον ΓΔ κέρδη 52% και στον 25άρη 69,5%. Αλλά αν μελετηθούν οι μεταβολές των blue chip θα διαπιστώσουμε ότι μόλις έξη εξ αυτών έχουν εμφανίσει rebound από τα χαμηλά πάνω από αυτό του 25άρη. Είναι αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ +168,7% από το ελάχιστο βίου, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ +77,14%, ΕΤΕ +212,12%, ΕΥΡΩΒ +356,43%, ΜΠΕΛΑ +130,77% και ΠΕΙΡ +338,81%. Κανένα από τα υπόλοιπα 19 blue chip δεν έχει ξεπεράσει τη μεταβολή του δείκτη των παραγώγων και των ξένων θεσμικών και θα μπορούσαμε να τα κατατάξουμε σε δυο μεγάλες ομάδες.
Η πρώτη αφορά στις μετοχές με αντίδραση από τα χαμηλά μεγαλύτερη από το +52% του ΓΔ, αλλά μικρότερη από το +69,5% του 25άρη. Αυτές αλφαβητικά είναι ΑΡΑΙΓ +61%, ΒΙΟ +57,3%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +59,9%, ΕΧΑΕ +63,4%, ΜΟΗ +58,7%, ΜΥΤΙΛ +50,4%, ΟΤΕ +66,6% και ΤΕΝΕΡΓ +56,25%. Η δεύτερη ομάδα είναι οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με το μικρότερο ανοδικό momentum την περίοδο από τον Φεβρουάριο και μετά. Η αντίδραση αυτών από τα χαμηλά έτους και βίου των δεικτών στο ευρώ είναι η μικρότερη δυνατή αφού ξεκινά από το +10% ως το +47% και αλφαβητικά είναι οι: ΓΡΙΒ +18,6%, ΔΕΗ +26,1%, ΕΕΕ +10,8%, ΕΛΠΕ +46%, ΕΥΔΑΠ +38,1%, ΛΑΜΔΑ +41,9%, ΜΕΤΚ +16%, ΟΛΠ +42,7%, ΟΠΑΠ +35,5%, ΤΙΤΚ +32,2% και ΦΦΓΚΡΠ +46,9%.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Μετά από εννέα συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης δεν έχει βρει ακόμα το βήμα και τις απαραίτητες δυνάμεις για την υπερπήδηση του επιπέδου αντίστασης των 635 με 650 μονάδων, αποτυπώνοντας έτσι στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών μια πλάγια συσσώρευση μεταξύ των 615 με 639 μονάδων.
Όπως είχαμε αναφέρει και στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση, η ανοδική διάσπαση του εν λόγω επιπέδου αντίστασης όχι μόνο θα βάλει ως αρχικό στόχο τις 680 μονάδες αλλά μπορεί να θέσει τις κατάλληλες βάσεις για μια μετέπειτα ώθηση προς τη κορυφή του περασμένου Οκτωβρίου, στις 730 μονάδες περίπου.
Επειδή όμως υπάρχει και το γνωστό ρητό των Αγορών "Buy the rumor, Sell the news" καλό είναι να φιλτράρουμε την όποια ανοδική διαφυγή ζητώντας χρονική διαγραμματική επιβεβαίωση. Αντιθέτως, άρνηση τμήσης των 650 μονάδων και συνέχισης της υπάρχουσας ανοδικής τάσης θα ενεργοποιήσει ένα βραχυχρόνιο "κατέβασμα" πέριξ του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, προς αναζήτηση νέων δυνάμεων, είτε αυτές προέρχονται από το στρατόπεδο των "Bulls" είτε από το στρατόπεδο των "Bears".
Πέραν όμως της όποιας βραχυχρόνιας εξελικτικής κίνησης, την ερχόμενη εβδομάδα μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των αναλυτών και για την περίοδο, που θα μεσολαβήσει μετά τη θετική αξιολόγηση κυρίως για τη συμπεριφορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς μια σημαντική πτώση τους (πχ το 10ετές να πέσει από το 7,56 προς τη ζώνη 5,40 με 4,30) θα προκαλέσει πιθανές νέες σημαντικές εισροές στα μετοχικά χαρτοφυλάκια.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Ένα βήμα πιο κοντά – και ίσως το τελευταίο σε αυτή την φάση - αναμένεται να έρθει η Ελληνική Πλευρά με το κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης.
Με την ψήφιση των 18 προαπαιτούμενων και τα εφεδρικά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ουσιαστικά η Χώρα ξαναμπαίνει σε πρόγραμμα, αναμένει άμεσες εισροές από την δανειακή σύμβαση και επιστρέφει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΚΤ.
Μέχρι την επόμενη αξιολόγηση δημιουργείται ωφέλιμος χρόνος περίπου 5 μηνών, όπου η Οικονομία θα μπορούσε να λειτουργήσει με λιγότερο "στρες" ως προς τις αβεβαιότητες που δημιουργούν στην ψυχολογία οι καθυστερήσεις, όταν μάλιστα ο χρόνος αρχίζει και στενεύει επικίνδυνα ως προς την πληρωμή σημαντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Υπάρχει ωστόσο και ένα σημαντικό τίμημα το οποίο θα κληθεί η Οικονομία να αντιμετωπίσει με την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων. Είναι σχεδόν καθολική η πίεση που δέχονται οι οικονομικοί κλάδοι, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα θα συμπιεστεί, ενώ τα περιθώρια κέρδους θα υποχωρήσουν απορροφώντας μέρος των ειδικών φόρων, για να κρατήσουν τα επίπεδα τζίρου σε κάποια ικανοποιητικά επίπεδα.
Η επίσπευση ενός αναπτυξιακού πλάνου με προσέλκυση επενδύσεων, είναι, πλέον, το επόμενο στάδιο στο οποίο θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της η Αγορά, καθώς η συζήτηση για το χρέος φαίνεται να μετατίθεται για τον Φθινόπωρο.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, μετά από μια συσσώρευση σε περιορισμένο σχετικά εύρος τιμών, έβγαλε νέο υψηλό έτους, διατηρώντας τις συναλλαγές σε αξιοπρεπή επίπεδα (τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με μέσο ημερήσιο τζίρο άνω των 80 εκατ. ευρώ). Κατά την διάρκεια της διόρθωσης στο μέσον της εβδομάδας οι ταλαντωτές αποφορτίσθηκαν αισθητά, έχοντας πλέον ικανοποιητικό περιθώριο ανόδου μέχρι τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών, χωρίς να διαταραχθούν οι "γεωμετρίες" της πλαγιοανοδικής τάσης η οποία εξακολουθεί να παρέχει στήριξη στον Γενικό Δείκτη.
Στις μονάδες που διαπραγματεύεται ο Γενικός Δείκτης εφάπτεται και ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών. Οι δύο μακροπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν διαμορφώσει, πλέον, ένα πολύ σφιχτό εύρος διακύμανσης, στο οποίο εξελίσσεται η συσσώρευση, με τις πιθανότητες για ανοδική εκτόνωση να έχουν γείρει υπέρ των αγοραστών.
Η επόμενη αντίσταση, μετά την μετά την κατοχύρωση των 630 μονάδων, βρίσκεται στις 670 μονάδες όπου και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ο Γενικός Δείκτης θα έχει κλείσει ένα κύκλο ανόδου από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου. Αυτό το σενάριο έχει και τις περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης στο επόμενο δεκαήμερο, καθώς η ανοδική τάση είναι μεν επικρατούσα, ο ρυθμός της ωστόσο έχει μειωθεί αισθητά.
Σήμερα
ΟιΑσιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο στην πρώτη σύνοδο της βδομάδας μετά από μια στερεή και ανοδική συνεδρία στη Wall Street, ενώ το δολάριο κινήθηκε μακριά από τα πρόσφατα υψηλά αν και υποστηρίζεται, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ είναι σε καλό δρόμο για να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,6%, μετά το ράλι των μετοχών στις ΗΠΑ την Παρασκευή, ενισχύοντας τις αυξανόμενες προσδοκίες για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Αλλά ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας εμφάνισε εκτεταμένες απώλειες, με πτώση -1,1% από τα ανησυχητικά οικονομικά δεδομένα και τις εκθέσεις ότι η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων στην Ιαπωνία θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί.
Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν από την έναρξη των συναλλαγών έδειξαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας υποχώρησαν 10,1% τον Απρίλιο από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τις προσδοκίες, αλλά προς τα κάτω για έβδομο συνεχόμενο μήνα, αντανακλώντας υποτονική ζήτηση από την Κίνα και τις αναδυόμενες αγορές. Οι εισαγωγές μειώθηκαν αισθητά, κατάσταση που με τη σειρά της ενίσχυσε το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας πάνω από τις προσδοκίες.
Η έρευνα της Markit / Nikkei Flash στην Ιαπωνία για τον ΡΜΙ στη βιομηχανία Manufacturing Purchasing Managers Index έδειξε πως η ιαπωνική κατασκευαστική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερα από τρία χρόνια το Μάιο, καθώς οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας, το συντομότερο αυτό το καλοκαίρι. Αντίθετα, οι αγορές έχουν αρχίσει να διασκεδάζουν την προοπτική μιας αύξησης των επιτοκίων στις Η.Π.Α. στο εγγύς μέλλον μετά τα πρακτικά της Fed που έδειξαν ότι δεν οπισθοχωρεί, για τη χάραξη πολιτικής σύσφιξης, από την αύξηση των επιτοκίων στις αρχές του επόμενου μήνα.
Η πιθανότητα για μια αύξηση των επιτοκίων Ιούνιο αυξήθηκε από περίπου 4 τοις εκατό κατά την έναρξη της εβδομάδας στο 30 τοις εκατό την Παρασκευή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ομίλου CME FedWatch. Οι προθεσμιακές αγορές προβλέπουν δύο αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, σε αντίθεση με μία μόνο μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Οι δύο ομιλίες της επικεφαλής της Fed κ. Yellen στις 27 Μαΐου και στις 6 Ιουνίου πριν από τη σύνοδο της FOMC τον Ιούνιο, θα είναι κρίσιμες στη διαμόρφωση εκτίμησης για το ύψος στο ασφάλιστρο κινδύνου. Μια επανάληψη των επιθετικών χαρακτηριστικών που είχαν τα πρακτικά θα οδηγήσει πιθανότατα σε κυνήγι των επιτοκίων ώστε να προηγηθούν της FED ενώ έτσι θα ανεβεί το δολάριο ακόμα υψηλότερα.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Αισιόδοξος για συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας εμφανίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild». Ωστόσο, ο ίδιος φάνηκε επιφυλακτικός σχετικά με το κατά πόσο θα είναι εφικτή η συμφωνία αυτή στοEurogroup στις 24 Μαΐου. «Θα τα καταφέρουμε», δήλωσε βάσει του δημοσιεύματος ο κ. Σόιμπλε νωρίτερα το Σάββατο, μετά από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ιαπωνία, όμως επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει αν το Eurogroup θα επιτύχει αυτή την συμφωνία την Τρίτη, διότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα είναι παρούσα στις Βρυξέλλες.
Ανοικτές οικονομικές εκκρεμότητες όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν ειδικά μέσα στο 2017 άφησε η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Οι εκκρεμότητες αυτές εκτιμώνται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει: 1. Από την εξαγγελία του πρωθυπουργού για σύσταση «κοινωνικού ταμείου» το οποίο θα χρηματοδοτηθεί -όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας- με τα χρήματα που προκύπτουν από την υπεραπόδοση κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2015 (σ.σ. εμφανίσαμε πλεόνασμα 0,7% έναντι στόχου 0,25%).
Με 153 ψήφους, αλλά και με ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στην κυβερνητική συνοχή υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση, καθώς η Βασιλική Κατριβάνου του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις βασικότερες διατάξεις που αφορούν το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον δημοσιονομικό διορθωτή (κόφτης).
Η κυρία Κατριβάνου, που είχε διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή και στο προσφυγικό νομοσχέδιο -δηλώνοντας παρών- προχώρησε χθες ένα βήμα περαιτέρω και καταψήφισε τις εν λόγω διατάξεις μειώνοντας επικίνδυνα την κυβερνητική πλειοψηφία στα επίμαχα άρθρα.
Ύφεση της τάξης του 0,3% έως 0,7% του ΑΕΠ αναμένει για το σύνολο του 2016 η Alpha Bank, ΑΛΦΑ+7,14% εκτιμώντας ωστόσο, ότι η οικονομία θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το β’ εξάμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να ενισχύεται άνω του 2% το 2017.
Υπό το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. θα λειτουργούν οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, ενώ θα υποχρεώνονται να καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με τις αλλαγές που επέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στις σχετικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου. Όπως είπε ο υπουργός με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις οι εταιρείες που θα αποκτούν «κόκκινα» δάνεια θα λειτουργούν υπό την επιφύλαξη διατάξεων που ισχύουν στην Ε.Ε.
Σειρά προτάσεων για την ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων κατέθεσε ο ΣΕΒ, ζητώντας, μεταξύ άλλων μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 2% ετησίως τα επόμενα δέκα χρόνια και δέσμευση ότι τυχόν επιπλέον αλλαγές θα προαναγγέλλονται και δεν θα είναι δυσμενέστερες. Το κείμενο θα παρουσιαστεί το επόμενο διήμερο στο βιομηχανικό συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος σε ξενοδοχείο της Αθήνας, μαζί με έρευνα για τη συνεισφορά της βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία σύμφωνα με την οποία η βιομηχανία καλύπτει το 90% των εξαγωγών προϊόντων και απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 1.000.000 εργαζόμενους.
Σε αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, αλλά και αναδιάρθρωση ολόκληρων κλάδων επικεντρώνεται το επόμενο διάστημα το τραπεζικό σύστημα, θέτοντας σε κίνηση μια διαδικασία που χρειάζεται να είναι γοργή και αποτελεσματική προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι και να επανεκκινηθεί η οικονομία. Με στόχο να διευθετηθεί ο όγκος των τουλάχιστον 110 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων του συστήματος, οι τράπεζες προχωρούν σε συνεργασίες και σε συντονισμό πρωτοβουλιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί καταρχήν το βαρίδι των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, τα οποία μπλοκάρουν την ανάπτυξη.
Στην κατεύθυνση αυτή, Alpha Bank ΑΛΦΑ+7,14% και Eurobank συνεργάζονται σε κοινή πλατφόρμα μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, καταρχήν συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με το αμερικανικό fund ΚΚR, το οποίο θα συμβάλει στη διαχείριση με τεχνογνωσία και κεφάλαια, αλλά και με την EBRD.
Σε συμφωνία με τις εταιρείες IFC και Kruk ήρθε η Eurobank, για την πώληση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων Ρουμάνων πελατών χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 170 εκατ. ευρώ και συνολικών απαιτήσεων 597 εκατ. ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, οι ρουμανικές θυγατρικές της µε τις επωνυμίες Bancpost S.A. και ERB Retail Services IFN S.A. και η ολλανδική θυγατρική της µε την επωνυμία ERB New Europe Funding II B.V., σύναψαν δεσμευτική σύμβαση µε την εταιρεία ProsperoCapital S.a.r.l
Στα 182 ευρώ έναντι 179 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου ανήλθε το 2015 η κατά κεφαλή δαπάνη για τα επίγεια τυχερά παίγνια στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης πεπραγμένων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. H αντίστοιχη κατά κεφαλή δαπάνη για τη διαδικτυακή αγορά ανήλθε σε 13 ευρώ για την Ελλάδα, έναντι των 33 ευρώ που καταγράφηκαν στους EU28. Ωστόσο στο σύνολο της αγοράς η δαπάνη των τυχερών παιγνίων ανήλθε σε 195 ευρώ για την Ελλάδα και σε 212 ευρώ για τους EU28.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
«Το κοινό νόμισμα δεν το θέτουν υπό αμφισβήτηση οι μαθητές και οι φοιτητές που διαδηλώνουν στους δρόμους της Αθήνας, της Ρώμης ή της Μαδρίτης, αλλά η νικηφόρα προέλαση των λαϊκιστικών κομμάτων στις εύπορες χώρες του Βορρά της Ευρωζώνης. Το "Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας" (FPÖ), το ολλανδικό "Κόμμα για την Ελευθερία" (PVV), το "Εθνικό Μέτωπο" (Front National) της Γαλλίας και το "Κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AfD) αυξάνουν την απήχησή τους στο λαό και θα μπορούσαν να επιβάλουν το τέλος της κοινής νομισματικής πολιτικής», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Στην κατάργηση 1.032 θέσεων εργασίας στη Φινλανδία προχωρά η Nokia, στο πλαίσιο ενός προγράμματος μείωσης του λειτουργικού της κόστους μετά την εξαγορά της Alcatel-Lucent, Η μεγαλύτερη εταιρεία της Φινλανδίας έχει προχωρήσει σε περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας στη χώρα όπου ιδρύθηκε την τελευταία δεκαετία. Η Nokia έθεσε σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα περικοπής του λειτουργικού της κόστους τον Απρίλιο και θέλει να εξοικονομήσει 900 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως χάρη στις συνέργειες που προκύπτουν από την εξαγορά της Alcatel, έως το 2018.
Πτώση για έβδομο συνεχόμενο μήνα εμφάνισαν τον Απρίλιο οι εξαγωγές στην Ιαπωνία, επηρεαζόμενες δυσμενώς από την ενδυνάμωση του ιαπωνικού γεν. Συγκεκριμένα, η αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 10,1% στα 5,889 τρισ. γεν (53,5 δισ. δολάρια) έναντι πτώσης 6,8% τον Μάρτιο. Οι αναλυτές της The Wall Street Journal ανέμεναν πτώση κατά 9,1%. Πτώση κατά 23,3% εμφάνισαν και οι εισαγωγές, η αξία των οποίων διαμορφώθηκε στα 5,066 τρισ. γεν. Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό ισοζύγιο ανήλθε σε πλεόνασμα 823,5 δισ. γεν, έναντι πλεονάσματος 58,34 δισ. γεν τον Απρίλιο του 2015.
Προειδοποίηση ότι θα είναιεξαιρετικά δύσκολο για την Βρετανία να διαπραγματευθεί μία εμπορική συμφωνία με τις χώρες της ΕΕ σε περίπτωση που το Λονδίνο αποχωρήσει από την Ε.Ε. απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.
Επίσης προειδοποίησε πως η τιμή των ακινήτων στη Βρετανία ενδέχεται να πέσει κατά 10-18% σε περίπτωση που υπερισχύσει το Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να δημοσιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα. «Την ίδια στιγμή θα υπάρξει αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Θα είναι μία κατάσταση που όλοι θα βγουν χαμένοι», τόνισε μιλώντας στο BBC.
Τη δέσμευση ότι δεν προτίθενται να αλλάξουν τις νομισματικές ισοτιμίες παρείχαν οι χώρες μέλη της Ομάδας G7, καθώς το φάσμα ενός «συναλλαγματικού πολέμου» άρχισε να πλανάται στον κόσμο μετά τις πρωτοβουλίες της Ιαπωνίας. Οι υπουργοί Οικονομικών κι οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά πλουσιωτέρων κρατών του πλανήτη «υπογράμμισαν την σημασία που έχει για όλες τις χώρες να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις», τονίζεται στο κείμενο που δημοσιεύθηκε μετά το πέρας των διήμερων συνομιλιών στη νησιωτική χώρα της Άπω Ανατολής.
Τη σύσταση έως τέλος του 2016 ταμείου άμεσης εκταμίευσης ύψους 500 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση πανδημιών όπως ο ιός Έμπολα, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. «Δεν υπάρχει κάποιο διεθνές σύστημα ικανό να αντιμετωπίσει τάχιστα μία πανδημία», τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, από το Σεντάι της Ιαπωνίας—όπου συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου της Ομάδας G7.
Κατά 0,5% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης στο α’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σημειώνεται ότι στο δ’ τρίμηνο του 2015, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,4% στην Ε.Ε. και κατά 0,3% στην Ευρωζώνη. Το συνολικό ΑΕΠ των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ παράλληλα, αναπτύχθηκε κατά 0,4%, καθώς στις ΗΠΑ η αύξηση περιορίστηκε μόλις στο 0,1% και στη Βρετανία στο 0,4%.