Παραίτηση Κατριβάνου έφερε η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016 01:47
UPD:01:59
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η Βασιλική Κατριβάνου

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα τελευταία προαπαιτούμενα η κυβέρνηση κλείνει έναν κύκλο και ελπίζει ότι την Τρίτη στο EW θα μπει ένα θετικό τέλος στην αξιολόγηση και παράλληλα θα ανοίξει επί της ουσίας και η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο η ψήφισή του ν/σ δεν ήταν «αναίμακτη». Λίγο μετά τη μια το βράδυ, η βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου, η οποία είχε καταψηφίσει τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής (κόφτης) και στο υπερταμείο, με ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook, ανακοίνωσε την παραίτησή της από βουλευτής. Στη δήλωσή της η κ. Κατριβάνου κάνει λόγο για «διαρκή επιτροπεία» αλλά και για πολιτικά αδιέξοδα, αφού, όπως γράφει, αδυνατεί να σκεφτεί οποιαδήποτε εναλλακτική.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η πρώτη φορά που δοκίμασε τις αντοχές της αλλά και τις αντοχές του Μαξίμου. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνη» την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, είχε ταχθεί υπέρ των αλληλέγγυων που δραστηριοποιούνταν στα ελληνικά νησιά, σε Ειδομένη και Πειραιά και είχε χαρακτηρίσει ντροπή τις συνθήκες διαμονής των μεταναστών στην Κόρινθο.

Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι είχε εκφράσει διαφωνίες για τον «κόφτη» ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην Κ.Ο.  περίμενε τη χθεσινή εξέλιξη αφού η κυβερνητική πλειοψηφία, έστω «με βαριά καρδιά», θεωρούνταν δεδομένη.

Σε κάθε περίπτωση ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης μεταβαίνει αύριο στο EwG και ο ΥΠΟΙΚ Ευκ. Τσακαλώτος  μεθαύριο Τρίτη στο Eurogroup έχοντας στις αποσκευές τους το πολυνομοσχέδιο και ελπίζοντας η Αθήνα να πάρει μια συγκεκριμένη απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρωθυπουργός προκειμένου να περάσει το ν/σ απέσυρε τη διάταξη για το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων των ένστολων και της αναδρομικής παρακράτησης της κατάργησης του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικού ταμείου (Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) από την υπέρβαση των πλεονασμάτων αφού με βάση τη συμφωνία κάθε ένα ευρώ υπέρβασης επιτρέπει να δώσει 30% για ληξιπρόθεσμα χρέη, 30% στο χρέος και 40% σε κοινωνικό μέρισμα. Το Ταμείο θα ξεκινήσει φέτος με 700 εκατ. ευρώ ενώ σε αυτό θα προστεθούν και έσοδα που δεν έχουν υπολογιστεί, όπως αυτά από τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου αλλά και τη φοροδιαφυγή.

Σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτηθεί ενίσχυση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση αλλά και προγράμματα για την απασχόληση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή