Έντονη αντίδραση ΣΕΤΕ και ΕΞΘ στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016 17:52
UPD:17:55
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗ

Για παραλογισμό κάνει λόγο από την πλευρά του ο ΕΞΘ (φωτ. αρχείου).

Για «αστείρευτη ευρηματικότητα» του οικονομικού επιτελείου σε ό,τι αφορά τους επιπρόσθετους φόρους κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναφορικά με τον «συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ» τονίζοντας ότι συνθλίβουν την τουριστική επιχειρηματικότητα. Από την πλευρά της η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης σχολιάζει ότι οι αλλεπάλληλες επιδρομές πλήττουν τον τουρισμό. 

«Τη στιγμή που με παρέμβαση του Πρωθυπουργού αποφεύχθηκε η άμεση επιβολή του φόρου διαμονής και μετατέθηκε η εφαρμογή του το 2018, με ελπίδες τελικά μη επιβολής του και με δεδομένη την νέα αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, «εφευρίσκεται» και η συμπληρωματική φορολόγηση των ακινήτων των επιχειρήσεων του τομέα διαμονής, δηλαδή των «εργαλείων δουλειάς τους», μέσω του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, με συντελεστή 0,1%» αναφέρει ο ΣΕΤΕ.

Προβλέπει ότι η επόμενη διετία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις τουριστικές επιχειρήσεις και ότι «παράλληλα, με όλες αυτές τις νέες επιβαρύνσεις στο τουριστικό προϊόν, εξανεμίζονται και όποιες προσδοκίες προσέλκυσης ικανοποιητικού όγκου ξένων επενδύσεων, εκτός αν ως «ξένη επένδυση» θα νοείται η εξαγορά εξαντλημένων οικονομικά τουριστικών επιχειρήσεων».

Προαναγγέλλει ότι τα αποτελέσματα αυτής της φοροεπιδρομής θα είναι ολέθρια για την ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία πλέον οδηγείται στον αφανισμό.

Καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία, αφού πλέον με μαθηματική ακρίβεια δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις συσσωρευόμενες εξωπραγματικές υποχρεώσεις τόσο απέναντι στο κράτος όσο και στο περιβάλλον λειτουργίας τους.

ΕΞΘ: Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ «πάγωσε» τους ξενοδόχους

Για παραλογισμό κάνει λόγο από την πλευρά του ο ΕΞΘ.

«Εκτός από μία σειρά άλλων έμμεσων επιβαρύνσεων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αύξησης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23 σε 24%, ο μακρύς κατάλογος της φοροκαταιγίδας συμπληρώνεται με την πρόβλεψη για κατάργηση της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων κερδοσκοπικών νομικών προσώπων, για τα οποία θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1%, διάταξη που αν εφαρμοστεί, θα πλήξει τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων» σημειώνει.

Απευθύνει δραματική έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις ζητώντας τους να πρυτανεύσει η λογική για να μην εξοντωθεί ο κλάδος. Καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη, προτού οι επιπτώσεις στον τουρισμό, που αποτελεί την ατμομηχανή για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αποβούν ολέθριες και μοιραίες για το μέλλον του, αλλά και για το μέλλον της εθνικής οικονομίας.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα