Market beat: Πιέζονται οι περιφερειακές αγορές ενώ πλησιάζουν κρίσιμες εξελίξεις

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016 09:40
UPD:09:40
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στις αγορές μετοχών τα κέρδη δεν έρχονται επειδή κάποιος αγόρασε σε τοπικό πυθμένα και πούλησε στην κορυφή μιας ανοδικής αλυσίδας. Προκύπτουν αν σε μια σε εξέλιξη ανοδική κίνηση αγοραστεί η θέση και διακρατηθεί ωσότου πουληθεί, όταν τα κέρδη γίνουν διψήφια. Υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό από σήμερα ως το τέλος του καλοκαιριού;

Σημασία για την τεχνική ανάλυση έχει η διατήρηση των κλεισιμάτων του ΓΔ πάνω από τον ΚΜΟ200 ημερών και κάτι ανάλογο άρχισε να ισχύει και για τον 25άρη, αυτή τη βδομάδα, που υπεραποδίδει έναντι του μέσου όρου.  Ωστόσο αυτό που δεν συνέβη χθες, και είναι ανησυχητικό για το άμεσο μέλλον της τάσης της αγοράς, είναι η διοχέτευση αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις μετοχές του 25άρη και του FTSEM εκτός του τραπεζικού τομέα. Πάει, πέρασε η συνήθεια, τα κέρδη των τραπεζών να πυροδοτούν την ανοδική δυναμική για την πλειονότητα των κλάδων και με τις τράπεζες μόνο, η συνέχεια στην άνοδο είναι δύσκολη και αυτό υπογράμμισαν οι επιλογές των traders στα παράγωγα. Και αυτή η εξέλιξη θα βάλει σε προβληματισμό τους ιδιώτες επενδυτές που δεν είχαν συμμετοχή στις τραπεζικές ΑΜΚ.

Αν συνέχιζε η άνοδος απρόσκοπτα αρκετοί θα τοποθετούσαν κεφάλαια στις τράπεζες, αφού έχουν αποδεδειγμένα την μικρότερη δυσκολία για να πουλήσουν τις όποιες θέσεις σχηματίζουν σε αυτές οι ιδιώτες επενδυτές μικρής ισχύος. Θεωρητικά κάθε διόρθωση θα αποτελεί ευκαιρία για τοποθετήσεις αν κάποιος πιστεύει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση για την ελληνική οικονομία.

Η είδηση της μέρας είναι το πολυνομοσχέδιο και οι θεσμικοί δεν υπάρχει πιθανότητα να μην υπολογίσουν σήμερα σειρά από εξελίξεις στο εσωτερικό πεδίο και στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Αρχικά οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι προς τη θετική για την αγορά κατεύθυνση και φυσικά ενδιαφέρον έχει η πορεία για την επίλυση της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωπαίων.

Στο ταμπλό του ΧΑ ωστόσο, έχουμε τον 25άρη από τις 10/5 ως σήμερα, μεταξύ των 171,5 και 179,3 μονάδων με το κατώτερο να αφορά στη σύνοδο της 10/5 και το ανώτερο να σημειώνεται χθες. Αντίθετα ο ΓΔ συσσωρεύει στο ίδιο διάστημα μεταξύ των 613 μονάδων και των 634,85 που εμφανίστηκαν στις συνόδους της 10/5 το κατώτερο και στις 12/5 το ανώτερο. Ενώ το μέγιστο χθες ήταν οι 633,3 μονάδες. Άρα ο μέσος όρος έχει κουραστεί γρηγορότερα από τον 25άρη και διατηρείται πάνω από τις 620 μονάδες από το σφρίγος που δίνουν στον 25άρη οι τράπεζες αυτές τις μέρες.

Έχουμε επτά συνεδριάσεις συσσώρευσης των βασικών δεικτών και η συνήθεια του ΧΑ τα τελευταία χρόνια είναι, η διάρκεια μιας σχετικά επίπεδης κίνησης τους να φθάνει το πολύ στις οκτώ συνόδους. Σήμερα, που είναι η τελευταία μέρα που διαπραγματεύονται σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης τα ΣΜΕ του Μαΐου, η μετακύληση θέσεων θα ολοκληρωθεί και θα βόλευε μια καθοδική δυναμική, αν είναι να συνεχίσει η αγορά την άνοδό της την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία το πετρέλαιο δεν απασχολεί έντονα, αλλά όλοι οι επαγγελματίες αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους βάσει των πιθανοτήτων που δίνουν οι αγορές για άνοδο των επιτοκίων της Fed τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Σήμερα οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και το δολάριο ΗΠΑ διατήρησε την ισχύ του την Πέμπτη, καθώς οι αγορές έσπευσαν να ενσωματώσουν στις τιμές των μετοχών το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήδη τον Ιούνιο. Ο χρυσός σκόνταψε. Η Fed μέσα από τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν χθες εμφανίζεται να έχει αξιωματούχους που δήλωσαν ότι θα ήταν σκόπιμο να αυξήσουν τα επιτόκια τον Ιούνιο, αν τα μηνύματα από τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ισχυρότερη ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, καθώς και ισχυροποίηση του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας.

Τέτοιες απόψεις βοήθησαν να αναβιώσει η προοπτική της αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο, η οποία είχε απορριφθεί από τις αγορές στο κοντινό παρελθόν. Τα futures για τα επιτόκια της Fed έδειξαν ότι η πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Fed αυξήθηκε στο 34% μετά την δημοσίευση των πρακτικών της FOMC την Τετάρτη από το 19% που ίσχυε νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όταν την Τρίτη ήταν 15%, και λιγότερο από 1,0% πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ομάδας FedWatch της CME.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Σταθεροποιητικά τερμάτισαν την Τετάρτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω των προσδοκιών για την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve τον προσεχή Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,02% στις 17.525,94 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 4.739,12 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,02% στις 2.047,59 μονάδες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου, η αμερικανική κεντρική τράπεζα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης του επιτοκίου τον προσεχή Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση να βελτιωθούν περαιτέρω τα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ. Άλλωστε, οι Αμερικανοί τραπεζίτες εκφράζουν την πεποίθηση πως πλέον, ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%, η αγορά εργασίας ενισχύεται και η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εμφάνισε ήπιες απώλειες, καθώς τα πρακτικά της Fed έδωσαν ώθηση στο αμερικανικό δολάριο. Ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια WTI διολίσθησαν κατά 1,08% στα 47,79 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,56 % στα 48,51 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Ήπια κέρδη εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να επιδοκιμάζουν την ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου αλλά και να αναμένουν τη δημοσίευση των πρακτικών της Federal Reserve.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε οριακά κατά 0,02% στις 6.167 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 9.945 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο κατά 0,47% στις 4.318 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,81% στις 337,42 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Novartis εμφάνισε κέρδη κατά 1,50% με τους επενδυτές να χαιρετίζουν το σχέδιο αναδιάρθρωσής της. Αντίθετα, οι μετοχές των Anglo American και Glencore διολίσθησαν άνω του 2,50%.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου εξάλειψε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και πλέον, κινείται ανοδικά, βάζοντας πλώρη για τα 50 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτή τη στιγμή (19.00), τα συμβόλαια WTI σημειώνουν οριακή άνοδο κατά 0,64% στα 48,62 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,51% στα 49,53 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στα… δύο αναμένεται να σπάσει ο φαρμακευτικός κλάδος της Novartis, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, η Novartis, εντός των επόμενων μηνών, θα συγκροτήσει δύο βραχίονες, όπου ο πρώτος θα ασχολείται αποκλειστικά με φάρμακα εναντίον του καρκίνου και ο δεύτερος με τις υπόλοιπες φαρμακευτικές δραστηριότητες.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της International Consolidated Airlines Group (IAG) αύξησε η Qatar Airways, φιλοδοξώντας να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας. Αυτή τη στιγμή, το ποσοστό της Qatar Airways ανέρχεται στο 15,01% - με το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησής του να παραμένει ανοικτό.

Βάσει των κανονισμών της Ε.Ε. ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές επιτρέπεται να κατέχουν έως το 49% των συνολικών μετοχών του ευρωπαϊκού αερομεταφορέα. Σημειώνεται ότι η ΙAG συνιστά μητρική εταιρεία της British Airways, της Iberia, της Vueling και της Aer Lingus.

Συγχρόνως, τον Ιούλιο αναμένεται να εγκριθεί η συγχώνευση των Χρηματιστηρίων του Λονδίνου (LSE) και της Γερμανίας (Deutsche Boerse AG), καθώς διαπιστώνεται σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις των δύο εταιρειών. Σε κοινή τους ανακοίνωση, μάλιστα, διευκρινίζεται ότι η συνεδρίαση των μετόχων του LSE επίκειται για πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου, με αποκλειστικό θέμα την έγκριση της συγχώνευσης, συνολικού ύψους 30 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι βάσει της προκαταρκτικής συμφωνίας, το σχήμα της νέας εταιρείας θα απαρτίζεται κατά 45,6% από τo LSE και κατά 54,4% από το Deutsche Boerse. Επικεφαλής της νέας εταιρείας, η οποία σε επίπεδο κερδών θα καταστεί η μεγαλύτερη διεθνώς, θα είναι ο Ντόναλντ Βράιντον.

Παράλληλα, σε αρνητικό έδαφος διολίσθησε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.  Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός, τόσο στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, όσο και στις 28 χώρες της Ε.Ε., διαμορφώθηκε στο -0,2% έναντι μηδενικού πληθωρισμού τον Μάρτιο του 2016 και τον Απρίλιο του 2015.

Οι χαμηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στη Ρουμανία (-2,6%), στη Βουλγαρία (-2,5%) και στην Κύπρο (-2,1%). Αντίθετα, οι υψηλότερες σημειώθηκαν στο Βέλγιο (1,5%) και στη Σουηδία (1%). Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,4%.
 

ΧΑ

Οι αγορές από το πρωί στην Ασία ξεκίνησαν πτωτικά και πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Ευρώπη, λόγω της εγκατάστασης της άποψης πως η Fed μπορεί να ξεκινήσει την άνοδο των βασικών της επιτοκίων νωρίτερα από τους υπολογισμούς των αγορών. Τα χρηματιστήρια του ευρώ αφού ταλαντεύθηκαν, εμφάνισαν πτωτική τάση με σχετικά μικρά βήματα που μετά τις πρώτες ώρες δεν άλλαξε. Οι αγορές στις ΗΠΑ άνοιξαν με νευρικότητα αλλά ανοδικά και αυτό ανέτρεψε το καθοδικό κλίμα και στην Ευρώπη συμβάλλοντας σε κλείσιμο του ΧΑ πάλι με άνοδο. Οι τράπεζες στο ΧΑ  κάθισαν στο τιμόνι, για την τάση της αγοράς, με το καλημέρα και έδωσαν στους βασικούς δείκτες πτωτική κίνηση με τις ρευστοποιήσεις που συνόδευσαν την διαπαραγμάτευσή τους, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι σταμάτησαν να εμφανίζουν κέρδη. 

Οιθεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν αξία συναλλαγών αρκετά κατώτερη της περασμένης συνεδρίας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία διαρκώς σε αρνητικό πεδίο από τις 10:43 ως τις 13:07 που έμοιαζε με το U σχετικά συμμετρικό ως προς τις κατακόρυφες γραμμές του γράμματος που τους έδωσε μεταβολές ως -0,9% για τον ΓΔ και -1,2% για τον 25άρη. Όταν σημειώθηκε το ελάχιστο μέρας στις 11:43 που ήταν οι 620,89 από 624,18 χθες και οι 174,48 από 175,10 μονάδες για τους ΓΔ και 25άρη αντίστοιχα.  Μετά τις 11:45 ξεκίνησε το αγοραστικό ενδιαφέρον να φέρνει ζήτηση ανώτερη της προσφοράς μετοχών επιλεκτικά και άρχισε η άνοδος του τραπεζικού δείκτη μέσα από τα κέρδη των ΕΤΕ και ΑΛΦΑ. Αυτό προκάλεσε την εγγραφή του  μέγιστου που ορίστηκε  στο πρώτο μέρος και κοντά στις 13:43. Το μέγιστο ήταν οι 633,29 από 631,78 μονάδες για τον ΓΔ και οι 179,3 από 178,32 για τον 25άρη.

Οι δείκτες κινήθηκαν μετά πτωτικά νευρικά και στις 16:19 πέρασε ο ΓΔ πάλι για λίγο σε αρνητικό πεδίο αλλά σε επίπεδα πολύ ψηλότερα από το ελάχιστο των δεικτών. Αμέσως μετά οι εντολές αγοράς έφεραν τους δείκτες σε θετικό πεδίο. Το δε κλείσιμο για τον ΓΔ και τον 25άρη ορίστηκε, μετά τις δημοπρασίες, ψηλότερα από εκεί που τους άφησε η ελεύθερη διαπραγμάτευση.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (16 από 7) έναντι των ανοδικών (7 από 16) με δυο αμετάβλητα τις ΠΕΙΡ και ΤΙΤΚ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 15 είχαν άνοδο και 5 ήταν αμετάβλητες. Στα 73,468 από 104,634 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 46,74 από 72,65 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 63,61% από 69,43% του συνολικού τζίρου.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,23%, ο CAC +0,35%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,15%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν μικτό ξεκίνημα και εγκαταστάθηκε η ανοδική τάση με περίσσια νευρικότητα, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,00% και +0,07%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,31% και έφθασε στις 628,29 από 626,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 177,33 από 176,61 με μεταβολή +0,41%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών στον ΓΔ τον 25άρη κατά 1,3 μονάδες και κατά 0,5 της μονάδας και έτσι έκλεισαν ψηλότερα από το μέσο του εύρους της διακύμανσης ημέρας.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Χημικών +2,06% από -3,32% Ασφαλειών +1,60% από +5,06% Ταξίδια Αναψυχή +1,48% από -0,90% Τραπεζών +1,46% από +3,71% Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,01% από +3,35% Πετρελαίου Αερίου +0,56% από -0,66% ο 25άρης +0,41% από +1,63% ο FTSEM +0,34% από +0,24% ο ΓΔ +0,31% από +0,95% και Κατασκευές Υλικά +0,20% από -0,10%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Υγείας -4,24% από +0,62% Πρώτων Υλών -1,57% από -0,45% Τροφίμων Ποτών -1,31% από +0,11% Ακίνητης Περιουσίας -1,20% από 0,00% Εμπορίου -1,00% από -2,23% Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,93% από +0,91% Κοινής Ωφέλειας -0,64% από +2,06% Βιομηχανικών Προϊόντων -0,36% από +1,02% Τηλεπικοινωνιών -0,33% από +0,66% και Τεχνολογίας -0,29% από +0,37%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,468 από 104,634 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,041 από 27,270 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 60,968 από 75,051 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,813 από 1,636 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,460 από 45,373 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 71,234 από 147,787 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 37 από 61 των καθοδικών σε 52 από 33 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 22 από 18.

Τεχνική ανάλυση

Στα παράγωγα

Οι θεσμικοί, χθες, έδωσαν στον 25άρη σταθεροποιητική πορεία, κρατώντας τον σε θετικό πεδίο περίπου τον ίδιο χρόνο που ήταν και στο αρνητικό. Στο διάστημα  από τις 11:43 ως τις 13:43 , τον κίνησαν επιθετικά ανοδικά. Το ελάχιστο μέρας στις 174,48 μονάδες σημειώθηκε στις 11:43. Το μέγιστο ορίστηκε στις 13:41  και ήταν οι 179,33 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 13,466 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 4495 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου που έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 178,00 μονάδες. Άλλαξαν χέρια 4829 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου. Ανώτερο μέρας στη σειρά αυτή ήταν οι 180,25 μονάδες και κατώτερο οι 174,50. Με τον 25άρη στο +0,41% και κλείσιμο στις 177,33, η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 176,75 μονάδες και για την επόμενη σειρά στις 177,50 με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Μαΐου στα 6347 και στα 22.920 για τη σειρά Ιουνίου.

Σήμερα οι ασιατικές μετοχές πιέζονται, το δολάριο διατηρεί την ισχύ του και τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ ανέβασαν τις αποδόσεις τους. Στο ΧΑ οι θεσμικοί του εξωτερικού προσπαθούν να καλύψουν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον με κάποιες εκθέσεις σχετικές με τον τραπεζικό κλάδο της χώρας και τις προοπτικές του αναφορικά με τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Είναι πραγματικότητα η εντύπωση πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τα κατάφερε να πλασάρει τα επιπλέον μέτρα που απαιτούν οι πιστωτές σχετικά ευκολότερα από την προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Η δε κατάσταση στο προσφυγικό λειτουργεί ως στήριγμα στα πολιτικά επιχειρήματα όσων θέλουν η Ελλάδα να μείνει στην ευρωζώνη και την ΕΕ με κάποιο παραπάνω από το αρχικά υπολογισμένο κόστος για τους εταίρους. Η εικόνα τέλος στο ταμπλό και στην αγορά ομολόγων δείχνει ότι οι επαγγελματίες ποντάρουν στην επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση.

Τεχνικά ο 25άρης έκλεισε οριακά χαμηλότερα από τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών που είναι μετά τη χθεσινή άνοδό του στις 177,66 μονάδες ενώ κάθισε για τα καλά πάνω από τον απλό ΚΜΟ200 που είναι στις 175,89 μονάδες. Σήμερα θα δούμε αν θα διατηρηθεί σε ισχύ το φίλτρο των τριών ημερών για την παραμονή του FTSE25 πάνω από τον ΚΜΟ που υπολογίζουν όλοι οι επαγγελματίες επενδυτές.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Τα θετικά αποτελέσματα του α΄ 3μήνου της Eurobank, η συμφωνία διαχείρισης προβληματικών δανείων μεταξύ ΑΛΦΑ +4,35% - Eurobank - KKRCredit και τα εγκαίνια της κατασκευής του TAP προσδίδουν μια αύξηση της κινητικότητας, η οποία συντηρεί τον Γενικό Δείκτη πλησίον της περιοχής αντίστασης των 631 - 635 μονάδων" επισημαίνει .

Παράλληλα, η θετική στάση του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους (πρόταση για μη πληρωμή των τόκων έως το 2040, μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό 1,5% και αποπληρωμή του χρέους έως και το 2080), καίτοι φαντάζει ως μια ιδιαίτερα φιλόδοξη πρόταση που δύσκολα θα υιοθετηθεί από τους υπόλοιπους Δανειστές της Χώρας, ενισχύει τις πιθανότητες υπέρ μιας προσωρινής λύσης για τη θετική αξιολόγηση από τους Θεσμούς, από τη στιγμή που θα εγκριθούν τα νέα μέτρα.

Άξιο αναφοράς και η διάθεση του ESM να αγοράσει μέρος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, στοχεύοντας στη ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης αυτού του μέρους του χρέους και παράλληλα στη μείωση των υψηλών απαιτήσεων του Ταμείου από τους Ευρωπαίους για την απομείωση του Ελληνικού χρέους.

Η υποχώρηση της μέσης ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας κατά -26,6% την εβδομάδα που διανύουμε- στα €75,8 εκατ., καταδεικνύει ωστόσο και μια στάση αναμονής της Αγοράς, ενόψει των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα κληθεί να περάσει η Κυβέρνηση μέσω του Κοινοβουλίου πριν το νέο σημαντικό Eurogroup της 24ης Μαΐου, αλλά και των αποφάσεων του τελευταίου.

Παράλληλα, ειδήσεις όπως ο περιορισμός των αγορών Κρατικών χρεογράφων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας τον Απρίλιο από την ΕΚΤ, αλλά και οι εκτιμήσεις της UBS ότι η ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί το γ΄, ή το δ΄3μηνο του 2016, συντηρούν την επιφυλακτικότητα στις τάξεις των επενδυτών, μην επιτρέποντας η συγκρατημένη αισιοδοξία να μετατραπεί σε κάτι παραπάνω.

"Τέλος δε θα πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, οι οποίες ενδέχεται να αποδειχθούν καταλυτικές για την Ελλάδα" τονίζει ο αναλυτής.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και το δολάριο ΗΠΑ διατήρησε την ισχύ του την Πέμπτη, καθώς οι αγορές έσπευσαν να ενσωματώσουν στις τιμές των μετοχών το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήδη τον Ιούνιο. Ο χρυσός σκόνταψε. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,8% στις αρχές των συναλλαγών από την προοπτική μιας δεύτερης αύξησης των επιτοκίων των ΗΠΑ μέσα σε έξι μήνες, που εγείρει ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές οι οποίες ήδη αγωνίζονται να διατηρηθούν όρθιες με την επιβράδυνση της Κίνας.

Στις αγορές της Νότιας Κορέας και στην Αυστραλία που ήταν οι επικεφαλής στις περιφερειακές αγορές οι πιέσεις έφεραν πτώση αντίστοιχα -0,5% και -0,6% καθώς οι επενδυτές έστρεψαν εκ νέου την προσοχή τους στις αυξανόμενες διαφορές μεταξύ της υγείας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και τις ομόλογες της παγκόσμια.

Της Ιαπωνίας ο Nikkei ανέβηκε αρχικά χάρη σε ένα αδύναμο γιέν, το οποίο έπεσε σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου μετά τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που έδειξαν ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι σταθερά στο τραπέζι για αναθεώρηση της πολιτικής της τον επόμενο μήνα. Αλλά ο Nikkei αργότερα εξάτμισε τα κέρδη του και κατέληξε σε απώλειες -0,2%.

Η Fed μέσα από τα πρακτικά εμφανίζεται να έχει αξιωματούχους που δήλωσαν ότι θα ήταν σκόπιμο να αυξήσουν τα επιτόκια τον Ιούνιο, αν τα μηνύματα από τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ισχυρότερη ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, καθώς και ισχυροποίηση του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας.

Τέτοιες απόψεις βοήθησαν να αναβιώσει η προοπτική της αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο, η οποία είχε απορριφθεί από τις αγορές στο κοντινό παρελθόν.

Τα futures για τα επιτόκια της Fed έδειξαν ότι η πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Fed αυξήθηκε στο 34% μετά την δημοσίευση των πρακτικών της FOMC την Τετάρτη από το 19% που ίσχυε νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όταν την Τρίτη ήταν 15%, και λιγότερο από 1,0% πριν από ένα μήνα , σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ομάδας FedWatch της CME.

Ακόμα, πολλοί στην αγορά εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι σχετικά με το ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από το δημοψήφισμα της Βρετανίας στις 23 Ιουνίου  για το αν θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας κίνδυνος που επισημάνθηκε από ορισμένους αρμόδιους επί της χάραξης πολιτικής της Fed. Ο Ιούλιος μπορεί να έχει μια ισχυρότερη πιθανότητα για άνοδο των επιτοκίων.

Ο DXY γνωστός ως δείκτης του δολαρίου έφθασε ακριβώς κάτω από ένα υψηλό επτά εβδομάδων των 95,27 μονάδων αφού ενισχύθηκε από τα πολύ υψηλότερα επιτόκια των ομολόγων ΗΠΑ.

Η  απόδοση του 10ετούς ομολόγου πήδηξε πάνω από 10 μονάδες βάσης την Τετάρτη, ενώ η κλίση της καμπύλης των αποδόσεων αυξήθηκε ελαφρώς, σπάζοντας ένα σερί πολλών μηνών ισοπέδωσης.

Το αμερικανικό νόμισμα ήταν σταθερό σε ένα υψηλό τριών εβδομάδων των 110,25 γιεν έναντι του γεν που χτύπησε στη διάρκεια της νύχτας. Το ευρώ καρφώθηκε κάτω κοντά στα  1,1214 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου.

Ο χρυσός επλήγη από τις ανανεωμένες προσδοκίες των επιτοκίων των ΗΠΑ. Οι τιμές για το πολύτιμο μέταλλο είναι αντιστρόφως ανάλογες έναντι της χαλάρωσης επί της νομισματικής πολιτικής. Η ισχυροποίηση του δολαρίου επιβαρύνει και τα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο, με τα futures του αργού ΗΠΑ να πέφτουν στα 48,00 δολάρια το βαρέλι.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης το νομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στο νομοσχέδιο αρχικά δεν περιλαμβανόταν ο «κόφτης» δαπανών, ο οποίος ωστόσο κατατέθηκε με τροπολογία λίγες ώρες αργότερα, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διατάξεις για το νέο «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, τους έμμεσους φόρους και τα κόκκινα δάνεια

Την ανάγκη συμφωνίας ενός συνολικού, βιώσιμου πακέτου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, στον απόηχο των προτάσεων τουΔΝΤ για το ελληνικό χρέος. «Οι πληροφορίες περί πρότασης για περίοδο χάριτος ως το 2040, δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στοEurogroup της 24ης Μαΐου» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ. «Ισχύουν αυτά που συμφωνήθηκαν κατά το τελευταίο Eurogroup, στις 9 Μαΐου» συνέχισε στο ίδιο ύφος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πρόθυμος να συμφωνήσει σε ελάφρυνση του χρέους, αλλά μόνο μετά τις εκλογές στη Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt. Σε εμπιστευτικό έγγραφο που εστάλη στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Handelsblatt που αναφέρει ότι το «έχει δει», το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει την προθυμία του για ελάφρυνση του χρέους που «πνίγει» την Ελλάδα, σε ένα βιώσιμο επίπεδο, κάνοντας παραχωρήσεις προ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επανειλημμένα ζητεί την ελάφρυνση, απειλώντας με αποχώρηση από το πρόγραμμα.

Την έντονη ανησυχία του για το νέο πακέτο μέτρων εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ), σημειώνοντας ότι πρόκειται για την έκτη αύξηση του ΦΠΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ο ΣΕΒΤ υπενθυμίζει ότι «η μέση οικονομική δαπάνη για αγορές αγαθών και υπηρεσιών σε τρέχουσες τιμές το 2008 άγγιζε τα 2.120 ευρώ, το 2012 υποχώρησε στα 1.637 ευρώ και σήμερα εκτιμάται ότι βρίσκεται στα 1.502 ευρώ».

Στα 785 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα έσοδα από υπηρεσίες της Vodafone Ελλάδος κατά το οικονομικό της έτος Απρίλιος 2015 - Μάρτιος 2016, έναντι 671 εκατ. ένα χρόνο πριν (Απρίλιος 2014 - Μάρτιος 2015). Ο κύκλος εργασιών της κατά το ίδιο διάστημα (περιλαμβάνει και πωλήσεις κινητών τηλεφώνων εκτός από τις υπηρεσίες) διαμορφώθηκε στα 848 εκατ. ευρώ, έναντι 735 εκατ., τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) σε 235 εκατ. ευρώ έναντι 203 εκατ. και τα προσαρμοσμένα λειτουργικά της αποτελέσματα σε 79 εκατ. ευρώ έναντι 69 εκατ. ευρώ.

Τα ελληνικά προγράμματα προσαρμογής τα οποία εφαρμόζονται από το 2010 βελτίωσαν τις ανισορροπίες στο δημοσιονομικό τομέα και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, ωστόσο το αυτό έγινε με μεγάλο κόστος στην ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα του χρέους και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκης του πληθυσμού, σύμφωνα με το «Εθνικό Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 2016 για την Ελλάδα», που συντάχθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνομόνων του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με εμπλεκόμενα υπουργεία.

Δραστική συρρίκνωση - σε επίπεδο τόσο οικονομικών μεγεθών, όσο και οικονομικών αποτελεσμάτων - εμφάνισαν οι ελληνικές επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008 – 2014, σύμφωνα με έρευνα της ICAP Group επί των ισολογισμών του εταιρικού τομέα.

Νέο έργο πληροφορικής ανέλαβε και υλοποίησε στη Βουλγαρία η SingularLogic, μέλος του Ομίλου MIG. Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια του ERP (Enterprise Resource Planning), την ανάπτυξη καθετοποιημένης λύσης για την παρακολούθηση των μεταφορών καθώς και υπηρεσίες προσαρμογής, παραμετροποίησης, εγκατάστασης, εκπαίδευσης και υποστήριξης του συστήματος από τη θυγατρική εταιρεία της SingularLogic, στη Βουλγαρία.

Την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του δημοσίου και του ΟΛΠ ΟΛΠ-1,72% αναμένεται να εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 31 Μαΐου.

Τη σύσταση της μετοχής του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+1,95% σε «qual-weight» από «underweight» αναβαθμίζει η Morgan Stanley, αναθεωρώντας την τιμή - στόχο στα 7,2 ευρώ από 5,5 ευρώ προηγουμένως. Η αμερικανική τράπεζα αποδίδει τη βελτίωση των προοπτικών του ΟΠΑΠ στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το τέλος του 0,05 ευρώ ανά στήλη, γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση των ετήσιων κερδών κατά 8% - 21% αλλά και στις κάπως πιο ενθαρρυντικές μακροοικονομικές προβλέψεις.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε καθεστώς «αυξημένης» εποπτείας παραμένει το έλλειμμα της Ελλάδας και άλλων πέντε χωρών της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Κροατία, Γαλλία, Πορτογαλία,Ισπανία και Βρετανία, των οποίων το έλλειμμα παραμένει άνω του 3% του ΑΕΠ. Όσον αφορά την Ελλάδα, διατηρείται σε καθεστώς εποπτείας λόγω του εν εξελίξει προγράμματος στήριξης. Από την άλλη πλευρά, εκτός του καθεστώτος αυξημένης εποπτείας τίθενται η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Σλοβενία, καθώς το έλλειμμά τους, κατά τη διάρκεια του 2015, υποχώρησε κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία θεωρεί η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων τοενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton. Συγκεκριμένα, το 79% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι το Brexit θα ήταν αρνητικό για την Ε.Ε., ενώ αντίθετα, μόλις το 4% υποστηρίζει ότι θα είχε θετικές επιπτώσεις. «Αυτό που είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο από την έρευνά μας είναι ότι οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων βλέπουν το Brexit ως μια αρνητική εξέλιξη για την Ε.Ε.» σχολιάζει η Grant Thornton.

Το κολέγιο των Επιτρόπων της Ε.Ε. συνεδριάζει για να συζητήσει τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας, μετά την παραβίαση από τη χώρα του στόχου της για το δημοσιονομικό έλλειμμα για τέταρτο συνεχόμενο έτος. Σε δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι επίτροποι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία δύσκολη απόφαση. Τα στελέχη της Κομισιόν να συνιστούν τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τη δεύτερή της εκλογική αναμέτρηση σε έξι μήνες.

Την πρόθεσή του να παραιτηθεί εξέφρασε ο πρόεδρος της Mitsubishi Motors Corp., Tετσούρο Αϊκάβα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την υπόθεση παραποίησης των τεστ εξοικονόμησης καυσίμων. Εκτός του προέδρου, την παραίτησή του αναμένεται να υποβάλλει και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Οι δύο παραιτήσεις επίκειται να γίνουν αποδεκτές από τους μετόχους της αυτοκινητοβιομηχανίας, στην προσεχή γενική συνέλευση του Ιουνίου.

Τις εκτιμήσεις της για τη φετινή ανάπτυξη σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία αναβάθμισε η UBS, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Συγκεκριμένα, για τη γερμανική οικονομία προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6%, έναντι 1,4% της προηγούμενης πρόβλεψης - κυρίως λόγω της αυξημένης εσωτερικής ζήτησης. Παράλληλα, αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ισπανία κατά 0,3 ποσοστιαίες μανάδες στο 2,9% και διατήρησε την εκτίμησή της για ανάπτυξη 2,2% το 2017. Όσον αφορά τη Γαλλία, εκτίμησε ανάπτυξη 1,5% για φέτος (1,2% η προηγούμενη εκτίμηση) και 1,7% για το 2017.

Σε αρνητικό έδαφος διολίσθησε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός, τόσο στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, όσο και στις 28 χώρες της Ε.Ε., διαμορφώθηκε στο -0,2% έναντι μηδενικού πληθωρισμού τον Μάρτιο του 2016 και τον Απρίλιο του 2015. Οι χαμηλότερες επιδόσεις καταγράφηκαν στη Ρουμανία (-2,6%), στη Βουλγαρία (-2,5%) και στην Κύπρο (-2,1%). Αντίθετα, οι υψηλότερες σημειώθηκαν στο Βέλγιο (1,5%) και στη Σουηδία (1%).

Στο ιστορικό χαμηλό του 5,1% διατηρήθηκε η ανεργία στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2016.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 44.000 άτομα, ενώ των ανέργων υποχώρησε κατά 2.000 άτομα.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των αποδοχών - εξαιρουμένων των μπόνους - επιβραδύνθηκε στο 2,1% έναντι 2,2% του προηγούμενου τριμήνου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα