Το κολέγιο των Επιτρόπων της Ε.Ε. συνεδριάζει για να συζητήσει τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας, μετά την παραβίαση από τη χώρα του στόχου της για το δημοσιονομικό έλλειμμα για τέταρτο συνεχόμενο έτος.
Σε δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι επίτροποι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία δύσκολη απόφαση. Τα στελέχη της Κομισιόν να συνιστούν τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τη δεύτερή της εκλογική αναμέτρηση σε έξι μήνες.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 5,1% του ΑΕΠ πέρυσι έναντι στόχου 4,2%, ένα «μη αμελητέο ποσό», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η πρόβλεψη της Επιτροπής είναι ότι η Ισπανία δεν θα επιτύχει ούτε φέτος τον στόχο της.
Εάν οι επίτροποι ακολουθήσουν τη συμβουλή του επιτελείου τους, θα αποφανθούν ότι η Ισπανία απέτυχε να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του ελλείμματός της, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας, όπως την πολιτικά τοξική επιστροφή ελεγκτών της Ε.Ε. στη Μαδρίτη, ακόμη και την επιβολή προστίμου.
Μία πηγή δήλωσε, ωστόσο, ότι το Κολέγιο των Επιτρόπων είναι πιθανόν να πεισθεί να αναβάλει την απόφαση, ώστε να αποφύγει την ανάμειξή του στις εκλογές.
Η συνεδρίαση του Κολεγίου για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας γίνεται σε μία ευαίσθητη στιγμή, με τον Μαριάνο Ραχόι να έχει παραμείνει στην εξουσία μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις εκλογές του Δεκεμβρίου.
Οι αναλυτές της Κομισιόν για τους κρατικούς προϋπολογισμούς θεωρούν ότι δεν έχουν ουσιαστικά άλλη επιλογή από τη λήψη μέτρων κατά της Ισπανίας, ώστε να διατηρηθεί η αξιοπιστία των (δημοσιονομικών) κανόνων, δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές. Η ΕΕ έχει ήδη χαλαρώσει τρεις φορές από το 2009 τους στόχους για την Ισπανία.
Αντί να προσπαθήσει να πείσει την Επιτροπή για τη δέσμευσή του στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών, ο Ραχόι υποσχέθηκε, με συνέντευξη που έδωσε χθες σε εφημερίδα, ότι θα μειώσει ξανά τους φόρους, εάν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
Ωστόσο, οι Επίτροποι πιθανόν να είναι επιφυλακτικοί έναντι των κυρώσεων. Η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, μετά την αδυναμία επίτευξης των στόχων τους για το έλλειμμα ή το χρέος, αλλά σε καμία χώρα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις έως τώρα.
Ακόμη και αν η Κομισιόν κλίνει προς την πλευρά των κυρώσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ μπορεί να καθυστερήσουν το επόμενο βήμα για μετά τις εκλογές της 26ης Ιουνίου. Οι υπουργοί πιθανόν δεν θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ισπανία έως τη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που γνωρίζει την ατζέντα.