Market beat: Περίοδος που η πολιτική αποκτά υπεροχή μεταξύ των επενδυτικών κριτηρίων

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016 10:13
UPD:10:13
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά της Αθήνας έδειξε και χθες την διάθεση για να κινηθούν οι τιμές των μετοχών ανεξάρτητα από το κλίμα που επικρατεί διεθνώς. Αυτό σημαίνει ότι μετά από μήνες ή και χρόνια η πολιτική αντί να αφαιρεί προσθέτει ώθηση στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Οι θεσμικοί αντί χθες να πιέσουν τις μετοχές, τους έδωσαν ανοδική ώθηση που κορυφώθηκε στο μέσο των συναλλαγών και κατόπιν οι ρευστοποιήσεις θέσεων οδήγησαν σε κλείσιμο των δεικτών στο μέσο της διακύμανσης. Γεγονός που τεχνικά αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την βραχυπρόθεσμη τάση σήμερα.

Κάθισαν στο τιμόνι των συναλλαγών οι τράπεζες και έγινε ό,τι συνήθως συμβαίνει, όταν οδηγούν την τάση οι τραπεζικές μετοχές. Δηλαδή απλώθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον στους περισσότερους από τους κλάδους του ΧΑ, αφού η άνοδος του τραπεζικού δείκτη ήταν μεγαλύτερη του +4%. Δεν ήταν μια είδηση που έφερε στην πρώτη θέση του αγοραστικού ενδιαφέροντος τις Τράπεζες, αλλά αρκετές με την κάθε μια να έχει το νόημά της.

Ήρθε και η ανάλυση της UBS που θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες πλησίασαν ένα σημείο καμπής και αποφάσισε να τηρεί πιο θετική στάση απέναντί τους. Ως κρίσιμους παράγοντες για το μέλλον των τιμών βλέπει όσους και οι εγχώριοι αναλυτές. Δηλαδή την επιτυχία στην πρώτη αξιολόγηση, την πιθανή επαναφορά του waiver της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, τη σταδιακή άρση των capital control και την υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για όλα αυτά και για αρκετές ακόμα παραμέτρους που δεν σχετίζονται με πολιτικές αποφάσεις, οι θεσμικοί της Αθηναϊκής αγοράς έδωσαν μεγάλα κέρδη στη διάρκεια των συναλλαγών στα τραπεζικά blue chip.

Η αγορά μέσω των ξένων θεσμικών προεξοφλεί την έξοδο από το τούνελ για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, μόνο και μόνο από τη διαπίστωση ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Παραβλέποντας αυτή την εποχή, ότι το πολιτικό δυναμικό, στο παρελθόν, έχει προσθέσει αρκετές φορές χιλιόμετρα στο… μήκος του τούνελ. Δεν μετανιώσαμε για τον τρόπο ερμηνείας της πρώτης συνόδου, βάσει των ανωτέρω αναφερθέντων για τη χθεσινή δυναμική.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Πτώση άνω του 1% εμφάνισαν χθες Τρίτη 17/5 οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, αγνοώντας τόσο την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, όσο και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,03% στις 17.527,72 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες κατά 1,25% στις 4.715,73 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,95% στις 2.047,00 μονάδες.

Στο μεταξύ, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς τα συμβόλαια WTI σημείωσαν άνοδο κατά 1,49% στα 48,43 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,78% στα 49,75 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών αυξήθηκε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε στο 0,4%. Στους επιμέρους δείκτες, ο κλάδος της ενέργειας εμφάνισε άνοδο κατά 3,4% ενώ των τροφίμων κατά 0,2%. Εξαιρουμένων των δύο προαναφερθέντων τομέων, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 0,2%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,1% έναντι 0,9% τον Απρίλιο του 2015.

Την ίδια ώρα, κατά 6,6% αυξήθηκαν οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς τον Απρίλιο, ανήλθαν σε 1,17 εκατ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο σε 1,13 εκατ. ενάρξεις κατοικιών. Επίσης οι άδειες οικοδομήσεως εκτινάχθηκαν κατά 3,6% σε 1,12 εκατ.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω τόσο των διακυμάνσεων στην τιμή του πετρελαίου, όσο και των πιέσεων στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 6.164 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,52% στις 9.882 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 0,52% στις 4.290 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,07% στις 334,49 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Vodafone εμφάνισε κέρδη κατά 1,5% λόγω των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο, ενώ αντίθετα, οι μετοχές των Banco Popolare και Banca Popolare di Milano υποχώρησαν άνω του 6% στον απόηχο του σχεδίου αναδιάρθρωσής τους. Πτώση κατά 2,55% κατέγραψε και η Volkswagen, καθώς η Citigroup υποβάθμισε την τιμή - στόχο της μετοχής της.

Στην  Ιαπωνία,  ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 1,05% στις 16.640 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα, ο Kospi κινήθηκε πτωτικά κατά 0,04% και τις 1.967 μονάδες. Στην Αυστραλία, ο ASX 200 σημείωσε άνοδο κατά 0,57% στις 5.390 μονάδες.

Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 2.854 μονάδες και της Σένζεν κατά 0,28% στις 485,82 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ τέλος, ο Χανγκ Σενγκ εμφάνισε άνοδο κατά 0,65% στις 20.013 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 3% υποχώρησαν στο α’ τρίμηνο του 2016, τα έσοδα της Vodafone, καθώς ανήλθαν σε 41 δισ. στερλίνες (59 δισ. δολάρια). Τα αποτελέσματα EBITDA παράλληλα, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 11,6 δισ. στερλινών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται ότι η Vodafone - μετά την China Mobile Ltd - αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στον κόσμο.

Ειδική μνεία έκανε στις επιλογές του Μάριο Ντράγκι, ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν, παρατηρώντας ότι ορισμένες αποφάσεις της ΕΚΤ παραβιάζουν τα όρια μεταξύ της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να είναι επεκτατική, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη σταθερότητα των τιμών. Όσον αφορά τις σχέσεις του με τον «ισχυρό άνδρα» της ΕΚΤ, ο Βάιντμαν διευκρίνισε ότι «ορισμένες φορές έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια δύσκολα ζητήματα».

Την ίδια ώρα, πτώση στο 0,3% εμφάνισε τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός στη Βρετανία, αντανακλώντας τις επίμονες πιέσεις στην τιμή των προϊόντων. Τον Μάρτιο, οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί στο 0,5%. Οι αναλυτές αποδίδουν τη μείωση του πληθωρισμού στη χρονική περίοδο, στην οποία εορτάστηκε φέτος το Πάσχα.

Σημαντική αύξηση εμφάνισε τέλος, τον Μάρτιο το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.  Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο στο εμπόριο αγαθών διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 28,6 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 19,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2015. Οι εξαγωγές αγαθών ανήλθαν παράλληλα, σε 177,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 3% ενώ οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε 149,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 8%.

Το ενδοευρωπαϊκό εμπόριο αγαθών συρρικνώθηκε κατά 2% στα 149,3 δισ. ευρώ. Όσον αφορά το α’ τρίμηνο του 2016, το πλεόνασμα ανήλθε στα 53,9 δισ. ευρώ (46,8 δισ. τον Μάρτιο του 2015), καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1% (485 δισ. ευρώ) και οι εισαγωγές κατά 3% (432 δισ. ευρώ).

ΧΑ

Οι αγορές χθες, από το πρωί στην Ασία, ξεκίνησαν ανοδικά. Αλλά, κινήθηκαν αντίθετα οι δείκτες στην Ευρώπη. Αφού ταλαντεύθηκαν, εμφάνισαν ελαφρά  πτωτική τάση με σχετικά μικρά βήματα που μετά τις πρώτες ώρες έγινε σαφώς πτωτική. Οι αγορές στις ΗΠΑ άνοιξαν με μεγάλη νευρικότητα. Οι τράπεζες στο ΧΑ κάθισαν στο τιμόνι για την τάση της αγοράς με το καλημέρα, και έδωσαν στους βασικούς δείκτες ανοδική κίνηση με την ξεχωριστή άνοδό  τους, ενώ οι περισσότεροι κλάδοι συνέχισαν να εμφανίζουν κέρδη. 

Την διάθεση για ανάληψη ρίσκου ανέβασαν: Η συμφωνία μεταξύ της KKR Credit με τις ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ, για τον σχηματισμό μιας πλατφόρμας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το άρθρο της WSJ για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους βάσει πρότασης του ΔΝΤ. Η πιθανότητα να αγοράσει το ευρωσύστημα τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Η ανάλυση της UBS που θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες πλησίασαν ένα σημείο καμπής και αποφάσισε να τηρεί πιο θετική στάση απέναντί τους.

Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που έφεραν αξία συναλλαγών διπλάσια της περασμένης συνεδρίας και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία σε θετικό πεδίο διαρκώς. Έμοιαζε με το Λ, αλλά σχετικά ασύμμετρο ως προς την δεξιά γραμμή του γράμματος, που τους έδωσε μεταβολές από +0,60% ως +1,8%.  Μετά τις 16:25 μάλλον λόγω της έναρξης των συναλλαγών στη Wall Street εμφανίστηκαν ισχυρές πιέσεις που μείωσαν τα κέρδη του ΓΔ από το +1,5% στο +0,95%. Το μέγιστο ήταν οι 631,78 από 627,41 μονάδες χθες για τον ΓΔ και οι 178,32 από 176,11 για τον 25άρη.

Οι δείκτες κινήθηκαν αρχικά νευρικά και στις 10:46 σημειώθηκε το ελάχιστο που ήταν οι 624,18 από 619,67 μονάδες για ΓΔ και οι 175,10 από 173,23 για τον 25άρη. Αμέσως μετά οι εντολές αγοράς στις 14:02 έφεραν τους δείκτες στο μέγιστο. Αυτό ορίστηκε στο πρώτο μέρος ενώ κατά τις δημοπρασίες δεν υπήρξαν επιπλέον πιέσεις για τον ΓΔ και τον 25άρη.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (7 από 18) έναντι των ανοδικών (16 από 5) με δυο αμετάβλητα τις ΓΡΙΒ και ΛΑΜΔΑ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 11 είχαν πτώση και 4 ήταν αμετάβλητες. Στα 104,634 από 49,024 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 72,65 από 31,53 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος διατηρήθηκε, με τις τράπεζες να αποτελούν το 69,43% από 63,7% του συνολικού τζίρου. 

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -0,88%, ο CAC είχε μεταβολή -0,65%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,14%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν μικτό ξεκίνημα και εγκαταστάθηκε η καθοδική  τάση με περίσσια νευρικότητα, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,29% και -0,32%. 

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,95% και έφθασε στις 626,37 από 620,50 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 176,61 από 173,78 με μεταβολή +1,63%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών στον ΓΔ τον 25άρη χαμηλότερα και έτσι έκλεισαν κοντά στο μέσο του εύρους της διακύμανσης ημέρας. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Ασφαλειών +5,06% από +1,71%, Τραπεζών +3,71% από -1,47%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +3,35% από +2,64%, Κοινής Ωφέλειας +2,06% από -1,00%, ο 25άρης +1,63% από -0,20%, Βιομηχανικών Προϊόντων +1,02% από +0,15%, ο ΓΔ +0,95% από -0,35%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,91% από -1,91%, Τηλεπικοινωνιών +0,66% από -0,87%, Υγείας +0,62% από -1,21%, Τεχνολογίας +0,37% από -0,22%, ο FTSEM +0,24% από +0,13%, Τροφίμων Ποτών +0,11% από +4,28%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι Χημικών -3,32% από +2,73%, Εμπορίου -2,23% από -2,99%, Ταξίδια Αναψυχή -0,90% από -1,01%, Πετρελαίου Αερίου -0,66% από -1,94%, Πρώτων Υλών -0,45% από -2,34%, Κατασκευές Υλικά -0,10% από -0,11%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Ακίνητης Περιουσίας 0,00% από +0,42%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 104,634 από 49,249 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 27,270 από 3,787  εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 75,051 από 44,025 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,636 από 1,150 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,373 από 45,007 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 147,787 από 59,488  εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 61 από 40 των καθοδικών σε 33 από 51 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 19.

Τεχνική ανάλυση

Στα παράγωγα

Διακινήθηκαν 6270 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο μέρας τις 178,50 μονάδες και κατώτερο οι 175,50. Άλλαξαν χέρια 10296 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου. Ανώτερο μέρας στη σειρά αυτή ήταν οι 179,50 μονάδες και κατώτερο οι 175,75. Διακινήθηκαν και 3 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου. Με τον 25άρη στο +1,63% και κλείσιμο στις 176,61 η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 177,25 μονάδες και για την επόμενη στις 178,00, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Μαΐου στα 8625 και στα 19907 για τη σειρά Ιουνίου. 

Ζητούμενο για τον δείκτη των παραγώγων είναι να περάσει σταθερά πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών.

Σημειώναμε και χθες: Ο δείκτης των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης πέρασε πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών την Πέμπτη, όταν έκλεισε στις 178,01 μονάδες με μέγιστο τις 178,67 και τον ΚΜΟ 200 στις 176,79 μονάδες. Αλλά την Παρασκευή, ο 200άρης βρέθηκε στις 176,63 μονάδες και ο δείκτης κλείνοντας στο κατώτερο μέρας βρέθηκε στις 174,12.

Άρα, δεν κράτησε το φίλτρο των τριών συνόδων ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αναφορικά με τον ΚΜΟ 200 ημερών και τίθεται σε αμφιβολία η δυνατότητά του να οδηγηθεί σε τιμές πάνω από το μέγιστο του 2016, που ακόμα παραμένει αυτό της πρώτης συνόδου του έτους. Απέχει δε από τα τρέχοντα επίπεδα αρκετά, αφού αφορά σε επίπεδα τιμών πάνω από τις 181 μονάδες. Ο δε εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 180,54 μονάδες και αυτός αρκετά ψηλότερα από τον 25άρη.

Αλλά οι θεσμικοί, μια μέρα που τα χρηματιστήρια του ευρώ κινήθηκαν πτωτικά, έδωσαν στον 25άρη ανοδική πορεία σχήματος Λ, κρατώντας τον σε θετικό πεδίο από την αρχή ως το τέλος των συναλλαγών. Αλλά σε ορισμένα διαστήματα, τον κίνησαν επιθετικά ανοδικά. Το ελάχιστο μέρας στις 175,10 μονάδες σημειώθηκε στις 10:46. Το μέγιστο ορίστηκε στις 14:03  και ήταν οι 178,32 μονάδες. Η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης και συγκεκριμένα στις 176,61 μονάδες, ελαφρά πάνω από τον ΚΜΟ200 ημερών, όπως «ζητούσαμε» στο πρωινό σχόλιο. Σήμερα θα κριθεί αν θα ακολουθήσει ο στόχος της υπέρβασης και του εκθετικού ΚΜΟ200 ημερών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Στην τελική ευθεία ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Μαΐου βρίσκεται η Ελληνική Κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση να επικεντρώνει, πλέον, στα του χρέους, με δεδομένο ότι έχει επέλθει συμφωνία για τα ύψους 5,4 δισ ευρώ μέτρα και τον προληπτικό μηχανισμό περικοπής δαπανών που θα εφαρμόζεται όταν απειλείται η εκπλήρωση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών στόχων.

Έτσι, η επίμονη στάση του ΔΝΤ, που μιλάει πλέον για τη μη καταβολή τοκοχρεωλυσίων ως το 2040, αποτελεί τον καλύτερο συμπαραστάτη της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να πείσει τους Ευρωπαίους Δανειστές για την ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους. Παραμένει ωστόσο για την ώρα, άκαμπτη η Γερμανική θέση για τη λήψη ενεργειών επιμήκυνσης, επέκτασης περιόδου χάριτος και κατάλληλων επιτοκιακών ρυθμίσεων μετά το 2018 !

Ο απόηχος αυτής της εξέλιξης, αλλά και εκείνων των επενδυτικών οίκων που με "γενναιοδωρία" αναβαθμίζουν τις τιμές - στόχους των Τραπεζών, ή άλλων Δεικτοβαρών μετοχών, είναι ασφαλώς θετικός στο Χρηματιστήριο, που ήδη στις 12 Μαΐου κατέγραψε επίδοση που σημείωσε για 1η φορά κέρδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μετά από 5,5 μήνες !

Όμως, αποδεικνύεται ότι το "οχυρό" των 631 μονάδων, είναι ιδιαίτερο ανθεκτικό και παρά την αισιόδοξη απόφανση της τεχνικής ανάλυσης, θα απαιτήσει "άλλα" επίπεδα αξίας συναλλαγών για να "υπερπηδηθεί".

Στο βαθμό, ωστόσο, που υπάρξει συμφωνία την επόμενη Τρίτη και δρομολογηθούν οι ευεργετικές αποφάσεις της 2ας Ιουνίου από την ΕΚΤ για τη ρευστότητα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, η πλαγιοανοδική κίνηση προς την περιοχή των 660 μονάδων είναι αναμενόμενη, εφόσον οι καθημερινοί τζίροι γίνουν τριψήφιοι σε μονιμότερη βάση.

Στο σενάριο, ωστόσο, μη εκπλήρωσης συμφωνίας (ακραίο αλλά όχι αδύνατο), η επάνοδος σε μαζικές ρευστοποιήσεις θα επαναφέρουν την ατμόσφαιρα του Φεβρουαρίου, εξέλιξη που δεν πιθανολογείται από τη συμπεριφορά των δραστηριοποιουμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπως προκύπτει και από τη σταθερή υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων (στο 7,4% τα 10ετη).

Στο διεθνές περιβάλλον, συνεχίζεται η υψηλή μεταβλητότητα των Διεθνών Αγορών σε συνέχεια του "πεσιμισμού" που αποτύπωσε η έκθεση της Goldman Sachs. H ίδια ωστόσο, διατυπώνει αισιοδοξία για τις τιμές του Πετρελαίου που επανήλθαν στην περιοχή των $50.

Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές της Moody's θεωρούν ότι το Κινεζικό χρέος ξεπερνά το 280% (πάνω από $25 τρισ) αν προσμετρηθεί το σύνολο των φορέων που εξαρτώνται από την Κινεζική Κυβέρνηση (Γενικής Κυβέρνησης, με την ορολογία της ΕΛΣΤΑΤ). Μια επίδοση που ασφαλώς δεν την εγγυάται ούτε τα ύψους $3,3 τρισ συν/κα αποθεματικά της Κίνας... Ευλόγως η αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων οδηγεί σε συνέχιση της ανοδικής πορείας της τιμής του Χρυσού.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές αποδυναμώθηκαν σήμερα Τετάρτη στον απόηχο της επιτάχυνσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ και τα σχόλια από τους ιθύνοντες της Federal Reserve που αναζωπύρωσαν τις προοπτικές το επιτόκιο να αυξηθεί ήδη από τον Ιούνιο.

Αλλά οι ιαπωνικές μετοχές ξεπέρασαν τις αρχικές απώλειες μετά την δημοσίευση από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μιας εκπληκτικά ισχυρής ετησιοποιημένης αύξησης του ΑΕΠ της κατά +1,7% κατά τη διάρκεια του τρίμηνου Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε 0,9% όταν ο Nikkei της Ιαπωνίας αναρριχήθηκε +0,6% καθώς το γεν εξασθένισε μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ κατά -0,2% απέναντι στο δολάριο αλλά τελικά έκλεισε με οριακές απώλειες.

Ο δείκτης μετοχών της Κίνας CSI 300 γλίστρησε 1,0% και ο δείκτης Shanghai Composite έχασε -1,23%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε επίσης 1,62%.

Στην Wall Street την Τρίτη επικράτησαν οι ρευστοποιήσεις, με τον S & P 500 να χάνει -0,94%, αφού ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις Η.Π.Α. κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση του σε περισσότερα από τρία χρόνια, τον Απρίλιο, επειδή αυξήθηκαν η βενζίνη και τα ενοίκια.

Άλλα στοιχεία, την Τρίτη, έδειξαν πως οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών και η βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψαν έντονα τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας στην υπόθεση για μια αύξηση στα επιτόκια της Fed.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση του πληθωρισμού που ανατροφοδοτείται από την πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, που χτύπησε υψηλά επτά μηνών, την Τρίτη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η επίτευξη συνολικής συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το ύψος της δόσης και μια πολιτική συμφωνία για το χρέος, που θα έχει την υποστήριξη του ΔΝΤ, είναι ο στόχος των Ευρωπαίων, εν όψει της συνεδρίασης του Εurogroup της 24ης Μαΐου, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος εμφανίστηκε, χθες στις Βρυξέλλες, συγκρατημένα αισιόδοξος.

Αβέβαιος για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου εμφανίστηκε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει οριστική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 24ης Μαΐου» δήλωσε. Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους φέρεται να επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει μακράς διάρκειας χρέος, για το οποίο απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια.

Οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης θα κατατεθουν ως τροπολογια στη Βουλή, μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών το απόγευμα της Τρίτης. Οι ίδιες πηγές επικαλέστηκαν λόγους τεχνικής επεξεργασίας. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου και το κλείσιμο της αξιολόγησης, αναμένεται να κατατεθεί το βράδυ της Τρίτης στο Βουλή.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και μια πολιτική συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, είναι οι στόχοι του Εurogroup της 24ης Μαΐου για την Ελλάδα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Η επίτευξη συμφωνίας στα παραπάνω είναι δύσκολη λόγω του ζητήματος του χρέους, αλλά όχι αδύνατη, τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι όλα θα κριθούν στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 24 Μαΐου και όχι νωρίτερα.

Στην κερδοφορία επέστρεψε η Eurobank το πρώτο τρίμηνο του 2016, για πρώτη φορά μετά το τρίτο τρίμηνο του 2011, με καθαρά κέρδη σε ενοποιημένο επίπεδο 60 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 175 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2015, ως αποτέλεσμα της σημαντικής βελτίωσης των λειτουργικών επιδόσεων της τράπεζας.  

Δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα διαχειρίζεται η εταιρεία που ιδρύουν η Alpha Bank και η Eurobank, σε συνεργασία με το fund «ΚΚR» και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Οι δυο τράπεζες θα συμμετέχουν ισόποσα στη νέα εταιρεία, στην οποία δεν αποκλείεται στη συνέχεια, η συμμετοχή και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Θέματα που άπτονται της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά και οι προοπτικές που διανοίγονται σταδιακά για τις τράπεζες, τις ελληνικές επιχειρήσεις και την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά από την προσδοκώμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU-CSU Μίκαελ Φουκς.

Tη βούληση του Ομίλου ΕΛΠΕ να συνεχίσει να επενδύει στην κυπριακή αγορά, συνεισφέροντας στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, εξέφρασαν στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της ΕΛΠΕ Α.Ε. Στάθης Τσοτσορός και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γρηγόρης Στεργιούλης. Κατά τη διάρκεια των σημερινών επαφών των δύο πλευρών στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας, η διοίκηση του Ομίλου αναφέρθηκε στα επενδυτικά σχέδια και τις επιχειρηματικές δυνατότητες που διακρίνει στην Κύπρο, αλλά και στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει σήμερα - μέσω της θυγατρικής  ΕΚΟ Κύπρου.

Βελτίωση εμφάνισαν κατά τη διάρκεια του 2015, τα οικονομικά αποτελέσματα της Χαλκόρ, καθώς οι ζημιές σημείωσαν πτώση στα 32,5 εκατ. ευρώ έναντι 51,2 εκατ. ευρώ το 2014. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1,230 δισ. ευρώ έναντι 1,080 δισ. ευρώ το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,9%. Ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 9,6%. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα EVITDA παράλληλα, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 72,1 εκατ. ευρώ έναντι 29,2 εκατ. ευρώ το 2014.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ο Tim Cook, CEO της Apple και ο Bill McDermott, CEO της SAP, συμφώνησαν στην επέκταση της ξεχωριστής συνεργασίας τους, όπως τη χαρακτηρίζουν και οι δύο, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου πακέτου ανάπτυξης λογισμικού iOS (SDK) και μίας ακαδημίας εκπαίδευσης, έτσι ώστε οι προγραμματιστές, οι συνεργάτες και οι πελάτες να είναι εύκολα σε θέση να δημιουργήσουν native iOS εφαρμογές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της επιχείρησής τους.

Κατά 6,6% αυξήθηκαν οι κατασκευές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ,καθώς τον Απρίλιο, ανήλθαν σε 1,17 εκατ. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο σε 1,13 εκατ. ενάρξεις κατοικιών. Την ίδια ώρα, οι άδειες οικοδομήσεως ενισχύθηκαν κατά 3,6% σε 1,12 εκατ.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών αυξήθηκε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε στο 0,4%. Στους επιμέρους δείκτες, ο κλάδος της ενέργειας εμφάνισε άνοδο κατά 3,4% ενώ των τροφίμων κατά 0,2%. Εξαιρουμένων των δύο προαναφερθέντων τομέων, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 0,2%. Σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,1% έναντι 0,9% τον Απρίλιο του 2015.

Πτώση στο 0,3% εμφάνισε τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός στη Βρετανία, αντανακλώντας τις επίμονες πιέσεις στην τιμή των προϊόντων.

Τον Μάρτιο, οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί στο 0,5%. Οι αναλυτές αποδίδουν τη μείωση του πληθωρισμού στη χρονική περίοδο, στην οποία εορτάστηκε φέτος το Πάσχα.

Σημαντική αύξηση εμφάνισε τον Μάρτιο το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο στο εμπόριο αγαθών διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 28,6 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 19,9 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2015. Οι εξαγωγές αγαθών ανήλθαν παράλληλα, σε 177,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 3% ενώ οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε 149,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση κατά 8%.

Κατά 3% υποχώρησαν στο α’ τρίμηνο του 2016, τα έσοδα της Vodafone, καθώς ανήλθαν σε 41 δισ. στερλίνες (59 δισ. δολάρια).

Τα αποτελέσματα EBITDA παράλληλα, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 11,6 δισ. στερλινών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι η Vodafone - μετά την China Mobile Ltd - αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στον κόσμο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα