Τραπεζική ώθηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 17 Μαΐου 2016 11:09
UPD:11:13
SOOC/Menelaos Myrillas

Ανοδικά κινείται στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η συνεργασία Alpha Bank Eurobank για τη διαχείριση «προβληματικών» δανείων 1,2 δισ. ευρώ παρέχει σημαντική στήριξη στον τραπεζικό κλάδο.

Αυτή τη στιγμή (11.05), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,95% στις 626,38 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 1,23% στις 175,91 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε υψηλά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 11,10 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 30 ενισχύονται, 12 υποχωρούν και οκτώ διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει σημαντικά κέρδη κατά 2,27% στις 41,07 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται κατά 1,73%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,43%, η Eurobank κατά 3,85% και η Alpha Bank κατά 2,75%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Folli-Follie, EΥΔΑΠ και Μυτιληναίου εμφανίζουν άνοδο πέριξ του 1,5% ενώ στο 1% διαμορφώνονται τα κέρδη για τις ΔΕΗ και Jumbo. Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή υποχωρεί κατά 3,40% και η ΓΕΚ Τέρνα κατά 1,70%.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, σε δεσμευτική συμφωνία για την κοινή διαχείριση των χρηματοδοτήσεων και των συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις κατέληξαν σήμερα οι Eurobank, Alpha Bank και KKR Credit. Συγκεκριμένα, οι τρεις τράπεζες συμφώνησαν να αναθέσουν σε μία πλατφόρμα, υπό τη διαχείριση της Pillarstone, τη διαχείριση του όλου project, στο οποίο πιθανώς θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Η πλατφόρμα θα παρέχει σε μεγάλους Έλληνες εταιρικούς οφειλέτες νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για τη λειτουργία τους προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών. Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο θετικό αποτέλεσμα καθώς η απόδοση των επιχειρήσεων θα ανακάμπτει.

Στα της διαπραγμάτευσης, σειρά ρηξικέλευθων προτάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατέθεσε στους Ευρωπαίους εταίρους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται αξιωματούχους του Ταμείου. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ πρότεινε την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080 και τη χορήγηση περιόδου χάριτος έως το 2040.

Παράλληλα, προέκρινε τη σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής, για τα επόμενα 30 – 40 χρόνια, στα τρέχοντα επίπεδα του 1,5%, μ' όλες τις αποπληρωμές των τόκων να αναβάλλονται έως την ωρίμανση των δανείων Οι προτάσεις του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους την προηγούμενη εβδομάδα και σύμφωνα μ’ αυτές, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους διατηρείται κάτω του 15% του ΑΕΠ.

Την ίδια ώρα, το απόγευμα της Κυριακής θα ψηφιστεί από την  Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Παράλληλα θα υπάρξουν και αλλαγές στο νόμο για το «πόθεν έσχες», οι οποίες θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο. Η απόφαση αυτή ελήφθη στην άτυπη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου και επιβεβαιώθηκε στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής υπό τον Νίκο Βούτση. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Τρίτη το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης.

Από την πλευρά του, εφικτούς χαρακτήρισε τους στόχους της είσπραξης 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του χρόνου και συνολικά έξι δισ. ευρώ μέχρι το 2018 ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. Μιλώντας τη Δευτέρα σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι το ταμείο θα είναι βασικός πυλώνας του νέου υπερταμείου που δημιουργείται.

Οι προοπτικές που διαμορφώνονται στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, βρέθηκαν τέλος, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με την ομόλογό του της Βουλγαρίας Τεμενούτσκα Πέτκοβα στην Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, με την ευκαιρία της τελετής εγκαινίων των εργασιών του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP που θα λάβει χώρα την Τρίτη.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα