Στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών

Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2005 13:51

Το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα χαμηλές τις εξαγωγές ελληνικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες, όπως είπε, ανέρχονται στο 7,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ στη Γερμανία αντιστοιχούν στο 40% του ΑΕΠ και στο Βέλγιο στο 95% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, το οποίο έχει ανέλθει στα 27 δισ. δολάρια και απέδωσε την εξέλιξη αυτή στην χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, στην αποθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας και στην απουσία μιας κρίσιμης μάζας επιχειρήσεων εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Η λέξη κλειδί, όπως είπε ο υπουργός για την ενίσχυση των εξαγωγών είναι η εξωστρέφεια. Σε αυτήν αναμένεται να συμβάλει το νέο επιχειρηματικό σχέδιο του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) για την ενίσχυση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

- Την διενέργεια έρευνας μέσα απο την οποία θα καθοριστούν οι αγορές στόχοι για τα ελληνικά προϊόντα.

- Η προώθηση ειδικού προγράμματος για τα ελληνικά προϊόντα διατροφής, όπως το ελαιόλαδο.

- Την πραγματοποίηση 8 επιχειρηματικών αποστολών στις ΗΠΑ, στον Καναδά, την Αραβία, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Πολωνία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

- Τη διενέργεια παγκόσμιου συνεδρίου για την προβολή της Μεσογειακής Διατροφής το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

- Τη συμμετοχή σε 45 Διεθνείς Εκθέσεις 600 ελληνικών επιχειρήσεων.

- Την αναβάθμιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών σε στρατηγικό όργανο χάραξης της εξωτερικής πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα