Δέκα αξιολογήσεις... σε μία

«Άσκηση αξιοπιστίας για την Ελλάδα»
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 15:13
UPD:17:59
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Έως τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, τον ερχόμενο Οκτώβριο, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει 43 μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι 10 φορές περισσότερο από μία κανονική αξιολόγηση σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος κάνει λόγο για άσκηση αξιοπιστίας της χώρας.

 Έως το Eurogroup της 24ης Μαϊου, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει εκπληρώσει 18 προαπαιτούμενα. Το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο που πέρασε από την ελληνική Βουλή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εξέτασης προς έγκριση από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό παράγοντα, η συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι μέχρι στιγμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά υπάρχει πολύ μεγάλος βαθμός συναίνεσης και του ΔΝΤ, με το οποίο υπάρχουν ακόμη ορισμένες διαφορές, όπως το ύψος του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα  (3,5% του ΑΕΠ εισηγείται η Ευρωζώνη, 2,5% το ΔΝΤ, για το 2018).

Ακόμη δεν είναι γνωστές οι πλήρεις λεπτομέρειες του προληπτικού μηχανισμού λήψης μέτρων στην περίπτωση απόκλισης των στόχων (σ.σ. "κόφτης"), ο οποίος σύμφωνα με την ίδια πηγή θα θεσμοθετηθεί τώρα και θα είναι αντικειμενικός, λειτουργώντας αυτόματα. Πάντως, επιδίωξη του Eurogroup είναι να αφορά μη ελαστικές δαπάνες (σ.σ. μισθούς και συντάξεις).

Το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών εκτιμά ότι το 2017 θα επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ μια συμφωνία για το χρέος θα έδινε δυναμική και στην προοπτική άρσης των capital controls. Από τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό αναμένεται άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,2% του ΑΕΠ έως το 2018. 

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η τρέχουσα αξία των υφιστάμενων ακινήτων στο αντίστοιχο ταμείο εκτιμάται στα 6 δις έως το 2018. Εκτιμάται πάντως ότι το ελληνικό κράτος διαθέτει χιλιάδες περιουσιακά στοιχεία προς ιδιωτικοποίηση, πολλά από τα οποία έχουν εμπορική αξία.

Το πώς θα ιδιωτικοποιηθούν, θα το αποφασίσουν οι ειδικοί, στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων (στο εποπτικό συμβούλιο θα συμμετάσχουν δύο μέλη - επιλογές των θεσμών), σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα