DW: Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για το χρέος

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 13:19
UPD:13:22
EPA/RAINER JENSEN

Τόσο ο υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (δεξιά), όσο και ο κομματικός του σύντροφος από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ, ζήτησαν ελάφρυνση του χρέους. 

Η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup στις 24 Μαΐου έχει ξεκινήσει και οι Γερμανοί αναλυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον πώς θα καταλήξει η διαπραγμάτευση κυρίως, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους.

Τόσο ο υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όσο και ο κομματικός του σύντροφος από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ, ζήτησαν ελάφρυνση του χρέους. Ο Γκάμπριελ μάλιστα, έσπευσε να προσθέσει ότι η ελληνική οικονομία κινείται και πάλι και ότι αυτό το «ευαίσθητο λουλούδι» θα πρέπει να ενισχυθεί.

«Να παραμείνουν οι πιέσεις»

Ο σχολιαστής της Stuttgarter Zeitung εκφράζει την αντίθεσή του σ’ αυτήν την ανάγνωση της ελληνικής οικονομίας. «Από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας με τον συνασπισμό του η ελληνική οικονομία μαραζώνει. Με την πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης απέναντι τους δανειστές ο Τσίπρας ώθησε τη χώρα το 2015 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» παρατηρεί και συνεχίζει:

«Για τις ζημίες που προκάλεσε θα πρέπει τώρα να πληρώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι με το τρίτο πακέτο. Μόνο για τη στήριξη των τραπεζών χρειάστηκαν 5,4 δισ. ευρώ. Θα ήταν ανεύθυνο να επαινείται κι από πάνω αυτή η αναξιόπιστη πολιτική με ελάφρυνση του χρέους. Θα ενθάρρυνε την κυβέρνηση Τσίπρα να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις. Με την ελάφρυνση χαλαρώνουν οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις (…).

Άρα δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για την ελάφρυνση του χρέους. Μπορεί κανείς να περιμένει μέχρι το καλοκαίρι του 2018 για να δει εάν εφαρμόστηκαν οι δομικές μεταρρυθμίσεις. Διότι μόνο όταν καταστεί η ελληνική οικονομική ανταγωνιστική, θα μπορούσε τυχόν απομείωση του χρέους θα βοηθούσε στη βιωσιμότητα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα