Του Νίκου Μπέλλου
Βρυξέλλες,
«Έχουμε μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ στο θέμα του χρέους, ωστόσο σημειώνεται πρόοδος», δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης αναφερόμενη στις χθεσινές μαραθώνιες συζητήσεις στην Ομάδα Εργασίας του Εurogroup (EWG), που συνεχίζονται και σήμερα στις Βρυξέλλες.
Στις χθεσινές συζητήσεις διαπιστώθηκε πλήρης συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων τόσο στο βασικό πακέτο της αξιολόγησης των 5,4 δισ. ευρώ, όσο και στο εφεδρικό των 3,6% και συγκεκριμένα στο θέμα της αυτόματης ενεργοποίησης του μηχανισμού για τη λήψη μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ υπάρχει συμφωνία για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για το εφεδρικό πακέτο, προφανώς γιατί ο διεθνής οργανισμός περιμένει να δει τις τελικές κινήσεις της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του χρέους.
Στη συνεδρίαση του EWG χθες συζητήθηκε η δέσμη μέτρων που έχει υποβάλει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), η οποία προβλέπει επιμήκυνση κατά 5 έτη της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα, το πάγωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, και την εξαγορά από τους Ευρωπαίους μέρος των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Για τα παραπάνω θέματα δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία, ενώ κυρίως για την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ΕΜΣ υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις από τουλάχιστον τέσσερις βόρειες χώρες, οι οποίες επικαλούνται εσωτερικό πολιτικό πρόβλημα να περάσουν μια τέτοια απόφαση.
Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, οι διαφορές είναι προς το παρόν μεγάλες για το χρέος, γιατί ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι τα μέτρα που συζητούν οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν λύση σε βάθος χρόνου, αλλά περιορίζονται σε μια διαχείριση για τα επόμενα χρόνια και φυσικά δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα.
Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες ωστόσο σημειώνουν ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μέχρι τις 24 Μαίου θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ και στο θέμα του χρέους.