Boeing: Πακέτο 53 εκατ. δολ., για το νέο αφεντικό της, James McNerney

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2005 08:15

ΠΑΚΕΤΟ 53 εκατ. δολ., συμπεριλαμβανομένων και 25 εκατ. δολ. σε μετοχές, όσα δηλ. θα έπαιρνε ως εκτελεστικός διευθυντής της 3M Co., θα εισπράξει ο James McNerney, που έγινε εκτελεστικός διευθυντής της Boeing Co. την 1η Ιουλίου.

Το νέο αφεντικό της Boeing Co., ο James McNerney, αναλαμβάνει τα ηνία μιας από τις πιο γνωστές εταιρείες στον κόσμο, καθώς μάχεται να αποτρέψει την εμπορική απειλή από την ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της, Airbus.

Ο McNerney θα εισπράξει ετήσιο μισθό 1,75 εκατ. δολ. και μπόνους 4,03 δισ. δολ. ετησίως, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας Boeing, στην αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Boeing, για περίπου τέσσερα χρόνια, και πρώην επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής μηχανών αεροσκαφών, General Electric Co., ο McNerney, 55 ετών, θα ηγηθεί των προσπαθειών της Boeing να ξαναπάρει τον τίτλο της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής επιβατικών αεροσκαφών, στον κόσμο, από την Airbus SAS. Ο ίδιος θα πρέπει να ανασχηματίσει τις διαφορές με το Πεντάγωνο, μετά το σκάνδαλο των προμηθειών, που κόστισε στην εταιρεία τα αποκλειστικά δικαιώματα ανεφοδιασμού των τάνκερ της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ύψους 23 δισ. δολαρίων.

Επιπροσθέτως, κατά τη συνταξιοδότησή του, ο ΜcNerney, θα λάβει συνολικά 22 εκατ. δολ., σύμφωνα με την εταιρεία. Το συμβόλαιό του, είναι διάρκειας τριών ετών και μπορεί να ανανεωθεί για δύο επιπλέον χρόνια.

Ο ίδιος θα έχει κάλυψη ασφάλειας ζωής, αξίας 267.937 δολ., τη χρήση αυτοκινήτων και αεροσκαφών της εταιρείας, συμμετοχή σε κλαμπ και οικονομικές υπηρεσίες. Τα έξοδα μετακόμισής του, στην περιοχή του Σικάγο, επίσης θα καλυφθούν από την εταιρεία. Η Boeing, δεν έδωσε την ακριβή αξία αυτών των εξόδων.

Η 3M, που παράγει περισσότερα από 55.000 προϊόντα, αύξησε πέρυσι την αποζημίωση του McNerney κατά 32%, καθώς ο ίδιος βοήθησε στην αύξηση των καθαρών κερδών της εταιρείας, για τρίτο συνεχόμενο έτος, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους της. Το συνολικό πακέτο των 14,3 εκατ. δολ., συμπεριελάμβανε 1,62 εκατ. δολ. μισθό, μπόνους 3,52 εκατ. δολ. και μετοχές αξίας 8,35 εκατ. δολ., σύμφωνα με την εταιρεία.

Οι μετοχές της 3Μ, αναρριχήθηκαν κατά 53% υπό τη διοίκηση του McNerney, έναντι μείωσης 7,5% των μετοχών της Boeing και υποχώρησης 26% των μετοχών της General Electric, κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αξία της Boeing, είναι ελαφρώς χαμηλότερη από της 3Μ, στα 55,6 δισ. δολ., την 1η Ιουλίου, είχε περισσότερα από τα διπλάσια έσοδα πέρυσι, στα 52,5 δισ. δολ., και περισσότερο από τον διπλάσιο αριθμό εργαζομένων, στους 159.000 ανθρώπους.

Ο McNerney, πήρε τη θέση του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας James Bell, 57 ετών, ο οποίος κατείχε και τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας, για τρεις μήνες, μετά την απόλυση του Harry Stonecipher, για εξωσυζυγική σχέση του, με μία υπάλληλο. Ο Stonecipher, 69 ετών, βγήκε από την σύνταξη τον Δεκέμβριο του 2003, μετά το σκάνδαλο των επιχορηγήσεων, που οδήγησε στην παραίτηση του προκατόχου του, Philip Condit.

Η εταιρεία, αντιμετωπίζει τώρα, πιθανό ανταγωνισμό για τη συμφωνία των τάνκερ με την μητρική της Airbus, European Aeronautic Defense & Space Co. Η Boeing πρέπει να ανταγωνιστεί ξανά για το συμβόλαιο ύψους 3,3 δισ. δολ., που είχε κερδίσει το 2001 για την ανανέωση των μεταφορών με C-130.

Οι μετοχές της Boeing, μέλους του δείκτη Dow Jones Industrial Average (DJIA) μαζί με τις μετοχές της 3M, υποχωρούσαν 1,13 δολ., φθάνοντας σήμερα στα 64,29 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Πέρυσι, οι μετοχές της Boeing, σημείωσαν άνοδο 30%.

Η Lockheed Martin Corp., είναι η μεγαλύτερη εταιρεία συμβολαίων άμυνας των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα