Ν. Κορέα: Μείωση της εμπιστοσύνης καταναλωτών, σταθερά τα επιτόκια

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2005 09:00

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ, για τρίτο μήνα, τον Ιούνιο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Ν. Κορέα, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ, για να αναζωογονήσει την ανάπτυξη στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας.

Ο δείκτης της εμπιστοσύνης καταναλωτών, υποχώρησε στο 94,5, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Web site της. Ο δείκτης κάτω από το 100, καταδεικνύει ότι οι απαισιόδοξοι υπερέβησαν τους αισιόδοξους. Η Bank of Korea, διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 3,25%, κατά τη σημερινή σύσκεψη των μελών της. Και οι 15 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν τη διατήρηση των επιτοκίων.

«Η οικονομία, είναι ιδιαίτερα αδύναμη για να στηρίξει μία άνοδο των επιτοκίων», ανέφερε ο Cheong Mun Kun, οικονομολόγος του Samsung Economic Research Institute, συμπληρώνοντας: «Η Κεντρική Τράπεζα, δεν θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι να δει καθαρά, ότι υπάρχουν στοιχεία ανάκαμψης της εσωτερικής ζήτησης».

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Ν. Κορέας, Roh Moo Hyun, μειώνει τους φόρους και αυξάνει τις δαπάνες, για να στηρίξει την οικονομία της χώρας του, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, σε συνδυασμό με την υποχώρηση, 10%, του εθνικού νομίσματος της χώρας, ουόν, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, έβλαψαν τις εξαγωγές της χώρας πέρυσι. Η Bank of Korea, στις 5 Ιουλίου, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη, για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, στο 3,8%, από 4% που προέβλεπε, επικαλούμενη τις υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν, τιμές του πετρελαίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα