Αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω πετρελαίου

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2005 10:05
UPD:11:10

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών απομακρυνόμενοι από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών στα οποία έκλεισαν την Τετάρτη.

Αρνητικά επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα η χθεσινή υποχώρηση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/07/07/1068730.htm και το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών του μαύρου χρυσού.

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ στην Ασία φθάνοντας τα 61,53 δολάρια το βαρέλι http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/07/07/1068809.htm . Η αγορά εκφράζει φόβους ότι οι τροπικές καταιγίδες που σαρώνουν τον κόλπο του Μεξικού θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην αμερικανική παραγωγή.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 5.220,2 μονάδες (-0,2%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.263,7 μονάδες (-0,4%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.589,4 μονάδες (-0,6%).

Η μετοχή της εταιρείας ποτών Diageo υποχωρεί κατά 2,3%. Η εν λόγω εταιρεία έκανε σήμερα λόγο για επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σήμερα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια. Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία θα ανακοινώσει την απόφασή της στις 14:00 ώρα Ελλάδας, δέχεται μεγαλύτερες πιέσεις για να μειώσει τα επιτόκια εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών στοιχείων που οδήγησαν τη λίρα σε χαμηλό 19 μηνών έναντι του δολαρίου.

Η απόφαση της ΕΚΤ θα ανακοινωθεί στις 14:45. Η ΕΚΤ δέχεται πολιτική πίεση να μειώσει τα επιτόκια για να ενισχύσει την ανάπτυξη στη ζώνη ευρώ των 12, ύστερα από την επί δύο χρόνια διατήρησή τους στο 2%, ενώ την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, συνέστησε μεγαλύτερη παρακολούθηση των αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου (hedge-fund).

Τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι διαρθρωτικά και δεν πρόκειται να λυθούν με μείωση των επιτοκίων, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Χαϊμέ Καρουάνα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας. Οι νομισματικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες στη ζώνη ευρώ δεν αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Καρουάνα σημείωσε πως η ΕΚΤ αναλύει επί του παρόντος ευρέος φάσματος οικονομικούς δείκτες, αποσκοπώντας στη διατήρηση της μεσοπρόθεσμης σταθερότητας των τιμών. Πρόσθεσε ακόμη πως τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία οφείλονται σε άλλους παράγοντες, διαρθρωτικής φύσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα