Διορθωτικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016 10:59
UPD:11:03
SOOC/Menelaos Myrillas

Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές παίρνουν «ανάσα», μετά το χθεσινό ράλι, το οποίο ξεπέρασε το +3%.

Αυτή τη στιγμή (10.55), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,50% στις 626,12 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει πτώση κατά 0,82% στις 175,64 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 6,11 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 14 ενισχύονται, 22 υποχωρούν και εννέα διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες κατά 0,65% στις 41,19 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς διολισθαίνει κατά 0,70%, η Εθνική Τράπεζα κατά 0,33%, η Eurobank κατά 0,80% και η Alpha Bank κατά 0,87%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της Coca – Cola HBC υποχωρούν άνω του 2%, ενώ ο ΟΠΑΠ εμφανίζει απώλειες της τάξης του 1,75%. Πτώση κατά 1,50% σημειώνει και η ΔΕΗ. Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται κατά 1,05% και η Viohalco κατά 0,70%.

Στα της διαπραγμάτευσης, αύριο θα πραγματοποιηθεί - εκτός απροόπτου - η νέα συνεδρίαση του Euro Working Group προκειμένου να συζητηθούν περαιτέρω οι τρεις «πυλώνες» με τα μέτρα για το χρέος (βραχυπρόθεσμος, μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος). Επίσης, θα συνεχιστούν οι επαφές με το «κουαρτέτο»  -δεν αναμένεται να υπάρξει επάνοδος των τεσσάρων στην Αθήνα μέχρι το επόμενο Eurogroup- προκειμένου να κλείσει οριστικά η συμφωνία, το λεγόμενο Staff Level Agreement, ει δυνατόν μέχρι την Κυριακή.

Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει ένα ακόμη νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια, πακέτο έμμεσων φόρων, τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών και τις ιδιωτικοποιήσεις. Η ψήφισή του θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 23 Μαΐου ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να μεταβεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου έχοντας εκπληρώσει τα όσα συμφωνήθηκαν προχθές στο έκτακτο Eurogroup.

Την ίδια ώρα, με τρία ειδικά προγράμματα, σχεδιασμένα για την ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρηματικών πάρκων τοπικής εμβέλειας, συνολικού προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ, εισέρχεται το υπουργείο Βιομηχανίας στη διαδικασία αξιοποίησης των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ.

Τα προγράμματα αυτά, που αποτελούν προτάσεις της υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιας για τη Βιομηχανία Θεοδώρας Τζάκρη, βρίσκονται στη φάση της τελικής τους «ωρίμανσης», καθώς τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η έγκρισή τους και εντός του επόμενου τριμήνου αναμένεται να ολοκληρωθεί τόσο η προετοιμασία των προσκλήσεων προς τους δικαιούχους όσο και η οριστικοποίηση των οδηγών εφαρμογής για την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Οι οριστικές προσκλήσεις αναμένεται να εκδοθούν το φθινόπωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή) θα κυμανθεί στα 170 εκατομμύρια ευρώ σε αυτήν τη φάση, αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι των δράσεων του ΕΠΑΝΕΚ που αρχίζουν φέτος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα