Υπό πίεση παραμένει η στερλίνα

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2005 12:37

NEO χαμηλό 19 μηνών κατέγραψε σήμερα η στερλίνα έναντι του δολαρίου, την ώρα που οι βρετανικές αρχές εκφράζουν φόβους και για νέα χτυπήματα http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/07/08/1069318.htm .

Το πρωί, η στερλίνα άγγιξε τα 1,7363 δολάρια, καταγράφοντας υποχώρηση σε ποσοστό 0,5% σε σχέση με χθες και 9% από τις αρχές του έτους. Στις 12:19 ώρα Ελλάδος, η στερλίνα ισοδυναμούσε με 1,7379 δολάρια.

«Τα χθεσινά γεγονότα έλαβαν χώρα τη στιγμή που η αγορά θεωρούσε τη βρετανική οικονομία ευάλωτη ούτως ή άλλως. Η πιθανότητα μείωσης των βρετανικών επιτοκίων συστηματικά αυξάνεται και η πίεση στη στερλίνα θα συνεχιστεί», εκτιμά ο υπεύθυνος για θέματα στρατηγικής της Caylon στις αγορές συναλλάγματος Κρίστγιαν Κάσικοφ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Βρετανία αναθεώρησε την αύξηση του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, για δεύτερη φορά προς τα κάτω, ορίζοντας τον προβλεπόμενο ετήσιο ρυθμό αύξησής του στο 2,1%, το χαμηλότερο εδώ και μία διετία, έναντι των προηγούμενων προβλέψεων για 2,7%. Ολα αυτά έχουν ωθήσει διάφορες ομάδες, από συνδικαλιστικές οργανώσεις μέχρι λόμπι εργοδοτών, να ζητούν μείωση των επιτοκίων, ώστε να τονωθεί η οικονομία.

Η ανάπτυξη της τάξης του 3 με 3,5%, που προέβλεψε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, για φέτος, μοιάζει ίσως δύσκολος στόχος. Οι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι θα χρειαστεί τριμηνιαία ανάπτυξη κατά μέσο όρο 1%. Η Βρετανία όμως το πέτυχε αυτό μόνο μία φορά εντός των τελευταίων 20 τριμήνων.

Ως γνωστόν, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε χθες αμετάβλητα στο 4,75% τα επιτόκια για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα, αλλά οικονομολόγοι θεωρούν πολύ πιθανή μια μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Οι προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων ενισχύθηκαν, πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, στον απόηχο των εκρήξεων. Αλλά και πριν από το χθεσινό συμβάν, η πλειονότητα των αναλυτών ανέμενε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης των επιτοκίων τον Αύγουστο, καθώς ο κινητήριος μοχλός της βρετανικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτικές δαπάνες ιδιωτών, επιβραδύνθηκαν απότομα.

Ο τομέας της λιανικής θεωρεί ότι πέντε αυξήσεις επιτοκίων μεταξύ Νοεμβρίου του 2003 και Αυγούστου του 2004, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, κατάφεραν πλήγμα στο πορτοφόλι του καταναλωτή.

Παράλληλα, ο τομέας της μεταποίησης μοιάζει να οδεύει προς συρρίκνωση και δεν φαίνεται να μπορεί να αναλάβει το βάρος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • GBPUSD



Σχολιασμένα