ΕΚΤ: Αυξήθηκαν οι κίνδυνοι του πληθωρισμού, λέει ο Axel Weber

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2005 12:41

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ οι κίνδυνοι του πληθωρισμού από τις 2 Ιουνίου, ημέρα της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και το ευρώ υποχώρησε, καταδεικνύοντας, ότι, δεν υπάρχει βιασύνη για την αλλαγή των βασικών επιτοκίων δανεισμού, σύμφωνα με το μέλος της ΕΚΤ, Axel Weber.

«Οι κίνδυνοι σε επίπεδα τιμών έχουν αυξηθεί ελαφρώς από την τελευταία μας απόφαση, ειδικότερα εξ αιτίας της ανάπτυξης της αγοράς πετρελαίου», είπε ο Weber, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Οι κίνδυνοι σε επίπεδα τιμών έχουν αυξηθεί ελαφρώς από την τελευταία μας απόφαση, ειδικότερα εξ αιτίας της ανάπτυξης της αγοράς πετρελαίου», είπε ο Weber σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη Φραγκφούρτη. Χθες, η ΕΚΤ, διατήρησε αμετάβλητα, στα χαμηλότερα επίπεδα έξι δεκαετιών, τα βασικά επιτόκια δανεισμού, στο 2%.

Η ΕΚΤ δεν έχει αλλάξει τα επιτόκια από τον Ιούνιο του 2003, καθώς η οικονομική ανάπτυξη των 12 χωρών μελών της Ε.Ε., που συναλλάσσονται με το ευρώ, υστερεί της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ για 13ο έτος, σε σύνολο 14 ετών, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Silvio Berlusconi και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Απασχόλησης, Wolfgang Clement, ζήτησαν από την ΕΚΤ, να κάνει περισσότερα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της περιφέρειας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, είπε μετά τη χθεσινή απόφαση, ότι πληθωρισμός ενδέχεται να μην υποχωρήσει κάτω από το όριο του 2%, που έχει θέσει η τράπεζα για φέτος, καθώς οι τιμές του πετρελαίου, υπερέβησαν τα 60 δολ. το βαρέλι και η υποχώρηση του ευρώ σε ποσοστό 12% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ φέτος, καθιστά τις εισαγωγές πιο ακριβές.

«Ακόμη η οικονομία επηρεάζει τις τιμές προς την αντίθετη κατεύθυνση», είπε ο Weber, συμπληρώνοντας: «Θα συνεχίσουμε την πολιτική της αναμονής και της ανάλυσης των στοιχείων, όταν αυτά θα βγουν τους ερχόμενους μήνες. Για τώρα βλέπουμε, ότι, η προοπτική της οικονομίας έχει παραμείνει ανέπαφη».

Στις 2 Ιουνίου, η ΕΚΤ, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη φέτος, στο περίπου 1,4% από 1,6%. Επίσης είπε, ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί, κατά περίπου 2% το επόμενο έτος και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1,5%.

Η υποχώρηση του ευρώ, ενδέχεται να ωθήσει την ΕΚΤ να αναθεωρήσει αυτές τις προβλέψεις της, καθώς αυτή, καθιστά τα ευρωπαϊκά καταναλωτικά αγαθά πιο φθηνά στο εξωτερικό, της στιγμή, που αυξάνει απότομα την επίδραση από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Η πρόβλεψη της τράπεζας αναφέρει, ότι το ευρώ, θα είναι στο 1,29 έναντι του δολαρίου φέτος και το επόμενο έτος. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ήταν στο 1,1904 δολ., σήμερα στις 9:23' π.μ., ώρα Φραγκφούρτης.

«Εξετάσαμε τα πάντα πριν από τη λήψη της τελευταίας μας απόφασης», είπε ο Weber, καταλήγοντας: «Στην παρούσα φάση, βρίσκουμε τα τρέχοντα βασικά επιτόκια δανεισμού, τα κατάλληλα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα