Ολο το σχέδιο νόμου για το εμπόριο - διεύρυνση του ωραρίου (Μέρος 2)

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2005 16:41

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης

¶ρθρο 11

Το άρθρο 23 του ν.2224/1994 (ΦΕΚ 112Α) τροποποιείται, ως εξής :

«1. Καθιερώνεται, σε εθνική κλίμακα, ενιαίο πλαίσιο ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων κάθε είδους, με εξαίρεση αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 14 του ν. 2194/1994 (ΦΕΚ 34 Α’). Το ανωτέρω πλαίσιο ωραρίου καθορίζεται για τις καθημερινές ημέρες μέχρι την 21.00 ώρα και το Σάββατο μέχρι την 20.00 ώρα.

2. Το πλαίσιο ωραρίου της προηγούμενης παραγράφου μπορεί, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες της περιοχής, να παρατείνεται κατά χρόνο σε όλο το νομό ή σε ορισμένη περιοχή αυτού, με αποφάσεις των οικείων νομαρχιακών συμβουλίων, που δημοσιεύονται στον ημερήσιο και τοπικό τύπο. Οι αποφάσεις του προηγούμενου εδαφίου λαμβάνονται ύστερα από γνώμη των ενδιαφερόμενων οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων, που παρέχεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών από την σχετική πρόσκληση. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, οι αποφάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων εκδίδονται χωρίς την ανωτέρω γνώμη.

3. Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις της παραγράφου 1 και τις αποφάσεις που εκδίδονται κατά την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού, επιβάλλονται κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 42 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α’), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 23 του ν. 1957/1991 (ΦΕΚ 114 Α’)».

¶ρθρο 12

Το άρθρο 15 του ν. 802/1978 (ΦΕΚ 121Α), όπως ισχύει αντικαθίσταται, ως εξής :

«1. Επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές δύο φορές το χρόνο (τακτικές εκπτώσεις), στις εξής μόνο περιπτώσεις:

α) για διάστημα πέντε (5) εβδομάδων από την 20η Ιανουαρίου κάθε έτους, εφόσον συμπίπτει με ημέρα Δευτέρα, άλλως από την αρχή της πρώτης εβδομάδας, μετά την παραπάνω ημερομηνία.

β) για διάστημα έξι (6) εβδομάδων από την 15η Ιουλίου κάθε έτους, εφόσον συμπίπτει με ημέρα Δευτέρα, άλλως από την αρχή της πρώτης εβδομάδας, μετά την ανωτέρω ημερομηνία.

Τριάντα ημέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων σύμφωνα με τις περιπτώσεις α’ και β’, απαγορεύεται στους υπεύθυνους των εμπορικών καταστημάτων να ανακοινώνουν, προς το κοινό, εκπτώσεις ή προσφορές με οποιοδήποτε τρόπο, ιδίως με διαφήμιση, επιστολές ή ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων. Η αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου υπόκεινται στις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 31 του Αγορανομικού Κώδικα και, επί πλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν. Ο όρος επιχείρηση εκλαμβάνεται με την έννοια του άρθρου 4στ του Ν. 703/1977. Το πρόστιμο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας όπου τελείται η παράβαση, ύστερα από γνώμη Επιτροπής η οποία συγκροτείται με απόφαση του και αποτελείται, από ένα υπάλληλο της Περιφέρειας και δύο υπαλλήλους της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά, για τις παραβάσεις που τελούνται στα όρια της Περιφέρειας Αττικής, τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

2. Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερομένων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος των υπευθύνων, με απόφαση του Νομάρχη της οικείας Ν.Α. όπου τελείται η παράβαση, πρόστιμο χιλίων (1000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

3. Επιτρέπονται οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή προϊόντων ορισμένης κατηγορίας, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τις δέκα (10) συνεχόμενες ημέρες, εφόσον αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και νέα τιμή των προϊόντων, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προσφερόμενα προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η προσφορά ειδών, των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει το κατάστημα. Νέα προσφορά του ίδιου προϊόντος δεν επιτρέπεται πριν παρέλθουν εξήντα (60) ημέρες από την προηγούμενη. Ο υπεύθυνος κάθε εμπορικού καταστήματος οφείλει να ανακοινώνει στη διεύθυνση εμπορίου της οικείας Ν.Α. τις προσφορές που προτίθεται να κάνει, τουλάχιστον μια ημέρα πριν από την έναρξή τους. Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα προσφερόμενα προϊόντα και η χρονική διάρκεια της προσφοράς.

4. Αν οι προσφορές είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό μείωσης των τιμών των προσφερόμενων προϊόντων ή ως προς την ποσότητα αυτών ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση ή αν παραβιάζονται οι διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου, επιβάλλεται, σε βάρος των υπευθύνων, με απόφαση του Νομάρχη της οικείας Ν.Α. όπου τελείται η παράβαση, πρόστιμο πεντακοσίων (500) μέχρι πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου επιβάλλεται πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 31 του Αγορανομικού Κώδικα.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. αποτελούν πόρο του κρατικού προϋπολογισμού και ανακοινώνονται στη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την επιβολή τους.

5. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού, δεν εφαρμόζονται σε προσφορές προϊόντων παντοπωλείου.

¶ρθρο 13

Η περίπτωση α : της παρ.1 του άρθρου 24 του ν. 2941/2001 (ΦΕΚ 201 Α’), τροποποιείται ως εξής :

?α. Ως κόστος αγοράς θεωρείται η τιμή μονάδας του προϊόντος, που αναγράφεται στο τιμολόγιο του προμηθευτή, αφαιρουμένων των εκπτώσεων που αναφέρονται στο τιμολόγιο ή αποδεικνύονται με πιστωτικά σημειώματα, ανεξάρτητα αν οι εκπτώσεις είναι βασικές ή εξαρτώνται από τον κύκλο εργασιών ή αναφέρονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συνυπολογιζομένων στο κόστος του Φ.Π.Α. και των λοιπών δασμών και φόρων, που τυχόν επιβάλλονται, καθώς και των μεταφορικών, εφόσον δεν εμπεριέχονται στην τιμολογιακή τιμή?.

¶ρθρο 14

Τιμές προϊόντων σε περιοχές ελεγχόμενης πρόσβασης

1. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται τα βασικά είδη βιοτικής ανάγκης, τα οποία προσφέρονται υποχρεωτικά στα κυλικεία που λειτουργούν σε χώρους, των οποίων την κυριότητα ή εκμετάλλευση έχουν το δημόσιο, τα ν.π.δ.δ., οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και οι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς και το ανώτατο όριο των τιμών λιανικής πώλησης των προϊόντων αυτών και το ποσοστιαίο κέρδος που υπολογίζεται επί των τιμών αυτών. Με απόφαση του ιδίου Υπουργού, μπορεί να ορίζεται ποσοστιαία, κατ’ έτος, αύξηση στις τιμές ορισμένων από τα προϊόντα του προηγούμενου εδαφίου.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, ύστερα από αίτηση του αρμοδίου, κατά περίπτωση, δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, να εξαιρούνται από την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου χώροι που ανήκουν στην κυριότητα ή εκμετάλλευση των αντίστοιχων δήμων και κοινοτήτων.

2. Αν διενεργείται δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, με αντικείμενο τη μίσθωση χώρου, που ανήκει στην κυριότητα ή εκμετάλλευση των φορέων της προηγούμενης παραγράφου, για τη λειτουργία εντός του χώρου αυτού, κυλικείου ή την εκμετάλλευση υπάρχοντος κυλικείου, το ανώτατο όριο της τιμής λιανικής πώλησης των προϊόντων που αναφέρονται στην παρ. 1, καθώς και το ανώτατο όριο της τιμής λιανικής πώλησης άλλων προϊόντων που προσδιορίζει, κατά την κρίση του, ο φορέας που διεξάγει το διαγωνισμό, αποτελούν υποχρεωτικό και ουσιώδη όρο της σχετικής προκήρυξης.

3. Ειδικά, αν διενεργείται δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, με αντικείμενο τη μίσθωση του χώρου που ανήκει στην κυριότητα ή εκμετάλλευση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού ή νομικών προσώπων και επιχειρήσεων αυτών, για τη λειτουργία κυλικείου ή την εκμετάλλευση υπάρχοντος κυλικείου εντός του χώρου αυτού, η επιλογή προϊόντων πέραν των αναφερομένων στην παρ. 1, ο καθορισμός της τιμής λιανικής πώλησης αυτών και η, κατ’ έτος αναπροσαρμογή της τιμής, γίνονται με απόφαση του κατά περίπτωση, αρμόδιου νομαρχιακού, δημοτικού, και κοινοτικού συμβουλίου ή με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου ή της επιχείρησης.

4. Οι τιμές λιανικής πώλησης των προϊόντων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και οι τιμές λιανικής πώλησης και άλλων προϊόντων, πέραν αυτών που αναγράφονται σε προκηρύξεις δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών, είναι δεσμευτικές για όσους μισθώνουν ή εκμεταλλεύονται, με οποιαδήποτε έννομη σχέση, κυλικεία κατά τις προηγούμενες παραγράφους. Η παραβίαση των όρων του προηγουμένου εδαφίου δημιουργεί, υπέρ του εκμισθωτή, λόγο καταγγελίας της μίσθωσης, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης του μισθωτή.

5. Η άρνηση διάθεσης και η έλλειψη βασικών ειδών βιοτικής ανάγκης, η υπέρβαση της οριζόμενης για αυτά ανώτατης τιμής πώλησης, της ποσοστιαίας αύξησης αυτής και του ποσοστιαίου κέρδους επί των τιμών αυτών, καθώς και η παραπλάνηση του καταναλωτή ως προς την ποιότητα και την ποσότητα των ειδών αυτών, συνιστούν παραβάσεις για τις οποίες επιβάλλεται, ανάλογα με την βαρύτητα και την συχνότητά τους, πρόστιμο από τριακόσια (300) ευρώ μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 15 του άρθρου 30 του Αγορανομικού Κώδικα (ν.δ. 136/1946), από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, αμέσως με την βεβαίωση της σχετικής παράβασης και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Με την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζεται ειδικότερα το ύψος του προστίμου που επιβάλλεται για κάθε μια από τις παραβάσεις της παρούσας παραγράφου.

¶ρθρο 15

Πωλήσεις βιβλίων

1. Για τη λειτουργία εκθέσεων βιβλίου, σε συγκεκριμένους χώρους, υπαίθριους ή στεγασμένους, απαιτείται άδεια, η οποία χορηγείται με απόφαση του αρμόδιου κατά τόπο νομαρχιακού συμβουλίου.

2. Απαγορεύεται η λιανική πώληση βιβλίων κατά τη διάρκεια εκθέσεων βιβλίου, μέσα στον εκθεσιακό χώρο. Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι εκθέσεις βιβλίου, που διοργανώνονται από συνδικαλιστικούς φορείς του τομέα έκδοσης και εμπορίας βιβλίου. Η εξαίρεση ισχύει για μία μόνο έκθεση βιβλίου, ανά συνδικαλιστικό φορέα κατ’ έτος.

‘Όταν οι εκθέσεις βιβλίου διοργανώνονται από πανελλήνιους συνδικαλιστικούς φορείς, η εξαίρεση ισχύει για μία έκθεση, ανά νομό.

Οι εκθέσεις βιβλίου που διοργανώνονται από τους πιο πάνω φορείς στην περιφέρεια της Ν.Α. Αθηνών - Πειραιώς, απέχουν μεταξύ τους, υποχρεωτικά, τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες.

3. Επιτρέπεται η πώληση βιβλίων σε εκθέσεις ή εκδηλώσεις, εφόσον το αντικείμενό τους είναι συναφές με το περιεχόμενο των βιβλίων. Επίσης, επιτρέπεται η πώληση βιβλίων σε υπαίθριους χώρους, από φορείς εκδοτών ή βιβλιοπωλών, εφόσον αυτά έχουν εκδοθεί πριν από πέντε (5) τουλάχιστον χρόνια και διατίθενται σε μειωμένες τιμές. Οι διοργανωτές των υπαίθριων πωλήσεων βιβλίου του προηγούμενου εδαφίου, οφείλουν προηγουμένως να κοινοποιούν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης κατάσταση, που περιέχει τους όρους συμμετοχής των εκδοτών ή βιβλιοπωλών και τα προς πώληση βιβλία, κατά τίτλο, ποσότητα και τιμή διάθεσης.

4. Στους παραβάτες των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων επιβάλλεται, με απόφαση του κατά τόπο αρμόδιου νομαρχιακού συμβουλίου, πρόστιμο από τριακόσια (300) μέχρι πέντε χιλιάδες (5000) ευρώ ανάλογα με την βαρύτητα και την συχνότητα της παράβασης.

¶ρθρο 16

Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ηλεκτρονικώς Επιχειρείν

1. Συνιστάται στο Υπουργείο Ανάπτυξης Εθνικό Συμβούλιο Ηλεκτρονικώς Επιχειρείν, (Ε.Σ.Η.Ε.) το οποίο αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Υπουργού Ανάπτυξης για κάθε θέμα που είναι σχετικό με το ηλεκτρονικώς επιχειρείν και εποπτεύεται απ΄ αυτόν.

2. Το Ε.Σ.Η.Ε. συγκροτείται από τριάντα (30) μέλη. Τα μέλη του Ε.Σ.Η.Ε. ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, με θητεία δύο ετών, η οποία μπορεί να ανανεωθεί, μια ή περισσότερες φορές, για ίσο χρόνο. Στο Ε.Σ.Η.Ε. συμμετέχουν υποχρεωτικά ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ένας εκπρόσωπος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ένας εκπρόσωπος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ένας εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.Ε.), ένας εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.), ένας εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.), ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ένας εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής Ελλάδος (Σ.Ε.Π.Ε.), ένα εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών και ένα εκπρόσωπο του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Οι παραπάνω εκπρόσωποι υποδεικνύονται από τους οικείους φορείς. Τα υπόλοιπα μέλη του Ε.Σ.Η.Ε. επιλέγονται από τον ακαδημαϊκό χώρο ή τον χώρο του εμπορίου και της βιομηχανίας, και είναι πρόσωπα με ιδιαίτερη δραστηριότητα και διάκριση σε τομείς συναφείς με το ηλεκτρονικό επιχειρείν.

3. Το Ε.Σ.Η.Ε. εισηγείται στον Υπουργό Ανάπτυξης τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικώς επιχειρείν και γνωμοδοτεί για κάθε θέμα που τίθεται σε αυτό από τον Υπουργό Ανάπτυξης. Ειδικότερα στις αρμοδιότητες του Ε.Σ.Η.Ε. ανήκουν: α. Η υποβολή προτάσεων (αα) για τον σχεδιασμό της εθνικής στρατηγικής στον τομέα του ηλεκτρονικώς επιχειρείν, την τεχνολογική ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα αυτό και αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, (ββ) για την εμπέδωση πνεύματος εμπιστοσύνης του καταναλωτή κατά τις συναλλαγές του ηλεκτρονικού εμπορίου, (γγ) για την δημιουργία και ενημέρωση ενός πλαισίου ηλεκτρονικών συναλλαγών και υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, με τα κριτήρια του οποίου καθορίζονται αυτές που αποδοκιμάζονται από το δίκαιο και την κοινωνία. β. Η παρακολούθηση της εξέλιξης της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η υποβολή προτάσεων στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για την προώθηση απ΄αυτήν των απαιτούμενων εκτελεστικών μέτρων εφαρμογής αυτής. Μέλη του Ε.Σ.Η.Ε. μπορούν να συμμετέχουν στην εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνείς οργανισμούς, ύστερα από απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.

4. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ορίζεται Εκτελεστική Επιτροπή από εννέα μέλη του Ε.Σ.Η.Ε., η οποία είναι αρμόδια για τον συντονισμό των εργασιών αυτού. Με την ίδια απόφαση ορίζονται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Η.Ε. Το Ε.Σ.Η.Ε. συνεδριάζει σε ολομέλεια και σε τμήματα, που καθορίζονται με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στο Ε.Σ.Η.Ε. και στην Εκτελεστική του Επιτροπή παρέχεται η αναγκαία διοικητική υποστήριξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης.

5. Οι δαπάνες λειτουργίας του Ε.Σ.Η.Ε. και της Εκτελεστικής Επιτροπής βαρύνουν τις πιστώσεις της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το Ε.Σ.Η.Ε. μπορεί να επιχορηγείται από φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού φορέα.

6. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης που εκδίδεται μέσα σε τριάντα μέρες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καταρτίζεται ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας του Ε.Σ.Η.Ε.. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι λόγοι έκπτωσης των μελών του Ε.Σ.Η.Ε., ο τόπος συνεδριάσεων αυτού και της Εκτελεστικής του Επιτροπής και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, καθορίζεται η αποζημίωση των μελών του Ε.Σ.Η.Ε. για κάθε συνεδρία στην οποία μετέχουν.

¶ρθρο 17

Η παράγραφος 12 του άρθρου 45 του ν. 998/1979 (ΦΕΚ 289 Α) αντικαθίσταται ως εξής:

‘’ 12. Κάθε επέμβαση που προβλέπεται από τη δασική νομοθεσία στα δάση, στις δασικές και τις λοιπές εκτάσεις που τελούν υπό τη διαχείριση των δασικών υπηρεσιών, είτε για τη μεταβολή του προορισμού και τη διάθεσή τους για άλλες χρήσεις είτε για την εκτέλεση έργων μέσα σε αυτές και τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή την παροχή άλλων εξυπηρετήσεων, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους, ενεργείται πάντοτε κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος χρήσης. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) καθορίζεται το ύψος του ανταλλάγματος για κάθε κατηγορία επεμβάσεων) η διαδικασία επιβολής και είσπραξής του και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Το αντάλλαγμα αυτό, από την καταβολή του οποίου εξαιρούνται το Δημόσιο και οι φορείς που αναφέρονται στην παράγραφο 2 Β του άρθρου 13 του Ν. 1734/1987, κατατίθεται υπέρ του Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών και διατίθεται αποκλειστικά για την ανάπτυξη και προστασία των δασών το αντάλλαγμα χρήσης που καταβάλλεται σύμφωνα με την παράγραφο αυτή, οφείλεται και από τους κυρίους σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι

οποίοι κατέχουν έγκριση επέμβασης σε δά­ση, δασικές και λοιπές εκτάσεις που τελούν υπό τη διαχείριση των δασικών υπηρεσιών, εφόσον η εν λόγω έγκριση έχει εκδοθεί μετά την έναρξη εφαρμογής του ν. 2244/1994 (ΦΕΚ Α’ 168) και κατ’ εξαίρεση αποτελεί πόρο του κρατικού προϋπολογισμού. Το πιο πάνω αντάλλαγμα χρήσης καταβάλλεται σε προθεσμία ενός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί στη νόμιμη προθεσμία το ανωτέρω αντάλλαγμα χρήσης από υπαιτιότητα του κυ­ρίου του σταθμού, η οικεία δασική αρχή μπορεί να ζητήσει από το Δια­χει­ρι­στή του Συστήματος ή του Δικτύου την αποσύνδεση του σταθμού. Η αποσύνδεση, σε περίπτωση που επέλθει, θα αποκα­θί­στα­ται μόνο μετά την καταβολή του οφειλόμενου ανταλλάγματος. Ο Διαχειριστής του Συστήματος ή του Δικτύου μπορεί να μην προβεί στη διακοπή λειτουργίας του σταθμού αν κατά την κρίση του δημιουργούνται προβλήματα τεχνικής φύσεως ή επάρκειας τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας. Στην περίπτωση αυτή ο Διαχειριστής του Συστήματος ή του Δικτύου παρακρατεί το οφειλόμενο αντάλλαγμα από το ποσό που οφείλει στον κύριο του σταθμού και αποδίδει αυτό στον κρατικό προϋπολογισμό, ενημερώνοντας σχετικά την οικεία δασική αρχή.

Tο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 58 του Ν. 998/1979, αντικαθίσταται ως εξής:

΄΄2. Για την εκτέλεση έργων υποδομής, την εγκατάσταση δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, την κατασκευή υποσταθμών και εν γένει κάθε τεχνικού έργου, που αφορά την υποδομή και εγκατάσταση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έργα σύνδεσης με το Σύστημα ή το Δίκτυο όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 2773/1999 (ΦΕΚ Α' 286) και των συνοδών έργων, καθώς και των δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις απαιτείται έγκριση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας. Στην απόφαση έγκρισης μπορεί να τίθενται όροι ως προς τον τρόπο και τις θέσεις εκτέλεσης των έργων και εγκατάστασης των δικτύων ή ορισμένων γραμμών ή αγωγών των δικτύων αυτών εντός του εδάφους, καθώς και να επιβάλλεται υποχρέωση συνδυασμού αυτών με υφιστάμενο ή υπό κατασκευή δίκτυο δασικών οδών ή με άλλα τεχνικά έργα. Εγκρίσεις επέμβασης σε δασικές εκτάσεις ή δάση κατά το άρθρο 58 του Ν. 998/1979 (ΦΕΚ Α΄ 289), όπως ισχύει ή παραχωρήσεις δημοσίων δασικών εκτάσεων κατά το άρθρο 13 του Ν.1734/1987 (ΦΕΚ Α’ 189) όπως ισχύει, που έχουν εκδοθεί από το Ελληνικό Δημόσιο υπέρ ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, παραμένουν έγκυρες και ισχυρές και μετά την τυχόν δικαστική ή διοικητική αναγνώριση τρίτου προσώπου ως ιδιοκτήτη των εκτάσεων αυτών. Στην περίπτωση αυτή, ο αναγνωριζόμενος ιδιοκτήτης υπεισέρχεται αυτοδικαίως στη θέση του Δημοσίου, ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα αυτού για το αντάλλαγμα χρήσης ή το τίμημα παραχώρησης.’’

3. H παράγραφος 3 του άρθρου 58 του Ν. 998/1979 αντικαθίσταται ως εξής:

΄΄3. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου στα έργα υποδομής της προηγούμενης παραγράφου περιλαμβάνονται και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και τα συνοδά αυτών έργα. Η διάταξη της παραγράφου αυτής ισχύει από την έναρξη εφαρμογής του Ν. 2244/1994 (ΦΕΚ Α' 168)."

4. Με την επιφύλαξη των κείμενων διατάξεων περί ασφαλείας των πτήσεων επιτρέπεται εντός δασών, δασικών και λοιπών εκτάσεων που τελούν υπό τη διαχείριση των δα­σι­κών υπηρεσιών, η εγκατάσταση και λειτουργία εξοπλισμών για τη μέτρηση της ταχύτητας και των άλλων χαρακτηριστικών του ανέμου, όπως ιστών και παρεμφερών εγκαταστάσεων, κα­θώς και η εκτέλεση των τυχόν αναγκαίων έργων οδοποιίας πρόσβασης, ύστερα από έγκριση του οι­κείου Δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών, όπου δεν λειτουργεί Δασαρχείο, περι­λαμ­βανομένης και της Ατ­τικής. Η έγκριση αυτή χορηγείται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα πέντε (15) ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Για τις προαναφερόμενες επεμβάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα τυχόν αναγκαία έργα οδοποιίας πρόσβασης, δεν οφείλεται το αντάλλαγμα χρήσης που ορίζεται στην παρ. 12 του άρθρου 45 του Ν. 998/1979 (ΦΕΚ Α' 289), όπως ισχύει.

5. Για την εγκατάσταση του μετρητικού εξοπλισμού κατά την προηγούμενη παράγραφο, δεν απαιτείται η τήρηση της δια­δι­κα­σίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης κατά τις διατάξεις του Ν. 1650/1986 (ΦΕΚ Α' 160), όπως ισχύει. Η διαδικασία αυτή απαιτείται για τα τυχόν αναγκαία έργα οδοποιίας πρόσβασης.

6. Αν αποξηλωθούν οι εξοπλισμοί πριν την εγκατάσταση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια, αποκαθίσταται υποχρεωτικώς ο χώρος της οικείας επέμβασης για την αποτροπή οποιασδήποτε βλάβης της δασικής βλάστησης. Ειδικά, στην περίπτωση των έργων οδο­ποιίας πρόσβασης πρέπει να γίνεται πλήρης αποκατάσταση του χώρου της οικείας επέμβασης, εκτός αν η δασική υπηρεσία κρίνει ότι τα έργα αυτά πρέπει να διατηρηθούν για λόγους που ανάγονται στην προστασία ή διαχείριση του δασικού περιβάλλοντος.

7. Στους παραβάτες των διατάξεων του παρόντος άρθρου επι­βάλ­λον­ται οι ποινές που προβλέπονται στις διατάξεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 71 του Ν. 998/ 1979(ΦΕΚ Α' 289), όπως ισχύει.

8. Η εγκατάσταση και λειτουργία του μετρητικού εξοπλισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, δεν θεμελιώνει εμπράγματο δικαίωμα ή ενοχική σχέση επί του ακινήτου, ούτε δικαίωμα προτεραιότητας στην εν γένει αδειοδοτική διαδικασία.

¶ρθρο 18

Οι μόνιμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης, που μετακινήθηκαν στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΥΔ/ΕΠΑΝ) της Ειδικής Γραμματείας για την Ανταγωνιστικότητα του ιδίου Υπουργείου, δικαιούνται πέραν του ειδικού επιδόματος της παραγράφου 7 του άρθρου 7 του ν. 2860/2000 (ΦΕΚ 251 Α και το κίνητρο παραγωγικότητας της παραγράφου 5 του άρθρου 14 του ν. 2289/1995 (ΦΕΚ 27Α), από την μετακίνησή τους, κατά τα ανωτέρω, μέχρι την 31-1-2004.

¶ρθρο 19

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1514/1985 (ΦΕΚ 13Α), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του ν. 2919/2001 (ΦΕΚ 128 Α), προστίθεται εδάφιο, ως εξής:

«Στον Πρόεδρο και στους Αντιπροέδρους του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνάς και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.), χορηγείται μηνιαία αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης. Στα λοιπά μέλη του Ε.Σ.Ε.Τ., καταβάλλεται αποζημίωση ανά συνεδρίαση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με την ίδια απόφαση».

¶ρθρο 20

Ποσά υπερβάλλουσας ρευστότητας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μπορεί, αρχής γενομένης από την χρήση του έτους 2004, με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, να διατίθενται για την κάλυψη υποχρεώσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού είτε μέσω του λογαριασμού ‘’Εισφορά εξ εγγυήσεων φιαλών υγραερίου’’.

¶ρθρο 21

Περιφερειακοί Πόλοι Καινοτομίας

1. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μπορεί να εντάσσονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, ένας ή περισσότεροι Περιφερειακοί Πόλοι Καινοτομίας (Π.Π.Κ.) ανά Περιφέρεια της Χώρας. Ως Π.Π.Κ. νοείται η ένωση φορέων, του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που έχουν σκοπό την ενίσχυση των τεχνολογικών και καινοτομικών επιδόσεων των Περιφερειών της Χώρας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής οικονομίας.

2. Οι φορείς που συμμετέχουν στους Π.Π.Κ. μπορεί να είναι ερευνητικού και τεχνολογικού χαρακτήρα, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.), επιμελητήρια, επιχειρήσεις δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα και κάθε φορέας που αναπτύσσει δραστηριότητα συναφή με τον ανωτέρω σκοπό στην Περιφέρεια. Η σύνθεση των Π.Π.Κ. μπορεί να μεταβάλλεται με την συμμετοχή σ’ αυτούς νέων φορέων κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους.

3. Οι Π.Π.Κ. μπορούν να χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις δαπάνες ίδρυσής τους και τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν για την επίτευξη των σκοπών της παραγράφου 1, στο πλαίσιο του εκάστοτε ισχύοντος περιφερειακού χάρτη ενισχύσεων και των ειδικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την έρευνα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

4. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης των Π.Π.Κ. κατά την παράγραφο 3, οι όροι και η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων και ελέγχου των πραγματοποιούμενων επενδύσεων και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

¶ρθρο 22

1. Η ισχύς της Προσωρινής ¶δειας Λειτουργίας που χορηγήθηκε σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 8 του Ν. 2941/2001 (ΦΕΚ 201 Α) στις μονάδες της ΔΕΗ Α.Ε., οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 42 του Ν. 2773/1999 (ΦΕΚ 286 Α), παρατείνεται μέχρι την 31-12-2008.

2. Στις μονάδες της ΔΕΗ Α.Ε. στις οποίες έχουν χορηγηθεί ¶δειες Παραγωγής από τις 24-01-2002 μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, χορηγείται μέχρι την 31-12-2008 Προσωρινή ¶δεια Λειτουργίας, κατά την έννοια της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του Ν. 2941/2001 (ΦΕΚ 201 Α),

3. Στις μονάδες που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, περιλαμβάνονται και οι μονάδες της ΔΕΗ Α.Ε. οι οποίες αναφέρονται στο Παράρτημα (Πίνακες Α και Β) της Απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης Δ5/ΗΛ/A/23332/27-12-04 (ΦΕΚ 1940 Β).

4. Περαιτέρω παράταση της διάρκειας των αδειών των προηγουμένων παραγράφων, μπορεί να δοθεί, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.

¶ρθρο 23

Στο άρθρο 26 του ν. 1514/1985 (ΦΕΚ 13 Α) προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:

‘’6. Υπάλληλοι μόνιμοι ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που ανήκουν στην κατηγορία του τεχνικού επιστημονικού προσωπικού, κατά την έννοια του άρθρου 20, οι οποίοι υπηρετούσαν στα ερευνητικά κέντρα και ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα μέχρι την 31-12-2004 και είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, κρίνονται μια μόνο φορά, ύστερα από αίτησή τους, από τις ειδικές επιτροπές κρίσεων των οικείων ερευνητικών κέντρων και ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του παρόντος νόμου, για ένταξή τους σε μια από τις βαθμίδες Α, Β, Γ ή Δ των ερευνητών, σε προσωποπαγή θέση. Οι αιτήσεις που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο, υποβάλλονται μέχρι την 31-12-2005. Σε ερευνητικά κέντρα των οποίων θέση Διευθυντή ινστιτούτου είναι κενή, εισηγητής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής κρίσεων ορίζεται ο Διευθυντής του οικείου ερευνητικού κέντρου. Η δαπάνη που απαιτείται από την εφαρμογή της προηγουμένης παραγράφου, καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό των οικείων ερευνητικών κέντρων και των ανεξάρτητων ερευνητικών ινστιτούτων.’’

¶ρθρο 24

Στο άρθρο 15 του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297 Α) προστίθεται πέμπτη παράγραφος ως εξής:

‘’5. Ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας των υπαλλήλων και του ερευνητικού προσωπικού, που υπηρέτησαν με σχέση ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ.) λογίζεται ως δημόσια υπηρεσία και λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό και την λήψη του χρονοεπιδόματος, καθώς και για την κατάταξη και εξέλιξη των ανωτέρω υπαλλήλων και του ερευνητικού προσωπικού στα μισθολογικά κλιμάκια του άρθρου 3. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 34 του π.δ. 164/2003 (ΦΕΚ 131 Α). Η δαπάνη που απαιτείται για την εφαρμογή του προηγουμένου εδαφίου καλύπτεται από τον εγκεκριμένο τακτικό προϋπολογισμό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)’’.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Τελικές και Μεταβατικές διατάξεις

¶ρθρο 25

1. Μέχρι την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων που προβλέπονται στις παρ. 10 και 13 των άρθρων 1 και 4 αντιστοίχως, του παρόντος νόμου, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις των π.δ. 12/2005 (ΦΕΚ 10 Α) και 58/2005 (ΦΕΚ 87 Α) και οι διατάξεις που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του ν.2323/1995, κατά το μέρος που δεν έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Η ισχύς των επαγγελματικών αδειών που έχουν εκδοθεί κατά τις διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων του προηγουμένου εδαφίου, παρατείνεται μέχρι την 31-3-2006.

2. Οι διατάξεις του άρθρου 9 του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται: α) σε καταστήματα λιανικού εμπορίου για τα οποία μέχρι την δημοσίευση του παρόντος νόμου έχει χορηγηθεί άδεια από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία στο όνομα του κυρίου ή του μισθωτή του καταστήματος, εφόσον η αίτηση με τα αναγκαία δικαιολογητικά είχε υποβληθεί στην ανωτέρω υπηρεσία, τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν από την δημοσίευση του παρόντος νόμου, β) σε καταστήματα λιανικού εμπορίου για τα οποία έχουν καταρτισθεί επαγγελματικές μισθώσεις με τον όρο της ανέγερσης κτιρίου ή της διενέργειας εκτεταμένων επισκευών, εφόσον έχουν θεωρηθεί από την αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) οι οικείες συμβάσεις μισθώσεως και έχει υποβληθεί στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία η αίτηση με τα αναγκαία δικαιολογητικά για την έκδοση της σχετικής άδειας, τουλάχιστον δύο (2) μήνες πριν από την δημοσίευση του παρόντος νόμου και γ) σε περιπτώσεις αγοράς ακινήτων για ανέγερση ή λειτουργία καταστήματος λιανικού εμπορίου εφόσον έχουν νομίμως μεταγραφεί τα οικεία συμβόλαια μεταβίβασης και έχει υποβληθεί στην αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία η αίτηση με τα αναγκαία δικαιολογητικά για την έκδοση της σχετικής άδειας, δύο (2) τουλάχιστον μήνες πριν από την δημοσίευση του παρόντος νόμου.

3. Τα κάθε μορφής «παζάρια» και εμποροπανηγύρεις, που έχουν ιδρυθεί από δήμους ή κοινότητες, ή καθιερωθεί εθιμικά ή με διατάγματα, καταργούνται από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και παύουν να ισχύουν οι συμβάσεις που έχουν καταρτιστεί μεταξύ δήμων ή κοινοτήτων και φυσικών ή νομικών προσώπων, με αντικείμενο την παραχώρηση δημόσιου χώρου, για την οργάνωση και λειτουργία «παζαριού». Η λύση των συμβάσεων αυτών γίνεται αζημίως για τα συμβαλλόμενα μέρη.

4. Οι πωλητές λευκών ειδών, εφόσον για την εμπορική τους δραστηριότητά χρησιμοποιούσαν, πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, όχημα χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Οικονομικών ως κινητό κατάστημα, εξαιρούνται από τον περιορισμό που ορίζεται στην περίπτωση β της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν. 2323/1995, όπως αντικαθίστανται με το άρθρο 1 του παρόντος νόμου.

5. Σε όσους παραβαίνουν τις Αγορανομικές Διατάξεις, οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις 1, 2, 2α και 5 του Αγορανομικού Κώδικα, επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 14 του παρόντος νόμου, πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 15 του άρθρου 30 του Αγορανομικού Κώδικα.

¶ρθρο 26

Για το παραδεκτό της συζήτησης των προσφυγών που ασκούνται μετά την ισχύ του παρόντος νόμου, κατά των αποφάσεων με τις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου και δεύτερου μέρους του παρόντος νόμου απαιτείται η κατάθεση παράβολου ποσού ίσου με το είκοσι τοις εκατό (20%) του επιβαλλομένου προστίμου, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των πέντε χιλιάδων (5000) ευρώ.

¶ρθρο 27

Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης, επιτρέπεται η κωδικοποίηση, σε ενιαίο κείμενο, των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για το υπαίθριο εμπόριο. Κατά την κωδικοποίηση επιτρέπεται η μεταβολή των άρθρων, των παραγράφων και των εδαφίων, η διαγραφή, η σύμπτυξη ή η διεύρυνση του αριθμού των άρθρων, η απόδοση του κειμένου στην δημοτική, καθώς και οιαδήποτε αναγκαία φραστική μεταβολή, χωρίς αλλοίωση της έννοιας του ισχύοντος κειμένου.

¶ρθρο 28

Καταργούμενες διατάξεις

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται: α) οι διατάξεις των άρθρων 3, 6 και 8 του ν. 1470/1938, β) το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης β’ της παρ. 9 του άρθρου 7 του ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271 Α’), γ) η προτελευταία και τελευταία περίοδος της παραγράφου 4 του άρθρου 58 του Ν. 998/1979 (ΦΕΚ Α΄ 289), όπως η παράγραφος αυτή προστέθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 2941/2001 (ΦΕΚ Α΄ 201) και δ) το άρθρο 4 του ν. 2323/1995.

2. Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αναφέρεται σε θέματα τα οποία ρυθμίζονται από τον παρόντα νόμο ή είναι αντίθετη προς τις διατάξεις αυτού.

¶ρθρο 29

Έναρξη ισχύος

Οι ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα