Δεν αποκλείεται άνοδος της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου

Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2005 21:07

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε στο τέλος της συνόδου της G8, ότι στο άμεσο μέλλον η Ρωσία θα αυξήσει τη δική της παραγωγή πετρελαίου.

Η Ρωσία παράγει ετησίως 470 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, εκ των οποίων 200 με 230 εκατομμύρια τόνοι εξάγονται. Πρόθεση όμως της ρωσικής κυβέρνησης είναι να αυξηθούν σύντομα οι εξαγώγιμες ποσότητες και να ανέλθουν στα 250 με 270 εκατομμύρια.

Η διατήρηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» σε επίπεδα υψηλά (το πρωί στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε τα 62 δολ. το βαρέλι) αναφέρεται ως παράγων ανησυχίας στην κοινή ανακοίνωση της συνόδου των Οκτώ στο Γκλενίγκλς στη Σκωτία. «Παραμένει η πρόκληση για την διεθνή οικονομία των ανισορροπιών εξαιτίας των υψηλών και ευάλωτων σε πιέσεις διεθνών τιμών του πετρελαίου», τονίζεται.

Ο ΟΠΕΚ δεν θα είναι σε θέση, σε δέκα με δεκαπέντε χρόνια από σήμερα, να αντιμετωπίσει την προβλεπόμενη ζήτηση στη Δύση, υποστηρίζουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» επικαλούμενοι Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Η Σαουδική Αραβία υπολογίζει ότι υπάρχει χάσμα 4,5 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα μεταξύ των παγκόσμιων αναγκών και της δυνατότητας παραγωγής.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, και υπουργός Ενέργειας του Κουβέιτ, σεϊχης Αχμεντ Φαχντ Αλ-Αχμεντ Αλ-Σαμπάχ, δημοσιοποίησε σήμερα την πρόθεσή του να αρχίσουν από αύριο διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών του 11μελούς καρτέλ, με άξονα την περιστολή της ανοδικής τάσης της τιμής του πετρελαίου, και δεν απέκλεισε ο ΟΠΕΚ να προβεί και σε νέα αύξηση της ημερήσιας παραγωγής του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα