Επιστροφή στην ομαλότητα

Ψύχραιμες οι αγορές ξεπέρασαν το σοκ
Σάββατο, 09 Ιουλίου 2005 00:01

ΤΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας απογείωσαν τη Wall Street με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 100 μονάδες, ενώ η Ευρώπη ενισχύθηκε πάνω μια εκατοστιαία μονάδα ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος αρχικών απωλειών.

Η αισιοδοξία των επενδυτών για περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας με ρυθμούς χωρίς επιπτώσεις στο ρυθμό της εκστρατείας των επιτοκιακών αυξήσεων της Φέντεραλ Ριζέρβ ενίσχυσε τις προσδοκίες για αύξηση των εταιρικών κερδών χωρίς πληθωρισμό.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ανέκτησαν τις προχθεσινές απώλειες που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνου εν μέσω προσδοκιών ότι οι εκρήξεις θα έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας και των κερδοφοριών.

Οι αναφορές για την αμερικανική αγορά εργασίας έδειξαν ότι η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αλλά ότι δεν είναι πολύ καυτή ούτε πολύ κρύα. Αυτό ενδιαφέρει περισσότερο τώρα την αγορά παρά τα προχθεσινά γεγονότα στο Λονδίνο. Το ανοδικό ράλι των τιμών του πετρελαίου περιόρισε τα κέρδη.

Την περασμένη Πέμπτη ο δείκτης Standard & Poor΄s 500 έχασε 1% πριν κλείσει υψηλότερα 0,3%. Μερικοί επενδυτές εξέλαβαν την ανάκαμψη ως μια ένδειξη ότι οι μετοχές μπορεί να ξεκινήσουν ράλι συσσωρεύοντας δυνάμεις για μια ανοδική τάση.

Παρότι τα στοιχεία για τα αμερικανικά μισθολόγια ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων η χρηματιστηριακή αγορά υιοθέτησε το καλύτερο σενάριο ότι η οικονομική ανάπτυξη βρίσκεται σε ανοδική τροχιά αλλά όχι τόσο επιθετική ώστε να είναι πληθωριστική.

Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες αυξήθηκαν πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα ανακτώντας τις περισσότερες απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης που σημείωσε μετά τις εκρήξεις στο Λονδίνο, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι το οικονομικό κλίμα δεν θα επηρεασθεί από τις επιθέσεις.

Επίσης οι αγορές έδειξαν φοβερή ικανότητα προσαρμογής μετά τα μεικτά στοιχεία για τα αμερικανικά μισθολόγια και την απομάκρυνση ορισμένων χρηματοοικονομικών γραφείων στο Λονδίνο λόγω των συναγερμών ασφαλείας.

Παρόλα αυτά η στερλίνα απέτυχε να ακολουθήσει την άνοδο του FTSE 100 κατά 1,4%. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1,34% στις 1.151,3 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής των 1.149,7 μονάδες, παρά την πτώση 1,8% της Πέμπτη όταν χάθηκαν περίπου 129 δισ. ευρώ από την αξία της χρηματιστηριακής αγοράς.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα