Γαλλία: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

Για πρώτο μήνα σε σύνολο τεσσάρων μηνών τον Μάϊο
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2005 10:16

ΑΥΞΗΣΗ, για πρώτο μήνα - σε σύνολο τεσσάρων μηνών - σημείωσε τον Μάϊο, η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία, την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, καθώς η υποχώρηση του ευρώ, βελτίωσε τις προοπτικές των εξαγωγέων, σύμφωνα με έρευνα.

Η παραγωγή στις γαλλικές βιομηχανίες, τις εταιρείες κοινής ωφελείας και τα ορυχεία, αυξήθηκε 0,3% σε σύγκριση με τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο είχε υποχωρήσει 0,3%. Συνολικά 27 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 0,4%. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,2%.

Οι 12 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συναλλάσσονται με το ευρώ, ενδέχεται να βασιστούν στις εξαγωγές για να στηρίξουν την οικονομική τους ανάπτυξη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, επηρεάζουν αρνητικά τις δαπάνες των καταναλωτών. Η υποχώρηση, περίπου 12% του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου φέτος, καθιστά τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όπως την Schneider Electric SA, πιο ανταγωνιστικές.

Η σημερινή έκθεση, ενδέχεται να προσθέσει κι άλλα στοιχεία, στο ό,τι η οικονομική ύφεση στην ζώνη του ευρώ, ενδέχεται να φθάνει στο τέλος της. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκα για πρώτο μήνα, σε σύνολο πέντε μηνών, τον Ιούνιο και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε λιγότερο από τον Μάϊο.

Το ΑΕΠ της Γαλλίας ενδέχεται να αυξήθηκε 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, μετά την υποχώρησή του 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Bank of France.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα