Βρετανία: Στα ύψη οι τιμές των πρώτων υλών

Εξ αιτίας του ακριβού πετρελαίου
Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2005 13:18

ΜΕ τον ταχύτερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα 20 ετών, αυξήθηκε το Ιούνιο το ετήσιο κόστος των πρώτων υλών, που χρησιμοποιούν οι βρετανικές βιομηχανίες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, σημάδι ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να επιταχυνθεί τους ερχόμενους μήνες.

Οι τιμές αυξήθηκαν ετησίως 12,1%, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάρτιο του 1985, μετά την αναθεωρημένη αύξησή τους σε ποσοστό 7,4% τον Μάϊο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Λονδίνο. Μέσα στον μήνα, οι τιμές – εποχιακώς προσαρμοσμένες – σημείωσαν αύξηση 2,1%, και με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 0,3%, τον Μάϊο. Συνολικά, 24 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών σε ετήσια βάση, θα ήταν σε ποσοστό 11,2%.

Η Bank of England, ενδέχεται να δυσκολευτεί να μειώσει τα επιτόκια τον Αύγουστο, καθώς η αύξηση του κόστους απειλεί με αύξηση τον πληθωρισμό, ο οποίος προσφάτως υποχώρησε κάτω από τον στόχο του 2%. Οι βιομηχανίες, πιέζουν την τράπεζα να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, μετά την οικονομική ανάπτυξη, η οποία συρρικνώθηκε περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός διατηρήθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του 1,9% τον Μάϊο για τρίτο μήνα. Κατά μέσον όρο, 30 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν άνοδο του πληθωρισμού, στο 2% τον Ιούνιο. Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στη Βρετανία, θα ανακοινωθούν αύριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα