Ιαπωνία: Αύξηση των τιμών παραγωγού για 16ο μήνα τον Ιούνιο

Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005 07:37

ΑΥΞΗΣΗ, για 16ο συνεχόμενο μήνα, σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία τον Ιούνιο, απειλώντας να συμπιέσουν τα κέρδη των εταιρειών, που αγωνίζονται να περάσουν το κόστος στους πελάτες τους.

Ο δείκτης των τιμών ενεργείας και των πρώτων υλών, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αυξήθηκαν 1,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι ανόδου 1,8% τον Μάϊο. Κατά μέσον όρο, 28 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι η άνοδος θα ήταν 1,6%.

«Οι εταιρείες δεν κατάφεραν κατά πολύ, να περάσουν την αύξηση του κόστους παραγωγής στους πελάτες τους, κυρίως εκείνες που βρίσκονται κοντά στο τέλος της αλυσίδας προμηθειών, όπως οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οικιακών συσκευών», ανέφερε ο Yasukazu Shimizu, οικονομικός αναλυτής της Mizuho Securities Japan Ltd., στο Τόκυο.

Το υψηλότερο κόστος του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, απειλεί να περιορίσει τα κέρδη και να χαλαρώσει τις επενδύσεις των εταιρειών, οι οποίες αποτέλεσαν το 1/3 της ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης της Ιαπωνίας κατά 4,9% το πρώτο τρίμηνο, τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε ένα έτος. Οι τιμές του αργού Dubai, ο δείκτης της Ιαπωνίας, αυξήθηκε κατά 60% φέτος αγγίζοντας τα επίπεδα ρεκόρ των 56,01 δολ. στις 7 Ιουλίου.

Οι δαπάνες από τις εταιρείες και του καταναλωτές, βοηθούν την Ιαπωνία, να εξέλθει από την περυσινή ύφεση, την τέταρτη παό το 1991.

Τον Απρίλιο, η Κεντρική Τράπεζα, προέβλεψε ότι οι τιμές παραγωγού θα αυξηθούν κατά 0,8% την τρέχουσα χρήση και 0,3%, το επόμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα