Vneshtorgbank: 2 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών το 2006

Κατά τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στα ρωσικά χρονικά
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2005 09:08

ΤΟ ποσόν, των 2 δισ. δολ., ενδέχεται να αντλήσει το επόμενο έτος από τη διάθεση των μετοχών της, που θα διαχειριστούν η Deutsche Bank AG και η Citigroup Inc., η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Ρωσίας, Vneshtorgbank. Η δημόσια εγγραφή, θα είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στη Ρωσία.

Ο Andrei Kostin, ο εκτελεστικός διευθυντής της Vneshtorgbank, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Citigroup, Sanford Weill και τον εκτελεστικό διευθυντή, Charles Prince, σήμερα στη Ν. Υόρκη, για να συζητήσουν το θέμα της πώλησης του μεριδίου 10% έως 20%, που κατέχει το ρωσικό κράτος στην εμπορική τράπεζα, σύμφωνα με χθεσινή συνέντευξη του Kostin.

H Vneshtorgbank, θέλει την έγκριση της κυβέρνησης για την πώληση μεριδίου, καθώς αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις ξένες τράπεζες, διευρύνοντας το δίκτυο των καταστημάτων της. Στόχος της τράπεζας, είναι η αύξηση του μεριδίου της στην εσωτερική αγορά καταθέσεων, κατά περίπου 10% μέχρι το 2009, από 2,6%, που κατέχει σήμερα. Η Ρωσία, διαπραγματεύεται την είσοδό της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), κάτι το οποίο θα εντείνει το ξένο ανταγωνισμό, σύμφωνα με τον Kostin.

«Εάν δεις την ιστορία του τραπεζικού τομέα στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, αυτή, χάνεται», είπε ο Kostin, συμπληρώνοντας: «Η πλειονότητα των τραπεζών συγχωνεύθηκαν από μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς».

Πέρυσι, οι πωλήσεις ρωσικών μεριδίων, ανήλθαν σε 2,7 δισ. δολ. Η Citigroup ήταν η δεύτερη που τα διαχειρίστηκε, με 32% της πώλησης μετοχών, πίσω από την UBS AG, που είχε το 45%. Η Credit Suisse, κατέκτησε την τρίτη θέση, ενώ η Deutsche Bank, κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι πωλήσεις ρωσικών μεριδίων ανήλθαν σε 2,9 δισ. δολ. και η Deutsche Βank κατέλαβε την τρίτη θέση, πίσω από την Morgan Stanley και την Credit Suisse. Η Citigroup δεν διαχειρίστηκε πωλήσεις ρωσικών μετοχών, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα