Ελαφρά επιδείνωση της μεταποίησης τον Απρίλιο

Τετάρτη, 04 Μαΐου 2016 11:07
UPD:11:17
REUTERS/STOYAN NENOV

Ελαφρά επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον κλάδο της μεταποίησης κατεγράφη τον Απρίλιο στην Ελλάδα, καθώς ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit παρέμεινε κάτω των 50 μονάδων.

Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες έναντι 49 μονάδων τον Μάρτιο, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τριών μηνών. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες συνιστούν το διαχωριστικό σημείο, μεταξύ της επιδείνωσης και της ανάπτυξης του κλάδου.

Στα επιμέρους στοιχεία, τα επίπεδα παραγωγής στις εταιρείες παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα σταθεροποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Απριλίου, κλείνοντας μία περίοδο τριών μηνών συνεχούς συρρίκνωσης. Ωστόσο, τα στοιχεία της έρευνας του Απριλίου υπέδειξαν περαιτέρω υποχώρηση των επιπέδων εισερχόμενων νέων παραγγελιών που έλαβαν τα ελληνικά εργοστάσια. Επιπλέον, η μείωση επιμήκυνε την τρέχουσα περίοδο συνεχούς υποχώρησης σε 20 μήνες.

Εντωμεταξύ, οι όγκοι των νέων παραγγελιών εξαγωγών παρέμειναν, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητοι, κλείνοντας μία περίοδο 17 μηνών συνεχούς μείωσης.  Έχοντας να αντιμετωπίσουν λιγότερες νέες παραγγελίες, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να μειώνουν τους όγκους αδιεκπεραίωτων εργασιών κατά τη διάρκεια του Απριλίου.

Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης ήταν σημαντικός και επιταχύνθηκε στον δριμύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα έξι μηνών.  Οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν αύξηση των θέσεων εργασίας για δεύτερο συνεχή μήνα τον Απρίλιο. Κατόπιν τούτου, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν χαμηλός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Απριλίου, οι παραγωγοί αγαθών στην Ελλάδα αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2014. Η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα του σχετικά χαμηλού κόστους των εισροών και ιδιαίτερα των πρώτων υλών. Παρά τις αυξημένες αγορές, οι εταιρείες κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση του όγκου των αποθεμάτων προμηθειών.

Τα επίπεδα ετοίμων προϊόντων στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας μειώθηκαν και πάλι τον Απρίλιο, συνεχίζοντας την τάση που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2008. Ωστόσο, η πρόσφατη μείωση ήταν η ασθενέστερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 28 μηνών.

Οι τιμές εργοστασίου εξακολούθησαν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του Απριλίου, ενώ οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών συνέδεσαν τη μείωση με τις συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού που επικρατούν στον τομέα. Η μείωση καταγράφηκε παρά την αύξηση των τιμών εισροών για πρώτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Απριλίου, ενώ οι εταιρείες συνέδεσαν εν μέρει την επιμήκυνση αυτή με τα προβλήματα που δημιούργησαν τα μπλοκαρίσματα στους δρόμους όλης της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα