Ήπια ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 04 Μαΐου 2016 11:00
UPD:11:03
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Με το βλέμμα στο Eurogroup της 9ης Μαΐου εκκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στη Λεωφόρο Αθηνών, με τους επενδυτές να προσδοκούν σε αίσια έκβαση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Αυτή τη στιγμή (10.55), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται ήπια κατά 0,61% στις 587,20 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,69% στις 162,59 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε αυξημένα επίπεδα - και συγκεκριμένα στα 11,59 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 24 ενισχύονται, 11 υποχωρούν και πέντε διατηρούνται αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει ισχυρή άνοδο κατά 5,00% στις 36,15 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 3,46%, η Εθνική Τράπεζα κατά 6,92%, η Eurobank κατά 3,92% και η Alpha Bank κατά 5,24%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Folli-Follie εμφανίζει κέρδη άνω του 5%, ενώ στο 2,50% διαμορφώνονται τα κέρδη των Viohalco – Ελλάκτορα. Η μετοχή της Motor Oil παράλληλα, σημειώνει άνοδο κατά 2,20% και του Μυτιληναίου κατά 1,50%. Στον αντίποδα, η Jumbo υποχωρεί κατά 2%, η Τέρνα Ενεργειακή κατά 2,20% και ο ΟΤΕ κατά 1,65%.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς, χωρίς όμως μέχρι αυτήν την στιγμή να έχει βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε την προσεχή Δευτέρα να βγει λευκός καπνός από τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ (Eurogroup). Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης συναντήθηκε χθες σε καλό κλίμα με τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ ο ΥΠΟΙΚ Ευκλ. Τσακαλώτος αναμένεται να τις επόμενες ημέρες έχει επαφές με τους ομολόγους του στην Ευρώπη.

Μεγάλα αγκάθια παραμένουν η διάσταση απόψεων του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και η διαφωνία του Ταμείου με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης στο πακέτο των 5,4 δισ., γεγονός που το οδηγεί να ζητήσει το πρόσθετο πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ να προέλθει αποκλειστικά και μέσω ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού από τη μείωση δαπανών, κυρίως από τους μισθούς στο δημόσιο αλλά και τη μείωση των βασικών συντάξεων. Μάλιστα το Ταμείο ζητά τα μέτρα αυτά να περιγραφούν και να κοστολογηθούν, κάτι που αποκλείει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως έχει διαμηνύσει στους συνεργάτες του.   

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, η κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στην επιτροπή κοινωνικών και οικονομικών υποθέσεων της Βουλής θα συνεχιστεί αύριο στις 11.00 το πρωί, ενώ την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 11.00 το πρωί θα ακολουθήσει η δεύτερη ανάγνωση του επίμαχου νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να συνεχιστεί σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους εξαιτίας των σαρωτικών αλλαγών που επιφέρει η πρόταση της κυβέρνησης στο σύνολο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Ήδη, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει 48ωρη γενική πανελλαδική απεργία όταν το ν/σχ εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

Παράλληλα, στα 33,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο α’ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ, με τα έσοδα στη σταθερή τηλεφωνία να εμφανίζουν αύξηση της τάξης του 1,7%. Ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στα 928,5 εκατ. ευρώ έναντι 940,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 305,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,6%, ενώ το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA ανήλθε στο 33,3%.

Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή υποχώρησαν στα 0,0694 ευρώ έναντι 0,0827 ευρώ το α’ τρίμηνο του 2015. Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 27,9%, στα 1,336 δισ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός συρρικνώθηκε κατά 24,9% στα 853,2 εκατ. ευρώ.  

Τέλος, χιλιάδες φορολογούμενοι που δεν εργάστηκαν ως μισθωτοί κατά τη διάρκεια του 2015 έχουν τη δυνατότητα να φορολογηθούν για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία (παράγραφος 1 και περίπτωση β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013):

  • Το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως εισοδήματα σε χρήμα ή σε είδος που αποκτώνται στο πλαίσιο υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης.
  • Εργασιακή σχέση υφίσταται, μεταξύ των άλλων, και όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες βάσει σύμβασης, προφορικής ή έγγραφης, με την οποία το φυσικό πρόσωπο αποκτά σχέση εξαρτημένης εργασίας με άλλο πρόσωπο, το οποίο έχει το δικαίωμα να ορίζει και να ελέγχει τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο εκτέλεσης των υπηρεσιών.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα