Ανοδικά κινείται για δεύτερη ημέρα η τιμή του πετρελαίου

Καθώς η τροπική καταιγίδα Emily, πλησιάζει τον Κόλπο του Μεξικό
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου για δεύτερη ημέρα, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ότι περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικό σταμάτησε, μετά τον τυφώνα Dennis, σε συνδυασμό με τη νέα καταιγίδα που πλησιάζει την περιοχή.

Η παραγωγή στον Κόλπο ήταν 43% της φυσιολογικής χθες το μεσημέρι στη Ν. Υόρκη – τοπική ώρα – έναντι 4% της προηγούμενης ημέρας, σύμφωνα με το U.S. Minerals Management Service. Η τροπική καταιγίδα Emily, ενδέχεται να φθάσει στον Κόλπο την επόμενη εβδομάδα, απειλώντας περαιτέρω το κλείσιμο των εγκαταστάσεων, που αποτελούν το 30% της παραγωγής των ΗΠΑ, καθώς έρχεται το καλοκαίρι και η εποχή των ταξιδιών με αυτοκίνητο, αυξάνει τη ζήτηση για ενέργεια.

«Τώρα υπάρχει ανησυχία για την τροπική καταιγίδα Emily», ανέφερε ο David Thurtell, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων της Commonwealth Bank of Australia, συμπληρώνοντας: «Εάν συνεχιστούν αυτές οι προσωρινές διακοπές, τότε η παραγωγή του δευτέρου εξαμήνου θα απογοητεύσει».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Αυγούστου αυξήθηκε 33 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 60,95 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης και διαπραγματεύθηκε στα 60,72 δο.. το βαρέλι στις 10:48' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Χθες το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 1,70 δολ., φθάνοντας στα 60,62 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια, άγγιξαν τα 62,10 δολ. το βαρέλι στις 7 Ιουλίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσής του το 1983, καθώς ανησυχία επικράτησε, ότι ο τυφώνας Dennis ενδέχεται να διακόψει την παραγωγή για εκτεταμένη περίοδο.

Η τιμή του πετρελαίου, βρίσκεται 54% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τη ζήτηση των ΗΠΑ για βενζίνη στα υψηλότερα επίπεδα, καθώς αυξάνονται τα ταξίδια με αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια των διακοπών. Την περασμένη εβδομάδα οι εταιρείες λειτούργησαν τις εγκαταστάσεις τους στο μάξιμουμ της δυναμικότητάς τους και στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα έξι ετών, προκειμένου να ακολουθήσουν τον ρυθμό της ζήτησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα