Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Η πώληση του Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης εισέρχεται στην τελική ευθεία, εμπλοκή έχει σημειωθεί στην περίπτωση της αξιοποίησης της έκτασης στα Αφάντου της Ρόδου, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.
Την ίδια στιγμή η αγορά του real estate, εν αναμονή των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι «σαν να μην υπάρχει», σύμφωνα με όσα λέγουν στελέχη της. Όπως επισημαίνεται, οι εξελίξεις στις 3 αυτές υποθέσεις αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο «ξύπνημα» της αγοράς, εφόσον βεβαίως ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Οι διαπραγματεύσεις
Στην περίπτωση της αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του αναδόχου (επενδυτικό όχημα με συμμετέχοντες την Lamda Develpment, την αραβική Al Mabaar και την κινεζική Fosun) συνεχίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων στα ανοιχτά ζητήματα. Το γεγονός ότι ο κύκλος αυτός των συζητήσεων δεν ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, πριν από το Πάσχα, σε συνδυασμό και με τις πληροφορίες που υπάρχουν, καταδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι το έργο του Ελληνικού (μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στην ευρύτερη περιοχή) έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει.
Στις θετικές εξελίξεις συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι έπειτα από προσπάθειες της διοίκησης της Ελληνικό Α.Ε. ολοκληρώθηκε το τοπογραφικό της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων το οποίο βρισκόταν σε εκκρεμότητα 4 χρόνια και πλέον θα κατατεθεί με όλες τις εγκρίσεις στο οικείο δασαρχείο για να ολοκληρωθεί και εκεί η διαδικασία.
Αρχαιολογική έκταση
Την οξύτατη αντίδραση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να χαρακτηρίσει ως αρχαιολογική ζώνη έκταση 10.000 στρεμμάτων στο Γκολφ Αφάντου, γεγονός το οποίο δημιουργεί νέα προσχώματα στη διαδικασία αξιοποίησης της περιοχής. Η υπόθεση της αξιοποίησης της έκτασης στα Αφάντου της Ρόδου ξεκινά από τη δεκαετία του 1960, με τις πρώτες απαλλοτριώσεις να έχουν γίνει το 1970 και ενώ κανονικά θα έπρεπε να βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, έχοντας επιλέξει κατόπιν διαγωνισμού και τους επενδυτές, ένα μεγάλο κομμάτι του χώρου κηρύσσεται αρχαιολογικός με ό,τι αυτό σημαίνει. Έντονα έχουν αντιδράσει σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και οι ίδιοι οι επενδυτές, ένας εκ των οποίων λέγει χαρακτηριστικά ότι «δεν θα περιμένει για πάντα…».
Πλειοδότες του διαγωνισμού για τα δύο ακίνητα στην περιοχή Αφάντου είναι η εταιρεία M.A. Angeliades Inc. με προσφορά ύψους 26,900 εκατ. ευρώ για το ακίνητο Golf - Βόρειο Αφάντου και η εταιρεία T.N. AEGEAN SUN INVESTMENTS LIMITED με προσφορά 15,200 εκατ. ευρώ για το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» - Νότιο Αφάντου (σύνολο 42,100 εκατ. ευρώ).
Το σύνολο της επένδυσης σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. Μετά τις αντιδράσεις το υπ. Πολιτισμού προσπάθησε με εκτενή ανακοίνωσή του να μετριάσει τις εντυπώσεις: «Η κήρυξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην ακύρωση του επενδυτικού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, αντιθέτως βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή», ωστόσο μένει να φανεί αν θα προχωρήσει η έγκριση του Εδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που είναι το επόμενο βήμα για να προχωρήσει η επένδυση.
Λιγότερες κατοικίες
Αναφορικά με τον Αστέρα, το τελευταίο βήμα που απομένει, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώλησή του στην κοινοπραξία Jermyn Street, έναντι ποσού 400 εκατ. ευρώ, είναι η έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας (έχει εγκριθεί πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας της κυβέρνησης). Στο νέο ΕΣΧΑΔΑ προβλέπονται λιγότερες κατοικίες και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι ικανοποιείται η απαίτηση του ΣτΕ για τη δόμηση.