Ν. Κορέα: Στα υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών η ανεργία

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2005 08:32

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα πέντε μηνών, αναρριχήθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης ανεργίας στη Ν. Κορέα, παρακωλύοντας την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας.

Εποχιακώς προσαρμοσμένος, ο δείκτης αυξήθηκε στο 3,8%, από τον αναθεωρημένο 3,7% τον Μάϊο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Web site της. Η κυβέρνηση, αναθεώρησε τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τα στοιχεία της ανεργίας, προκειμένου να συμπεριλάβει ανθρώπους που ψάχνουν για εργασία τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, αντί της προηγούμενης εβδομάδας.

«Η άνοδος της ανεργίας, αυξάνει την ανάγκη για περισσότερες δαπάνες της κυβέρνησης του προέδρου Roh Moo Hyun», ανέφερε ο Cheong Mun Kun, οικονομικός αναλυτής του Samsung Economic Research Institute. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τον Ιούνιο και οι εταιρείες, ήταν περισσότερο απαισιόδοξες απ'ό,τι ήταν μέσα σε πέντε μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία.

«Η αγορά εργασίας δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης φέτος, καθώς οι εταιρείες, δεν δείχνουν σιγουριά για την οικονομία, με αποτέλεσμα να μην αυξάνουν τις δαπάνες τους», επεσήμανε ο Cheong, καταλήγοντας: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες».

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη του 2005, στο 4% από το 5%, επικαλούμενο το υψηλότερο κόστος πετρελαίου, όπως και την αντίστοιχη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στις 300.000 νέες θέσεις, από 400.000 θέσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα