Από την έντυπη έκδοση
Δραματικό προδιαγράφεται το μέλλον για τις ιδιωτικές κλινικές και ιδιαίτερα για τις μικρότερες του κλάδου, καθώς την Παρασκευή δεν επήλθε συμφωνία των κλινικαρχών με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, ο Οργανισμός πλέον δεν διαθέτει καθόλου ρευστότητα για να τις πληρώσει.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) Γρηγόρης Σαραφιανός, «έξι ώρες διαπραγματεύσεων στον ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις και οι παράλογες απαιτήσεις τους αποτελούν ανυποχώρητη “κόκκινη γραμμή” για μας. Εάν επιμείνουν, μετά τις 30/6 θα υπάρχει πρόσβαση των ασφαλισμένων μόνο στον δημόσιο τομέα. Ξεχάστε τις ιδιωτικές κλινικές». Σύμφωνα με τον κ. Σαραφιανό, ο ΕΟΠΥΥ απαιτεί την παραχώρηση προς αυτόν του 40% των ιδιωτικών κλινών χωρίς επιβάρυνση των ασθενών, την ενσωμάτωση των ιατρικών αμοιβών στα ΚΕΝ (και μάλιστα, σημειώνει, σε πραγματικές τιμές και όχι στις ονομαστικές) και παρακράτηση ποσοστού 1,8% επί των υποβολών (δηλαδή των τιμολογίων που κατατίθενται από τους παρόχους υγείας προκειμένου να αποζημιωθούν) υπέρ των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ.
Οι απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για μας. Εάν επιμείνουν, μετά τις 30/6 θα υπάρχει πρόσβαση των ασφαλισμένων μόνο στον δημόσιο τομέα. Ξεχάστε τις ιδιωτικές κλινικές, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ Γρηγόρης Σαραφιανός.
Την ίδια στιγμή το claw back συνεχίζει να διαμορφώνεται στο 50% του τζίρου τους, ενώ οι κλινικές θα επηρεαστούν και από την άνοδο του ΦΠΑ στο 24% από 23%.
Αξίζει να σημειωθεί πως το κλίμα αντιπαράθεσης είχε διαφανεί έντονα και στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, αν και τα πνεύματα δεν είχαν οξυνθεί όσο φαίνεται να έγινε την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό παρακράτησης 1,8% επί των υποβολών υπολογίζεται από παράγοντες της αγοράς γύρω στα 10 εκατ. ευρώ και το οποίο θα πηγαίνει υπέρ υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ, μεταξύ άλλων για το έργο των ελέγχων σε real time. Πέρα από αυτό, οι εκπρόσωποι των κλινικών εκφράζουν και σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τον έλεγχο των παραστατικών για τους ασφαλισμένους και τονίζουν ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο. Τα εμπόδια φέρονται να είναι πρακτικά, καθώς αφορούν σε περίπου 1,2 εκατ. υποβολές εκτελεσθέντων συνταγών ετησίως, συν το συνολικό φάκελο με πολλαπλά έγγραφα που τις συνοδεύουν, έργο δύσκολο να υποστηριχθεί ηλεκτρονικά.
Διαγραφή χρεών
Πέρα από τα προβλήματα στη σχέση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και κλινικών, ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται στη ρευστότητα του οργανισμού από τη διαγραφή χρεών των δημοσίων νοσοκομείων προς αυτόν.
Το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, Κώστας Μπαργιώτας, ο οποίος ανέφερε στη Βουλή: «Σε ένα άσχετο νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ο κ. Πολάκης φέρνει τροπολογία με την οποία διαγράφει 3 δισ. χρέος της κεντρικής κυβέρνησης και των νοσοκομείων προς τον ΕΟΠΥΥ. Άλλο όμως η Κεντρική Κυβέρνηση και άλλο ο ΕΟΠΥΥ. Το δημόσιο χρήμα του προϋπολογισμού δεν έχει σχέση με τα χρήματα που διαχειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ, τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών. Με ένα λογιστικό άλμα, χωρίς καμία αιτιολόγηση και κοστολόγηση, προσπαθεί να κάνει κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό για να περάσει απαρατήρητο», τόνισε στην ομιλία του στην επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου «Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις».