Πράκτορες ΟΠΑΠ: Δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο όσοι φοροδιαφεύγουν

Σάββατο, 23 Απριλίου 2016 18:39
UPD:18:47
PHASMA/Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Οι πράκτορες καταγγέλλουν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες χρησιμοποιούν προσκείμενα σε εκείνες ΜΜΕ προκειμένου να «χτυπήσουν το νόμιμο δίκτυο του ΟΠΑΠ». Κάνουν επίσης λόγο για δημοσιεύματα τα οποία τάσσονται υπέρ της παραμονής του τέλους των 5 λεπτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

«Δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο στο μοναδικό νόμιμο δίκτυο των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, αυτοί που κατά κόρον αποδεδειγμένα φοροδιαφεύγουν», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ (ΠΟΕΠΠΠ), εκτοξεύοντας «πυρά» κατά στοιχηματικών εταιρειών «του ιντερνετικού τζόγου που εδρεύουν στη Μάλτα και παραδίδουν μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας στην Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Οι πράκτορες καταγγέλλουν ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες χρησιμοποιούν προσκείμενα σε εκείνες ΜΜΕ προκειμένου να «χτυπήσουν το νόμιμο δίκτυο του ΟΠΑΠ». Κάνουν επίσης λόγο για δημοσιεύματα τα οποία τάσσονται υπέρ της παραμονής του τέλους των 5 λεπτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

«Κάθε όριο ξεπερνούν πλέον οι γνωστοί ιδιοκτήτες των Μαλτέζικων εταιρειών του διαδικτύου που έχουν σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά τους, μετατρέποντας ανεξέλεγκτη την ιντερνετική ελληνική αγορά τυχερών παιγνίων μέσω offshore εταιρειών με αφορολόγητους τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ που πηγαίνουν σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό κράτος. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε ότι συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν σε Ιντερνετικές στοιχηματικές εταιρείες, έχουν επιδοθεί σε έναν ανηλεή πόλεμο λάσπης και παραπληροφόρησης της ελληνικής κοινής γνώμης, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και δημιουργώντας εντυπώσεις» σημειώνουν οι πράκτορες ΟΠΑΠ.

Εν συνεχεία, δηλώνουν εκ νέου την αντίθεσή τους με την επιβολή του τέλους, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν θα είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην είσπραξη των εσόδων για την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα θα οδηγούσε στο κλείσιμο μεγάλου αριθμού πρακτορείων, με αποτέλεσμα αρκετοί εργαζόμενοι να βρεθούν στον δρόμο.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΠΠΠ, στα 4.500 πρακτορεία του ΟΠΑΠ απασχολούνται 20.000 εργαζόμενοι. «Κάθε ένας από μας  πληρώνει φορολογία, από το πρώτο ευρώ 26% και δίνει προκαταβολή φόρου 100% στο κράτος. Πληρώνει τους εργαζόμενους και καταβάλει τις εισφορές στα ταμεία. Ακόμα, οι παίκτες πληρώνουν φόρο στα κέρδη τους, ο ΟΠΑΠ 30% στα μικτά έσοδα και τον εταιρικό φόρο. Με την επιβολή του ειδικού τέλους θα κλείσουν αμέσως τουλάχιστον 1.500 πρακτορεία, 6.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους και θα έχουμε προβλήματα εμείς και οι οικογένειες μας. Είναι σίγουρο ότι το ελληνικό κράτος θα χάσει μεγάλο μέρος από τα 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από φόρους που πληρώνει ο ΟΠΑΠ και οι πράκτορες. Πως θα συνεχίσουμε να δίνουμε 150 εκατομμύρια στο Κράτος με τα μαγαζιά κλειστά και τον κόσμο στο δρόμο;», διερωτώνται οι πράκτορες ΟΠΑΠ.

Επικαλούνται επίσης έκθεση διεθνούς ελεγκτικού οίκου, βάσει την οποίας, όπως τονίζουν, το δημόσιο όχι μόνο δεν θα εισπράξει τα προϋπολογισθέντα από τον φόρο αλλά θα βγει χαμένο εξαιτίας της κάθετης πτώσης του τζίρου στα παιχνίδια ΟΠΑΠ.

«Πού θα στραφεί το παικτικό κοινό; Στους παράνομους και τους προσωρινούς οι οποίοι δεν θίγονται», τονίζουν οι πράκτορες και συμπληρώνουν: «Και έρχονται τώρα οι διαπλεκόμενοι του τζόγου να μας μιλήσουν για την ελληνική κοινωνία και την παιδεία. Τώρα τους έπιασε το ενδιαφέρον για την ελληνική κοινωνία και παιδεία».

Παράλληλα, επικαλούμενοι τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στη Βουλή από τις 7 Ιανουαρίου, σημειώνουν ότι το δημόσιο είχε έσοδα που δεν ξεπερνούν τα 65.000 ευρώ από τις 24 διαδικτυακές εταιρείες του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια.

«Και έρχονται τώρα αυτοί να μας μιλήσουν για την ελληνική κοινωνία και την παιδεία και να αρθρογραφούν στα site και τις εφημερίδες εναντίον του δικτύου των πρακτόρων ΟΠΑΠ. Αυτοί που δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ για να μπουν στο μεταβατικό προσωρινό καθεστώς, όσο προσωρινό είναι ένα καθεστώς 5 ετών. Αυτοί που έχουν την έδρα των εταιρειών τους στη Μάλτα. Αυτοί που φορολογούνται στην Ελλάδα βάσει των εσόδων που οι ίδιοι δηλώνουν. Αυτοί που έχουν τους servers των  εταιρειών τους στο εξωτερικό και οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να τους ελέγξουν. Μιλούν αυτοί που τα χρήματά τους είναι σε ξένες τράπεζες. Αυτοί που τώρα τους έπιασε η πρεμούρα να πάρουν νόμιμες άδειες με ψίχουλα. Αυτοί που καλούνται τώρα να πληρώσουν φόρους και αντιδρούν με ψέματα και εντυπώσεις. Δεν μπορούν αυτοί να κουνούν το δάχτυλο στο μοναδικό νόμιμο δίκτυο των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, αυτοί που κατά κόρον αποδεδειγμένα φοροδιαφεύγουν. Αιδώς Αργείοι! Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι πράκτορες ΟΠΑΠ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα