Ερώτηση στην Κομισιόν για την «ψαλίδα» στα τιμολόγια των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2005 20:00

Ερώτηση για τη διαμόρφωση των τιμών των υπηρεσιών που παρέχουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υπέβαλε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλη Μαυρομμάτη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αρμόδια Επίτροπο για την Κοινωνία των πληροφοριών και τα μέσα ενημέρωσης Viviane Reding.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και καταγγελίες που έχουν περιέλθει στην Επιτροπή της Ε.Ε. «οι διαφορές στα τιμολόγια των ευρωπαϊκών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και η ποικιλία των προγραμμάτων που διατίθενται στην αγορά είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα των ευρωπαίων καταναλωτών που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις».

Ο ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί «εάν προτίθεται η Επιτροπή να αναλάβει δράση προς διευθέτηση του συγκεκριμένου προβλήματος δημοσιεύοντας αναλυτικούς τιμοκαταλόγους των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ανά κράτος μέλος και επίσης, με ποιους μηχανισμούς ρυθμίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα σε κοινοτικό επίπεδο, ποια περαιτέρω εναρμονιστική δράση προβλέπεται και σε ποιο χρόνο από σήμερα».

Με βάση τα στοιχεία και τις σχετικές αναλύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5.000 διαφορετικοί συνδυασμοί τιμολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εταιρείες κινητής.

«Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μεταξύ των 25 χωρών μελών, οι τιμές παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας είναι διαφορετικές από χώρα σε χώρα με αποτέλεσμα αν κάποιος πολίτης χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο στο εξωτερικό να βρεθεί μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις», υπογράμμισε σε πρόσφατη αναφορά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτρόπου Viviane Reding, Martin Selmayr.

Για παράδειγμα, ένας Φινλανδός που τηλεφωνεί στην πατρίδα του από την Κύπρο με φιλανδική σύνδεση πληρώνει 0,58 ευρώ το λεπτό, ενώ αν ένας Πολωνός τηλεφωνήσει στη Βαρσοβία από τη Μάλτα με πολωνική σύνδεση, πληρώνει 5 ευρώ το λεπτό, δηλαδή δέκα φορές περισσότερο από τον κάτοχο φιλανδικής σύνδεσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα