Εργασιακά: Oι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσουν ότι διαφωνούν

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2005 20:12
UPD:20:39

Σε αδιέξοδο κατέληξε η σημερινή συνάντηση μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος υπογράμμισε ότι ο ΣΕΒ διεκδικεί ως αδιαπραγμάτευτο και απόλυτο το διευθυντικό δικαίωμα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ζητώντας να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία χωρίς «ελληνικές πατέντες».

Στο ζήτημα των υπερωριών ζήτησε να επιστρέψουμε στο καθεστώς προ του νόμου Γιαννίτση, ζητώντας τη δυνατότητα για οχτώ ώρες υπερεργασίας χωρίς ειδική άδεια και με μείωση του κόστους προσαύξησης στο 25% - 30%.

Ο πρόεδρος της ΓΣEΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να κυρώσει αμέσως την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2004 και 2005, όπου εμπεριέχεται η συμφωνία για υπερεργασία ως 45 ώρες χωρίς ειδική άδεια, αλλά και χωρίς καμία αλλαγή στο σημερινό κόστος των υπερωριών.

Αν δεν το πράξει, η ΓΣΕΕ θα αμφισβητήσει όποια νομοθετική ρύθμιση καταργεί περιεχόμενο συλλογικής σύμβασης, θα υπάρξει κοινωνική σύγκρουση, η οποία θα συνεχιστεί και μετά την ψήφιση του νόμου, ενώ η ΓΣΕΕ είναι πιθανόν να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια.

Και ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης έκανε λόγο για ακραία αιτήματα των εργοδοτικών οργανώσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα