Παραβίαση των κανόνων της Ε.Ε. από την Google

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 13:17
UPD:14:13
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

H Ευρωπαία Επίτροπος Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ.

Την παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε. εκ μέρους της Google καταγγέλλει η Κομισιόν, κάνοντας λόγο για «κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της», μέσω της επιβολής περιορισμών στους κατασκευαστές συσκευών Android και στους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της Κομισιόν, η Google έχει θέσει σε εφαρμογή μια στρατηγική για τις κινητές συσκευές, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης στις υπηρεσίες γενικής διαδικτυακής αναζήτησης:

  • Πρώτον, οι πρακτικές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το Google Search να είναι προεγκατεστημένο ως η προεπιλεγμένη ή αποκλειστική υπηρεσία αναζήτησης στην πλειονότητα των συσκευών Android που πωλούνται στην Ευρώπη.
  • Δεύτερον, οι συγκεκριμένες πρακτικές φαίνεται ότι εμποδίζουν τις ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης να έχουν πρόσβαση στην αγορά μέσω ανταγωνιστικών φυλλομετρητών ιστού κινητής τηλεφωνίας και λειτουργικών συστημάτων.
  • Επιπλέον, φαίνεται ότι ζημιώνουν τους καταναλωτές νοθεύοντας τον ανταγωνισμό και περιορίζοντας την καινοτομία στον ευρύτερο χώρο των κινητών επικοινωνιών.

Η Κομισιόν προέβη σήμερα, στην κοινοποίηση αυτών των αιτιάσεων τόσο προς την Google, όσο και προς τη μητρική της, Alphabet.  

Aπό την πλευρά της, η  Ευρωπαία Επίτροπος Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ, δήλωσε τα εξής: «Η ύπαρξη ενός ανταγωνιστικού κλάδου υπηρεσιών κινητού διαδικτύου αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Με βάση τη μέχρι στιγμής έρευνά μας, θεωρούμε ότι η συμπεριφορά της Google στερεί από τους καταναλωτές ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών και υπηρεσιών για κινητές συσκευές και εμποδίζει την ανάπτυξη καινοτομιών από άλλους «παίκτες», κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Οι κανόνες αυτοί ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η Google έχει τώρα την ευκαιρία να απαντήσει στις ανησυχίες της Επιτροπής.»

H Κομισιόν ξεκίνησε τη σχετική έρευνα τον Απρίλιο του 2015. Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Google κατέχει δεσπόζουσα θέση στις αγορές των υπηρεσιών γενικής διαδικτυακής αναζήτησης, των υποκείμενων σε άδεια συστημάτων εκμετάλλευσης για έξυπνες κινητές συσκευές και των app stores για το λειτουργικό σύστημα Android. Η Google γενικά κατέχει μερίδια αγοράς πάνω από 90% σε καθεμιά από αυτές τις αγορές του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

EURONEWS

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη έρευνα της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Google. Η άλλη είναι υπόθεση για τις υπηρεσίες σύγκρισης για αγορές (comparison shopping services) όπου η έκθεση αιτιάσεων εκδόθηκε ένα χρόνο πριν, στις 15 Απριλίου 2015.

Η παρούσα υπόθεση για την Google/Android είναι μία από τις τέσσερις σημαντικότερες υποθέσεις κατάχρησης δεσπόζουσας που ερευνά αυτή την στιγμή η αρμόδια Επιτροπή της Κομισιόν. Οι άλλες τρείς υποθέσεις είναι η Qualcomm (που σχετίζεται πάλι με ζητήματα τεχνολογίας, chipsets, και επηρεάζει την χρήση internet σε κινητά και φορητές συσκευές), η υπόθεση της Ρωσικής Gazprom (ενέργεια/φυσικό αέριο), και η προαναφερθείσα υπόθεση Google/comparison shopping services.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα