Reuters: H Κομισιόν ετοιμάζει κατηγορίες σε βάρος της Google για αθέμιτο ανταγωνισμό

Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 08:35
UPD:08:37
EPA/GOOGLE / HANDOUT

Η Google εκτιμάται πως κέρδισε 11 δισ. δολάρια πέρυσι από πωλήσεις διαφημίσεων σε συσκευές Android με εφαρμογές της.

A- A A+

Κατηγορίες σε βάρος της Google για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού- και συγκεκριμένα για «προνομιακή» προβολή των δικών της εφαρμογών (π.χ με αναζητήσεις και χάρτες στο πλαίσιο συμφωνιών με κατασκευαστέςAndroid smartphones), μετέδωσε το πρακτορείο Reuters τη Δευτέρα, επικαλούμενο τέσσερις πηγές που έχουν πληροφόρηση για το ζήτημα.

Η Google εκτιμάται πως κέρδισε 11 δισ. δολάρια πέρυσι από πωλήσεις διαφημίσεων σε συσκευές Android με εφαρμογές της. Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του Reuters, εάν η Ε.Ε. κρίνει τον αμερικανικό κολοσσό ένοχο για αθέμιτο ανταγωνισμό/ κατάχρηση της θέσης της στην αγορά, αυτό θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου ύψους 7,4 δισ., ή το 10% των εσόδων του 2015, εξαναγκάζοντάς την παράλληλα να αλλάξει τις επιχειρηματικές πρακτικές της.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρίτ Βεστάγκερ, οι έρευνες των αρμοδίων αρχών επικεντρώνονται στη χρήση αποκλειστικών συμβολαίων/ συμφωνιών που επιτρέπουν σε κατασκευαστές τηλεφώνων να «τρέχουν» εφαρμογές της Google. Σημειώνεται ότι, αν και το Android είναι λογισμικό open source το οποίο δίνει στους κατασκευαστές την ελευθερία να δημιουργούν και να τρέχουν το δικό τους λογισμικό, η μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών τηλεφώνων «τρέχουν» ένα στάνταρ πακέτο λογισμικού και εφαρμογών της Google για τις οποίες πρέπει να ληφθεί άδεια από την Google, σύμφωνα με δεδομένα της Strategy Analytics.

«Ο προβληματισμός μας είναι ότι, απαιτώντας από τους κατασκευαστές τηλεφώνων και τους παρόχους/ διαχειριστές να φορτώνουν από πριν ένα σετ εφαρμογών της Google, αντί να αφήνονται να αποφασίσουν οι ίδιοι από μόνοι τους ποιες εφαρμογές θα φορτώνουν, η Google ενδεχομένως να κλείνει μία από τις κύριες οδούς μέσω των οποίων νέες εφαρμογές μπορούν να φτάνουν σε πελάτες» δήλωσε η Βεστάγκερ σε συνδιάσκεψη στο Άμστερνταμ.

Ένα χρόνο πριν, η Ε.Ε. είχε κατηγορήσει τη Google ότι ευνοεί τη δική της υπηρεσία αγορών στις αναζητήσεις στο Ίντερνετ, διερευνώντας παράλληλα αν ο κολοσσός είχε προβεί/ προβαίνει σε κατάχρηση του ελέγχου που έχει πάνω στο Android. Απόφαση πάνω σε αυτή την υπόθεση ενδεχομένως να βγει μέσα στο 2016.

Προτεινόμενα για εσάς