Προσεκτικές κινήσεις μετά το ράλι

Περίοδος ανάπαυλας
Σάββατο, 16 Ιουλίου 2005 00:01

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ εμφανίσθηκαν οι επενδυτές στη Wall Street, μετά το πρόσφατο ράλι, αναμένοντας το νέο κύμα εταιρικών ανακοινώσεων για τις κερδοφορίες την ερχόμενη εβδομάδα, παρά τις ενθαρρυντικές οικονομικές αναφορές και τις αισιόδοξες προβλέψεις για τα αποτελέσματα μεγάλων ομίλων.

Μια προσωρινή περίοδος ανάπαυλας ή ακόμη και σταθεροποίησης θα είναι υγιής εξέλιξη για την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά μέχρις ότου ανακοινωθούν νέα οικονομικά αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα.

Μετά το πρόσφατο ράλι, που οδήγησε τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq στα υψηλότερα του μήνα και το δείκτη Standard & Poor's 500 στα ανώτερα τετραετίας, οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής, προκειμένου να χαράξουν τη στρατηγική στις επενδύσεις τους.

Το κλίμα της αγοράς ήταν επιφυλακτικό και ο όγκος συναλλαγών μέτριος. Οι οικονομικές αναφορές ήταν θετικές για την ψυχολογία των επενδυτών, καθώς τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη έδειξαν ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου δεν έχουν πυροδοτήσει πληθωριστικές πιέσεις.

Αλλά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η General Electric για την τριμηνιαία κερδοφορία της ήταν απογοητευτικά για τους επενδυτές, διότι ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων αναλυτών.

Ακόμη και αν οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν στη χθεσινή συνεδρίαση, διατηρήθηκαν υψηλότερα για την εβδομάδα μετά την άνοδο των δεικτών S&P 500 και Nasdaq για έξι συνεχείς ημέρες. Τα εβδομαδιαία κέρδη του S&P 500 ήταν 1,1%, του Dow Jones 1,6% και του Nasdaq 1,7%.

Μερικοί αναλυτές προβλέπουν αστάθεια το επόμενο διάστημα, καθώς οι επενδυτές θα θελήσουν να μετακυλίσουν συμβόλαια στον Αύγουστο και άλλους μήνες πριν από την εκπνοή συμβολαίων στην αγορά options, καθώς οι συναλλασσόμενοι αναδιαρθρώνουν τις θέσεις τους έναντι μετοχών και προϊόντων δεικτών.

Μέτριες απώλειες σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω υποχώρησης μετοχών εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου, όπως της BP, ενώ η μετοχή της Novartis διεύρυνε τα κέρδη της, μετά την είδηση για επέκταση των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 0,16% στις 1.163,6 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από τα ανώτερα τριετίας, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη 1%.

Αναλυτές δηλώνουν ότι το ράλι 12% των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων από την αρχή του έτους περιορίζει τα περιθώρια για μεγαλύτερη άνοδο στο μέλλον.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΓΕΛΟΥΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα